Bomen, onze grootste vrienden

bomen (13)We hoeven niet te lang te bomen over bomen, een ding is zeker: zonder bomen kunnen we niet leven. Ze produceren zuurstof en compenseren de Co2-uistoot, die voor de opwarming van de aarde zorgt. Het zou mooi zijn als alle landen veel bomen zouden planten, als we minder zouden vliegen, minder vlees zouden eten, minder zouden autorijden, van het gas af zouden gaan, enzovoort. We weten allemaal wel hoe het moet.

Dagblad Trouw publiceert elk jaar de Duurzame 100, dat is een lijst van initiatieven op milieugebied. Voorbeelden: nr. 60: het Peukenmeisje: Bernadette raapt elke dag peuken van de straat. Nr. 70: Bijenflinterlint: burgers zaaien tussen Leeuwarden en Sneek insectvriendelijke bloemen, nr. 71: Grachten van Smaragd: Amsterdammers willen alle woonboten in de hoofdstad voorzien een groen dak. En dan nr. 59: Canal Cups, bewoners vissen gedumpte plastic festivalbekers op uit de Leidse grachten.

Vrijdag wordt de complete lijst van duurzame initiatieven in een extra bijlage en op de website van de krant gepubliceerd. Mooie initiatieven die aantonen dat we met velen milieubewust bezig kunnen zijn, ook in de kleine en op het oog niet zulke belangrijke projecten. Zie ook www.trouw.nl/duurzame100.

We hebben in Epe niet te klagen over onze bomen, je mag ze wel onze echte vrienden noemen en ze dagelijks netjes begroeten en knuffelen, (hoewel dat misschien wel iets te veel van het goede is), ze zuiveren ook nog eens onze lucht, zorgen voor schaduw, verfraaien onze omgeving, maken een feest van de herfst, dempen geluiden, zorgen voor luwte en het ruisen van hun bladeren geeft de onrustigen van geest onder ons de broodnodige geestelijke kalmte en rust. En aan het eind van een bomenleven is er het hout van speelgoed, meubels en nog veel meer. Kortom, bomen verlengen en veraangenamen ons leven. En hoewel de spoorbomen in ‘t Harde geen echte bomen en nooit Co2 hebben opgeslagen, zijn ze toch ook wel heel erg nuttig…

 

onze bomen

schilderen het feest
van roodgouden tinten
op hemelsblauw doek

krachtig en waardig
ruisen ze beschermend
‘n ritselend herfstkleed

over mijn mooie wereld
tegen de koude doodsheid
van de naderende winter

 

 

bomen (1)

bomen (2)

bomen (3)

bomen (4)

bomen (5)

bomen (6)

bomen (7)

bomen (8)

bomen (9)

bomen (10)

bomen (11)

bomen (12)

bomen (13)

bomen (14)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.