Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Het is al zo’n tien jaar geleden dat ik voor het laatst voor de klas stond. In die 40 jaar zijn er heel wat kinderen de revue gepasseerd, ik heb het niet bijgehouden, maar het zullen er zo’n 1000 zijn. Veel oud-leerlingen herken ik nog wel, al moet ik door andere haardracht en -uitval, gewichtstoename en de onvermijdelijke rimpels vaak wel heel goed kijken. Gelukkig herkennen ze mij altijd, dus met die gewichtstoename, dat haarverlies en de oprukkende rimpelingen valt het dus reuze mee. (Je moet jezelf af en toe een kietelen.)

 

Ik elke klas zijn er kinderen die opvallen en die je dus nooit vergeet, maar er zijn er ook die je nooit hoorde en die dus verdwijnen in de uiterste hoek van je geheugen. Kinderen met ADHD vallen in een klas op en zijn daardoor onvergetelijk. Ze kunnen zich vaak niet goed concentreren, hebben een korte spanningsboog en vergeten snel gewone dagelijkse dingen.
Ook kunnen ze vaak moeilijk stil zitten, zijn impulsief, kunnen soms snel boos worden of slecht slapen.

Je moet het zo zien: je hoort in je hoofd 2 of 3 radio-uitzendingen tegelijk. Geen wonder dat je dan met bovenstaande verschijnselen te maken krijgt. De leerkracht moet zorgen voor een prikkelarme omgeving: het gebruik van een koptelefoon, werken in een afgeschermde hoek en duidelijke instructies geven. Opvallend is trouwens dat deze kinderen zich wel heel goed kunnen concentreren op onderwerpen die hen bijzonder interesseren, zoals in het gedicht de prehistorische dieren.

Dit alles maakt een kind met ADHD zo onvergetelijk: het verrassende gedrag, het voortdurend aandacht vragen en dan opeens voor de dag komen met een dijk van een spreekbeurt. Dit zijn de parels die het vak van leerkracht zo mooi maken. Waarom zijn er trouwens tegenwoordig zo weinig? Het werken met en voor de toekomstige generatie is een verheven bezigheid.

 

ADHD

Unknown 2daar is arnold
de A en de D
zitten in zijn naam:
Altijd Druk

altijd heel druk met van alles:
vogelskeletten, schelpen, stenen
plaatjes, postzegels, braakballen, eieren,
visjes, salamanders, sleutels en plaatjes

hij ziet alles waar anderen niets zien
hij kent alle katten om de school
hij noemt de merels bij naam
en hij vergeet om naar huis te gaan

maar vanmiddag die spreekbeurt:
niks vergeten en keurig op tijd
iedereen luistert drie kwartier geboeid
met een daverend applaus als beloning

Unknown 3vijfentwintig kinderen
weten nu alles over
dinosaurussen
brontosaurussen
diplodocussen
en ook nog wat over

sabeltandtijgers

 

 

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.