Uit de nalatenschap van Opa Schurink van Epe's Eerste Kappershuis

Het Veluws Streekmuseum "Hagedoorns Plaatse" krijgt regelmatig leuke en bijzondere dingen geschonken of in bruikleen. Meestal verdwijnen ze in het depot en komen pas weer boven water met een tentoonstelling. Het lijkt ons dan ook een aardig idee om op deze site zo nu en dan enkele objecten te tonen en toe te lichten. Van Nico Heiner uit Wenum kregen we onlangs diverse foto's, een krantenartikel en persoonlijke bezittingen uit de nalatenschap van Opa

Schurink van Epe's Eerste Kappershuis. Opa Hendrik Schurink was vroeger een prominente persoonlijkheid in het Eper dorpsleven. Ik citeer uit het Veluws Nieuws van vrijdag 26 februari 1971 (na zijn overlijden): Lang zal men nog terugdenken aan zijn groet met opgeheven wandelstok, een gebaar waarmee hij moeiteloos de afstand tot een vorige eeuw scheen weg te wuiven! Heel veel ouderen uit Epe zullen zich deze geweldige man nog wel herinneren .

Dit is een oude foto van het eerste kappershuis Schurink, dat stond aan de Stationsstraat 8, waar nu het notariskantoor is gevestigd.
Ik denk dat deze foto ergens tussen 1900 en 1910 gemaakt moet zijn, want het pand is gebouwd in 1900. De mensen op de foto zijn waarschijnlijk dhr. H.Schurink met twee van z’n kinderen, zijn vrouw en een onbekend iemand.
Maar voor wie hier meer over wil lezen: in het prachtige boek ‘Epe, in prenten en verhalen’ van J.Gerard staat een uitgebreid artikel. (pag.70)

Een uniek zicht op het oude gemeentehuis en de Grote Kerk, gemaakt vanuit de woonkamer van Opa Schurink. Hij woonde z’n laatste jaren achter het winkeltje in Rookwaren. Daar is hij in 1971 gestorven op 93 jarige leeftijd. (Zie artikel uit het Veluws Nieuws van 26 februari 1971)

a 

 

 

 

 

 

Dit geëmailleerde bordje heeft op de voorgevel gehangen van het pand dat vroeger stond op de plek van ‘de Lindenhove’ (Stationsstraat 3).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eelkje Veenstra, verloskundige, geboren 24 juli 1896 te Drachten, kwam op 8 december 1896 in Epe wonen. Ze trouwde op 28 april 1900 met Hermanus Blankhart, geboren 4 december 1871 te Zwolle.

Eelkje overleed in maart 1914, slechts 44 jaar oud.
Blankhart heeft nog tot 1961 in het pand gewoond en daarna nog zijn dochter tot 1967. Het pand en een houten gebouw erachter heeft ook nog tijdelijk dienst gedaan als dépendance van het gemeentehuis.

 

 

 

 


Deze tekening is gemaakt door Jasper Stil, een schoonzoon van Opa Schurink. Hij was getrouwd met Johanna, één van de vier kinderen uit het huwelijk van Schurink met een dochter van de familie Van Regteren, die in dit boerderijtje gewoond heeft. Het stond aan de Tongerenseweg, ergens tegenover de oude begraafplaats. Jasper Stil was de schoonvader van Nico Heiner, de schenker van deze leuke herinneringen.

 

Als iemand nog aanvullingen, verbeteringen e.d. heeft, dan zien wij de reacties graag tegemoet. Wat was bij voorbeeld de juiste locatie van het boerderijtje?

We houden ons natuurlijk warm aanbevolen als mensen dergelijk materiaal willen afstaan en op die manier voor het nageslacht willen bewaren.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.