Op pad in Oene: (7) glaskunstenaars Jan & Jan

De laatste twee dinsdagen van juli ben ik net als veel andere mensen Op pad in Oene geweest, de opvolger van de bekende Donderdag-Oenedag. Op elf adressen was er open huis en de meeste stonden op mijn lijstje voor een foto-impressie. Vandaag, in aflevering 7, op bezoek bij Jan (Warnaar & Jan (Sickmann).

Niets veranderlijker dan een mens. Jan Warnaar en Jan Sickmann stonden vroeger vooral bekend als keramisten. Maar dat was toen. Nu maken ze steeds meer furore als kunstenaars die zich hebben gespecialiseerd in het werken met gesmolten glas. ‘Glasfusing’ noemen ze dat. Ze lieten zich er ruim tien jaar in Zweden voor inspireren. Ze waren wild enthousiast toen ze glasfabrieken bezochten en mensen die met gesmolten glas de mooiste dingen maakten. Bij terugkeer bekwaamden ze zich verder in deze techniek en vervolgens baarde oefening kunst. 

 

In hun atelier en tuin aan de Huttenbosweg, in expositieruimtes, maar ook bij steeds meer mensen thuis, is het resultaat te zien. En dat werkt weer zo inspirerend, dat tijdens Op pad in Oene heel wat mensen de mogelijkheid om met stukjes gekleurd glas zelf een mozaïek op een glasplaatje te maken, met beide handen aangrijpen. Hun kunstwerkjes zijn de oven in gegaan, waarin het glas smelt en uitloopt en het plaatje één glad geheel wordt. Vrijdag kunnen de creatieve bezoekers hun kleurrijke souvenir aan het bezoek aan Jan & Jan afhalen.


Jan Warnaar maakt vooral schalen en abstracte bomen in schitterende kleuren. Als ik er ben, is een vrouw zo gecharmeerd van een schaal, dat ze hem thuis al op haar tafel ziet staan. Ze besluit meteen hem te kopen. Met pijn in het hart pakt Jan de schaal in. ,,Met kunst die ik een paar jaar geleden heb gemaakt, heb ik niet meer zo’n band, maar ik kan moeilijk afstand doen van iets wat ik pas heb gemaakt en waar ik heel tevreden over ben.’’

Jan Sickmann combineert twee technieken. Hij maakt niet alleen objecten van glas, maar vooral metalen geraamtes van boten met bijzondere vormen, waarvan de bodem veelal uit glazen druppels bestaat. De ‘lading’ is in veel gevallen iets wat hij gevonden heeft, van stenen tot – zeer verrassend –keutels.

Meet informatie staat op de websites van Jan Warnaar en Jan Sickmann.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.