Epe van toen: de eerste gereformeerde kerk van Epe

BeekstraatGKAls we zouden vragen wie weet welk gebouw op de voorgrond van bijgaande foto is te zien, zullen vermoedelijk maar heel weinig mensen het antwoord weten. Simpelweg omdat ze dat mooie gebouw nooit in levende lijve hebben gezien.

Het is de eerste gereformeerde kerk aan de Beekstraat. Gebouwd in 1908 en 30 jaar als zodanig gebruikt, tot het werd afgebroken. In het najaar van 1937 werd de eerste steen gelegd van een nieuwe kerk die in april 1938 in gebruik genomen kon worden. Dat godshuis werd een kleine 30 jaar later gerestaureerd en uitgebreid met de Antenne. In 2001 werd het wederom gerestaureerd, evenals de Antenne.

De gereformeerde gemeente in Epe dateert van eind 1888. De gelovigen hielden hun bijeenkomsten tot de bouw van hun eerste kerk aan de Beekstraat in een lokaal aan het Molenpad. In het begin waren het er maar vijftien, op een bevolkking van ongeveer 4500 mensen. Het waren alleen mannen, want vrouwen telden nog niet mee. In 1899 kreeg de gemeente haar eerste predikant in de persoon van ds. J.J.Bajema.

Tegenwoordig is de gereformeerde kerk aan de Beekstraat vooral bekend als de Regenboogkerk.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.