Actief bij de SWOE (6): Dansend de wereld rond

Als je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatie tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze aflevering: volksdansen.

Meteen maar even duidelijkheid scheppen: volksdansen bij de SWO/E is niet alleen maar streekdansen beoefenen. Rickey Muller-Hardonk leidt de deelneemsters de hele wereld rond. Ze leert ze onder meer Russische, Engelse, Franse en Oostenrijkse dansen, maar ook wel dansen uit andere werelddelen. ,,Veluwse streekdansen zijn in deze groep over het algemeen niet zo heel geliefd. Eigenlijk beoefenen we een dansmix, een combinatie van round dance, country- en linedance en volksdansen. En af en toe geef ik ook een vleugje danstherapie, waarvoor ik een opleiding heb gevolgd bij het Conservatorium in Enschede. Dan verwerk ik er een flinke schop in, waarmee ze wat agressie kwijt kunnen. Dansen kan een goede katalysator zijn om wat agressie kwijt te kunnen’’, zegt de Apeldoornse leidster van de volksdansgroep die elke maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur in de Eper Gemeentewoning aan de Stationsstraat in Epe in de weer is.

Opmerkelijk is dat er alleen dames meedoen. Zo’n twintig in getal. Er moet echt wat bijzonders aan de hand zijn wil er een verstek laten gaan. Het is ook een hechte groep. Er is een ‘lief en leed potje’ waaruit attenties worden betaald als er iets bijzonders is en verschillende dames hebben ook elders contact met elkaar. De theepauze is dan ook een belangrijk moment op de middag. Dan praten de dames even bij. Daar wordt dan ook ruim de tijd voor genomen.

Op de dansvloer gaat het er losjes aan toe. Op verreweg de meeste muziek dansen de dames niet met z’n tweeën, maar als groep, zowel in een kring als in rijen van vier. Rickey Muller gebruikt voor de muziek een ipod en geeft de instructies via een microfoontje dat naast haar mond hangt en via een versterker met grote speaker is verbonden. Soms moet ze het internet op om te kijken hoe er gedanst moet worden. Onlangs hadden wat deelneemsters een leuke Oostenrijkse dans op Youtube ontdekt en die werd prompt op maandagmiddag ingestudeerd. Zo komen de dames wel vaker met een favoriet muziekje of dansje aan zetten. De maandagmiddag vliegt dan ook voorbij.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.