Op pad in Oene: (4) molen Werklust

werklust (11) (Custom)De laatste twee dinsdagen van juli ben ik net als veel andere mensen Op pad in Oene, de opvolger van de bekende Donderdag-Oenedag. Op elf adressen is er open huis en de meeste staan op mijn lijstje voor een foto-impressie. In aflevering nummer 4 een kijkje in (koren)molen Werklust.

werklust (1)

 werklust (2)

De bouw van de piramides is een mysterie, maar de bouw van windmolens zoals Werklust is dat wat mij betreft ook. Vele eeuwen geleden al leverden de molenbouwers sterke staaltjes technisch, reken- en bouwkundig vernuft om van een forse stapel dikke bomen, een knots van een steen, een paar stukken kabeltouw, een voorraad ijzer en in het geval van Werklust een partij riet iets te bouwen, waar anno 2012 nog steeds met een mengeling van verwondering en nostalgie naar gekeken wordt. Kijk in Werklust maar eens goed naar de dikte en wirwar van balken, de houtverbindingen, de raderen, de hele constructie. En bedenk dan dat in de tijd waarin de meeste molens gebouwd werden, ze geen (computergestuurde) zaagmachines hadden die elke balk op de gewenste dikte en lengte konden zagen, ze geen calculators hadden waarmee ze ingewikkelde berekeningen konden maken, ze geen hoogwerkers hadden die loodzware balken naar een hoogte van vele meters konden tillen en ga zo maar door.

werklust (4)

werklust (8)

werklust (10)

werklust (7)

werklust (3)

werklust (12)

werklust (16)

Een van de mensen die daar heel boeiend over kan vertellen en zich ook nog steeds kan verbazen over het vakmanschap waarmee Werklust is gebouwd, is Kees Poppeliers, een van de vrijwillige molenaars die de wieken als het even kan elke zaterdag laat draaien. Poppeliers is min of meer parttime-Veluwenaar. Hij woont in Zuid-Holland, maar brengt de zomers door op camping de Koerberg in Heerde en is dan elke zaterdag in de Oener molen te vinden. Hij had altijd al affiniteit met molens, want zijn opa was molenaar op een poldermolen, waarvan een klein exemplaar in Werklust te zien is. Het leuke van Op pad in Oene is dat Poppeliers ook verschillende Oenenaren op bezoek krijgt die de molen nog nooit van binnen hebben bestudeerd.

werklust (5)

werklust (6)

werklust (13)

werklust (14)

werklust (9)

werklust (15)

Het is overigens een hele toer om de molen draaiend te houden. Althans, voor wat betreft het onderhoud. Er is elk jaar wel wat te doen, er moet voortdurend gespaard worden om opnieuw te kunnen investeren in de in 1984 zo mooi gerestaureerde molen. Nu zijn de wieken bijvoorbeeld net weer voorzien van nieuw zeil en is het bestuur op zoek naar iemand die een buil kan maken, een ronddraaiende zeef die het meel scheidt in bloem, zemelen en griesen. Het lijkt makkelijker een speld in een hooiberg te vinden, dan een ambachtsman die zo’n apparaat met de hand kan maken.

werklust (17)

werklust (18)

Meer informatie over de Oener molen Werklust staat hier.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.