Op pad in Oene: (5) hoefsmid Gerben Bronhorst

gerben bronkhorstDe laatste twee dinsdagen van juli ben ik net als veel andere mensen Op pad in Oene geweest, de opvolger van de bekende Donderdag-Oenedag. Op elf adressen was er open huis en de meeste stonden op mijn lijstje voor een foto-impressie. Vandaag aflevering 5, hoefsmid Gerben Bronkhorst aan de Kanaalstraat.

gerben bronkhorst (1)

gerben bronkhorst (2)

Er hangt een ondefinieerbaar luchtje in de ruimte waarin de orthopedisch hoefsmid uit Oene de eerste voet van een paard onder handen neemt. Verbrand hoef, weet Gerben Bronkhorst, die wijselijk een sigaar klemvast onder zijn neus houdt. Een stief kwartiertje later levert hij het bewijs. Hij heeft een hoefijzer in een oven tot 1100 graden verwarmd en nu, nu het ongeveer 400 graden is afgekoeld, houdt hij het tegen de hoef van het dier, dat daar klaarblijkelijk helemaal niets van voelt. De rook slaat er af en de ruimte vult zich met een penetrante lucht. Alsof je een nagel , of haar, verbrandt.

gerben bronkhorst (3)

gerben bronkhorst (6)

Het paard krijgt zoals al z’n soortgenoten een ‘schoen op maat’ aangemeten. Bronkhorst , die drie dagen per week bij de diergeneeskundige faculteit in Utrecht les geeft in de hoefsmederij en een van de besten in zijn vak is, kiest eerst een ijzer dat zo op het oog een beetje in de buurt komt en past het dan aan. Hij doet normaal gesproken een kleine twee uur over het bekappen van een paard, inclusief het verwijderen van het oude ijzer, het wegsnijden en slijpen van het onderste deel van de hoef, het op maat maken van het nieuwe ijzer, het aan de hoef nagelen en wat bijvijlen.

We kijken even mee.

gerben bronkhorst (4)

Gerben haalt het oude ijzer er af

gerben bronkhorst (5)

Hij snijdt de onderste rand van de hioef er af en slijpt de hoef bij. De hoef groeit jaarlijks over de volle hoogte aan. 

gerben bronkhorst (7)

Een ijzer dat 'pas' te maken is, gaat de oven in

gerben bronkhorst (8)

Daarna past Gerben op een aambeeld de vorm nog wat aan

gerben bronkhorst (9)

Het nog bloedhete ijzer gaat op de gevoelloze hoef. De hoefsmid vijlt nog wat bij

gerben bronkhorst (10)

Nog even bijslijpen...

gerben bronkhorst (11)

...en het nieuwe ijzer kan vastgespijkerd worden. Daarna nog wat bijvijlen en het volgende been kan op de standaard.

gerben bronkhorst (12)

De Oener hoefsmid had niet te klagen over gebrek aan belangstelling

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.