Epe van toen: Dorpje zonder wijken, met alleen een centrum + UPDATE

luchtfotoklein

Een onvoorstelbaar mooie ‘luchtfoto’ van een stukje Epe dat toen nog een dorpje zonder wijken en met alleen een centrum was. De foto zal in het begin van de vorige eeuw genomen zijn vanaf de Grote Kerk en biedt een blik op de Stationsstraat.

Het is een stukje Epe waar al ver vóór de vorige eeuwwisseling twee ondernemers begonnen wier naam nu nog steeds een begrip is: schilder Zimmerman (1864) en schoenenhandelaar en –reparateur Waaijenberg (1871), de resp. oudste en één na oudste winkel van Epe.
Als we het bij het rechte eind hebben, is rechts vooraan de kapperszaak van Hendrik Schurink te zien. Hij was de eerste, veelgeprezen, barbier van Epe. Gert van den Esschert heeft hier in zijn prachtrubriek ‘Waor blif de tied’ aandacht aan hem besteed.
Er zijn vast wel Epenaren die kunnen aangeven wie in de andere panden die op de foto staan woonden en/of werkten. Zat in het linker rijtje niet een bank?
Op de achtergrond valt meteen het pand van drukkerij Hooiberg op. Ook al zo’n roemrucht bedrijf, dat in 2008 helaas is verhuisd naar een plek waar het in een jaar later naar z’n ondergang werd geleid. De drukkerij had zich in 1878 in Epe gevestigd, aanvankelijk in Grutters Erve aan de Hoofdstraat. In 1891 verhuisde het bedrijf naar de Diepenweg, maar dat pand brandde in 1901 af. In het nieuwe bedrijfsgebouw op dezelfde plek werd de plaats van Hooiberg in de Eper geschiedschrijving (het bedrijf gaf van meet af aan al het Nieuws- en Advertentieblad voor Epe, Heerde en omstreken uit) nòg prominenter. Het was een voor die tijd ultramodern pand dat was voorzien van een stoommachine die tot na de Eerste Wereldoorlog ook een deel van het dorp van stroom voorzag. Kort voor de Eerste Wereldoorlog werd Hooiberg bovendien de eerste leverancier van elektriciteit voor een deel van het dorp. Het was ook één van de eerste panden in Epe waar een nieuw verschijnsel van de moderne tijd stond: een telefoon.

Omdat de foto zo mooi is, plaatsen we hem hieronder nog een stuk groter (na erop klikken en nogmaals klikken op de twee schuine pijltjes er boven).

 

- UPDATE -

Op onze facebookpagina heeft Jaap Broer helderheid verschaft met dit knipsel:

stationsstraat

Het artikel is niet geheel volledig, meent Jaap Broer: 'Helaas heeft hij de Fam. Broer over het hoofd gezien die vanaf 1948 tot 1971 bij de Coöpwinkel "De Toekomst' woonde.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.