Actief bij de SWOE (7): Draaien, strekken, buigen, zwaaien

Als je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatieve samenkomsten tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze aflevering: gymnastiek.

,,Ik word deze week wel 80’’, verzucht één van de dames die ’s maandagsmorgens aan gymnastiek doen in de Eper Gemeentewoning. Ze wekt de indruk alsof ze huizenhoog opziet tegen de drempel die ze daarmee gaat nemen. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, gezien de leeftijd van andere deelneemsters. Er zijn er die de 80 al ruimschoots gepasseerd zijn; de oudste is 92 en er is er ook één van 90. En die doen nauwelijks onder voor de jongere gymnastes. Dat moet de deze week jarige deelneemster toch moed geven.

De dames doen oefeningen onder leiding van Leontien Mensink, die dit werk al zestien jaar doet. Ze moet helaas vaststellen dat de belangstelling in die periode is afgenomen. Jaren geleden had ze drie groepen van een kleine twintig mensen, nu nog maar twee van ongeveer twaalf dames. Inderdaad, alleen dames. Waarom heren verstek laten gaan, is niet bekend. De oefeningen zijn nuttig voor iedere senior die de gewrichten soepel wil houden.

Na een paar rondjes stevig doorstappen neemt iedereen plaats op een stoel, waarop de meeste oefeningen worden gedaan. Ze zijn allemaal gericht op het flexibel houden van de nekspieren, de schouders, ellebogen, handen, vingers, heupen, knieën en enkels. Draaien, strekken, buigen, zwaaien en zwieren; deels op muziek die de meeste deelneemsters graag horen en sommigen zachtjes meezingen.

Aan het eind van de les, die drie kwartier duurt, komen er rubberen ringen bij waarbij de dames ook de coördinatie nog wat trainen. De les wordt afgesloten met een spelletje waarbij de deelneemsters een ring zo dicht mogelijk naar een blokje moeten schuiven en dus ook door de knieën moeten.

GymnastiekswoeGymnastiekswoeGymnastiekswoe

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.