Epenaren rijden voor Serious Request rally naar de Noordkaap

TeamOpgefleurd2Op feestjes ontstaan soms de wildste ideeën. Meestal komt daar niets van terecht omdat het toch wel heel ver ging. Zo niet voor de Epenaren Wim Smit (70) en zijn schoonzoon Joost Baan (40). Zij brengen hun wilde plan ten uitvoer en doen vanaf maandag 8 december mee aan de Noordkaap Challenge, een rally naar het noordelijkste puntje van Europa in hartje winter. Ze rijden ten bate van 3FM Serious Request, dat dit jaar via het Rode Kruis vrouwen en meisjes die slachtoffer worden van seksueel geweld gaat ondersteunen.

De barre tocht duurt twaalf dagen, gaat over 7200 kilometer en de deelnemers moeten rekening houden met temperaturen die tot -35 graden kunnen zakken. Als ze pech hebben, moeten ze door sneeuwstormen en over bevroren meren rijden. Dat betekent onder meer sneeuwkettingen om de winterbanden en thermokleding aan. Bovendien hebben ze te maken met korte periodes van daglicht; bij de start is dat maximaal zes uur, maar hoe noordelijker ze komen, hoe korter dat wordt. Soms slapen ze in een hotel, maar ook wel in hutten en tenten. Op de zevende dag moeten de deelnemers de Noordkaap bereikt hebben. Onderweg worden ze via sociale media en Radio 3FM geconfronteerd met allerlei opdrachten, die ze in ruil voor een donatie moeten uitvoeren. Hoe meer opdrachten, hoe meer geld ze verdienen voor het Rode Kruis en Serious Request.

De startplaats is nog niet bekend, maar wel staat vast dat de uitdaging op zaterdag 20 december eindigt bij Het Glazen Huis in Haarlem. Daar wordt de opbrengst van de Noordkaap Challenge aan de 3FM-deejays overhandigd.

Voor Wim Smith is de Noordkaap bij wijze van spreken vertrouwd terrein. Hij is er al een paar keer met zijn vrouw Geertje geweest. Op een verjaardagsfeestje had hij het daar oover met zijn schoonzoon Joost Baan en liet hij zich ontvallen dat hij het nòg leuker zou vinden om daar samen met hem een keer naartoe te rijden. In 2006 hebben ze samen ook een uitzonderlijk avontuur beleefd toen ze deelnamen aan de Amsterdam Dakar Challenge, waarbij ze in een ‘barrel’ van Amsterdam naar Dakar reden en daarmee geld verdienden voor een lokaal goed doel. Joost Baan was meteen voor het idee te porren en dus gaan ze nu in tegenovergestelde richting en temperaturen rijden als ze acht jaar geleden deden.

Ze zijn er nog niet uit in welke auto ze gaan. ,,Met zijn of mijn auto, maar het zou ook nog een andere auto kunnen worden’’, zegt Wim. Dat maakt ook niet zo veel uit, want de wagen hoeft niet speciaal geprepareerd te worden. Sneeuwkettingen en anti-vriesspul om te voorkomen dat vloeistoffen en ramen te bevriezen zijn in principe voldoende. Als het tegen zit, wordt er meer van de deelnemers dan van hun auto’s gevraagd. Maar daar deinzen beide Epenaren niet voor terug; kwestie van goede kleding meenemen.

Uitputtende ritten zijn het in principe niet, want de afstanden die ze per dag rijden, variëren van 240-800 kilometer en dat moet te doen zijn met twee chauffeurs. Het grootste deel van de route leidt door Noorwegen, met mogelijk delen door Finland en/of Zweden. Tot nu toe hebben twintig teams zich ingeschreven. Wim Smith en Joost Baan vormen Team Opgefleurd, zo genoemd naar het bedrijfje van de dochter van Wim en vrouw van Joost, Esther, die originele handgemaakte fotocadeaus maakt en verkoopt. (Zie www.opgefleurd.com) Van alle bestellingen die nog deze en volgende maand daar gedaan worden, gaat een euro naar Team Opgefleurd.

De bedoeling is natuurlijk dat de deelnemers zo veel mogelijk geld inzamelen voor Serious Request. De organisatoren van de Noordkaap Challenge streven naar minimaal 2000 euro per team. Wim Smith en Joost Baan zijn daarom op zoek naar sponsors. Particulieren en ondernemers kunnen het team op drie manieren steunen. Meer informatie daarover is binnenkort te vinden op http://www.opgefleurd.com/page/team-opgefleurd Verenigingen, scholen en anderen die actie willen ondernemen ten bate van Serious Request, kunnen dat dus ook doen door de Epenaren financieel te ondersteunen, omdat ze al hun inkomsten via de organisatie van de rally rechtstreeks naar de jaarlijkse 3FM-actie doorsluizen.

Voor vragen kan iedereen zich wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TeamOpgefleurd

Fotomontage: Esther Baan-Smith (www.opgefleurd.com)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.