Actief bij de SWOE (8): Gezellig keuvelend creatief bezig zijn

 

schilderen voorAls je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder (55+) wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatieve samenkomsten tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze laatste aflevering van dit jaar: schilderen.

,,Gek hè? Wat zouden die mannen dan uitspoken’’, vragen we ons af. Tiemen van Westerveld heeft zojuist verteld dat zijn groep voornamelijk uit dames bestaat en dat deze middag zelfs louter dames komen. Dat beeld loopt als een rode draad door de activiteiten van de SWOE. Bijna steeds zijn het vooral vrouwen die meedoen en àls er al mannen bij zijn, dan zijn die veruit in de minderheid.

Terwijl de groep die Apeldoorner Tiemen van Westerveld begeleidt, zich bezig houdt met iets waarmee vooral mannen furore hebben gemaakt: schilderen. En nog op een heel verdienstelijk niveau ook, hoewel de dames de laatsten zijn die dat zullen toegeven; een schilderij is nooit af, het is hooguit ,,wel aardig’’ gelukt.

schilderen (4)

Als voorbeeld dient meestal een foto die hen aanspreekt, omdat het tafereel zo leuk is, of omdat het een uitdaging is dat beeld na te schilderen. Zoals een witte langharige kat met groene ogen. Of een hinde in een herfstbos. Of twee zeehonden. Een kleurrijke vogel. Bloemen. Een kunstvoorwerp. Een boom in het schemer.

De dames zitten in een cirkel in een zaaltje van wijkgebouw Burgerenk aan het Molenpad. Ze zijn verdreven uit de Eper Gemeentewoning, waar ze net als een aantal verenigingen weg moesten omdat de Nieuwe Eper Sociëteit daar vanuit Vijvervreugd neerstreek en de EGW daar meer aan kan verdienen. ,,Ik moest er weg om plaats te maken voor mijn man, want die zit bij de NES’’, zegt een schilderes lachend.

schilderen (7)

De groep is gelukkig al gewend aan de nieuwe locatie. De ruimte is groot genoeg om met z’n twaalven te schilderen, ze hebben er water om de kwasten te spoelen en ze kunnen er koffie en thee zetten. Meer eisen hebben ze eigenlijk niet. De dames zitten in een kring en Tiemen van Westerveld kuiert daar omheen om waar nodig tips te geven of desnoods een lijntje te trekken. Meestal gaat het om verhoudingen en kleureffecten als hij iets bijdraagt aan een schilderij.

Tussen de bedrijven door wordt gezellig gekeuveld. Over Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer bijvoorbeeld. Ze is de schoondochter van een van de schilderessen en de dag voor mijn bezoek nog uitgebreid in het nieuws geweest. En over internet. En over ditjes en datjes. Geen wonder dat de dames als het even kan elke woensdagmiddag van de partij zijn, want het is er hartstikke gezellig.

schilderen (12)

Een echte aanrader dus voor senioren die in een heel ontspannen sfeer wat creatiefs willen doen. Belangstellenden kunnen zich wel melden bij de SWOE, maar vermoedelijk nog niet meteen aan de bak. ,,Er hebben zich net twee heren gemeld die ook wilden meedoen, maar we hebben helaas geen plek meer’’, aldus Tiemen van Westerveld. Maar als nòg een paar mensen zich melden, kan er zó een tweede groep worden gestart.

schilderen (1)

schilderen (3)

schilderen (5)

schilderen (6)

schilderen (8)

Tiemen van Westerveld introduceert een nieuwe techniek.

 

schilderen (9)

schilderen (10)

schilderen (11)

schilderen (13)

schilderen (19)

schilderen (14)

schilderen (15)

schilderen (17)

schilderen (18)

schilderen

 

 

 

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.