Sex in the woods

dekkingDe bronsttijd is weer voorbij, de koningen van onze Veluwse bossen zijn weer ongelooflijk druk geweest. Het begon al in september, ze verlieten hun roedel en gingen alleen op pad, dromend van gewillige hindes, koninginnen dus. De testosteron gierde hun door het forse lijf, ze waren op de versiertoer en zouden wel eens eventjes dit en eens eventjes dat. Helaas waren er veel meer van die stoere jongens op pad en het zat er dik in dat ze elkaars paden zouden kruisen.

 

Geen probleem, de hormonen deden hun werk, ze werden gespierder en kregen een laag lange haren rond hun hals. Daarboven torende een indrukwekkend gewei. Vechten en imponeren! Op gezette tijden indrukwekkende klanken uitstoten om aan te geven dat ze er waren. Het moest er wel van komen: vechtpartijen, geweien krakend en rammelend tegen elkaar, het snot voor de ogen en de tong op de hoeven. Net een partij gewonnen? Een nieuwe concurrent diende zich aan en er vond wederom een gevecht plaats tussen twee zwaargewichten, zo’n 150 - 200 kilo per stuk. Alles was toegestaan en de enige winnaar kreeg als prijs een harem en dus een groot nageslacht.

Het gewei werd afgeworpen, bij de gezonde herten kwam er een grotere voor in de plaats. Volgend jaar september zal het volgroeid en nog indrukwekkender zijn. De kalfjes zullen eind mei, begin juni worden geboren. Net als de mens hebben hindes 40 weken draagtijd. Sommige stoere jongens lijken ook wel wat op die herten: hormonen, tattoos, piercings, spierballentaal, alleen kracht telt, praatjes, lekker rondscheuren in je opgepimpte auto en vervolgens afgaan bij de vrouwtjes.

Maar wat ook opvalt bij zowel dier als mens is de liefde voor het nieuwe leven, waarvan de kiem al ontstond in een hitsige herfst en dat verwelkomd zal worden door het licht van de nieuwe lente, het voorjaar, het jaargetijde van de liefde voor al het nieuwgeborene, het jaargetijde dat helaas nog lang op zich laat wachten.

De foto’s zijn van Gerrit van Vemde, die heeft:

- ontzettend veel geduld,
- weinig slaap nodig,
- een heel mooie foto-uitrusting.

 

 

afterbronst

de lange nazomer burlend vechtend
kletterende geweien in stomend gesnuif
onvergetelijk koninklijk imposant

in de doodse en stille koude
van de naderende winter
draagt de hinde ‘t nieuwe leven

dat wankelend en ongestoord
in diepe veluwse veiligheid
zacht gezoogd zal worden

3 Aangepast

bronst

dekking

zogen 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.