Allerzielen

IMG 9385 AangepastOp 2 november worden volgens de rooms-katholieke traditie de doden herdacht op Allerzielen. In de kerk wordt een requiemmis opgedragen en er worden kaarsen gebrand. Nabestaanden leggen bloemen op het graf. Vroeger moest men in de protestantse kerken niets hebben van die ‘roomse’ rituelen, maar tegenwoordig worden er ook in de protestantse kerken, maar ook op begraafplaatsen, steeds vaker kaarsen gebrand en diensten gehouden ter nagedachtenis van de overledenen. In de kerken doet men dat meestal aan het einde van het kerkelijk jaar, de laatste zondag van november.

 

Bij ons zijn deze herdenkingen sober vergeleken bij bijvoorbeeld de Dag van de Doden in Mexico. Men versiert en reinigt de graven en offert er voedsel en drank, dat na afloop van de herdenking wordt genuttigd. Verder worden er grote figuren van papier-maché gemaakt en men maakt van suikergoedskeletjes. Op de begraafplaatsen is het een vrolijke en fleurige boel.

Wie ooit het eiland Bali heeft bezocht heeft zeker iets meegekregen van de begrafenisgebruiken daar. De doden worden hier gecremeerd, vaak lang na hun dood, want de plechtigheid kost veel geld en er moet dus worden gespaard. Na vele ceremonies wordt de as van de overledene over zee uitgestrooid, de ziel is nu vrij en woont in een soort tempeltje (waarvan ik eerst dacht dat het een graf was).

Wij kunnen ons dit eigenlijk niet voorstellen, de dood is bij ons bijna uitgebannen, we begraven onze doden niet meer in of naast de kerk, maar het liefst op een stille plek diep in het bos, of op een stille natuurbegraafplaats. Het verdriet is er niet meer of minder om, onze geliefden zullen altijd in gedachten bij ons zijn, want we hebben ze eindeloos liefgehad …

 

 

dag allerliefste

de bladzijden zijn omgeslagen
maar jouw boek is niet dicht

je bent nog in mijn handen,
je blijft leven in mijn ziel

de woorden van een mens van daden
klinken door, hier, nu en later in de tijd

jouw levensverhaal is ten einde
maar ik zal het eindeloos herlezen

want ik heb je zo eindeloos liefgehad

 

IMG 3736 Aangepast

IMG 6883 1 Aangepast

IMG 9385 Aangepast

IMG 2115 Aangepast

WLANL petertf Allerzielen altaar Mexico 1 Aangepast

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.