(Kanni)balen

Op de bodem van mijn vijver ligt een dikke laag slib en bovendien zit er een klein lek in. Het is een improvisorisch gemaakte vijver, van twee kleine bakken en een flinke lap zeil, met een ondiep stuk in het midden. Ik wil opnieuw beginnen in een grotere. Tijd om hem eruit te halen en een groter exemplaar in te graven. De zestien vissen en twee kikkers moeten tijdens de werkzaamheden in twee grote bakken logeren. Maar de kikkers verrassen me tot twee keer toe.

kikkerDe slib, ontstaan doordat iepen achter ons huis er in het voorjaar drie soorten rotzooi in dumpen waar geen net fijnmazig genoeg voor is. Soms biedt de dikke laag modder een voordeel. Bijvoorbeeld toen tijdens mijn afwezigheid in de winter een water spuitend beeld was omgevallen en de vijver leeg pompte. De buurman sloeg meteen alarm: hij zag geen enkele vis meer. Geen nood, die zitten vast in de blubber. Dat bleek te kloppen, want toen hij de vijver met water vulde, kwamen de vissen weer tevoorschijn.

Met de kikkers heb ik soms een beetje te doen. Ze leggen elk jaar een flinke kwak dril bij de ondiepe randen, maar als de kikkervisjes daarin groter worden, liggen de vissen in slagorde te wachten om ze op te eten zodra ze het dril verlaten. Er is er niet één die het overleeft. Denk ik.

De vissen gaan met z’n allen in een 250 liter grote bak die ik speciaal voor ze heb aangeschaft. De beide kikkers moeten het doen met 100 liter minder. De vissen heb ik redelijk snel in het net en vervolgens in hun tijdelijke onderkomen. Ik span een net strak over de bak zodat ze er niet uit kunnen springen. Een filterpomp zorgt voor voldoende zuurstof en helder water.

De beide kikkers vangen kosten me meer tijd en moeite. Maar als het meeste water uit de vijver is getapt, lukt het me toch ze te pakken te krijgen. Ze gaan zonder tegenspartelen naar hun logeeradres. Als ik de modder uit de vijver schep, zie ik nog een kikker. ,,Hé, ik heb er drie’’, denk ik. Ik breng Kwik bij Kwek en Kwak, loop terug naar de vijver en zie er nog één. ,,Verhip, ze waren met z’n vieren.’’ Als ik weer bij de vijver sta, zie ik er nog een, een kleintje. ,,Kolere, vijf!’’ Het ritueel herhaalt zich. En nog eens. En nog eens. En nog eens. Uiteindelijk blijken er niet minder dan zestien kikkers in het biotoopje te leven, in alle soorten en (vooral kleinere) maten. Nooit geweten.

Het wordt druk in de 150-literbak. Ik zet er wat planten in zodat de logees ook op het droge kunnen zitten en span ook boven deze bak een strak net, zodat ontsnappen niet mogelijk is.

Een paar maal per dag controleer ik of alles goed gaat en elke dag geef ik de vissen wat voer. De kikkers krijgen af en toe ook wat en zullen het verder wel kunnen uitzingen met wat insecten die op het water en licht af komen, een enkele slak die ik op de planten zet en wat troep die met de planten is meegekomen, denk ik.

Als hun nieuwe onderkomen klaar is, mogen de vissen als eersten terug. Mooi om te zien dat ze zich meteen als een vis in het water voelen en op onderzoek uit gaan. Ze zullen wel blij zijn dat ze meer ruimte hebben en het water niet meteen troebel wordt als ze op de bodem donderjagen.

Dan zijn de kikkers aan de beurt. Het water is wat troebel, dus ik haal de planten eruit en ga op goed geluk met een schepnet door de bak. Hupsakee, de eerste veeg levert al meteen een grote kikker op. Na twee keer rond gaan met het net heb ik nummer 2 te pakken. Ook een grote. Op naar de volgende. Maar hoe vaak ik ook heen en weer ga met het net, ik vang niks. Dus besluit ik water uit de bak te pompen. Tot de bodem in zicht is. Geen kikker te zien. Als ook het laatste water eruit is, blijkt er niet één springveer meer in te zitten. Twee van de zestien kikkers zijn er nog over. De rest is spoorloos verdwenen. Bálen! Ik prakkezeer me suf. Ze zouden elkaar toch niet …

Zoals altijd weet Google het mysterie te ontrafelen. Ik tik ‘kikkers kannibalisme’ in en ja hoor: bij gebrek aan voeding vreten kikkers elkaar op. Potverdikkemme, ik ben medeplichtig aan massamoord!

Sindsdien vind ik het niet meer zo erg dat de vissen de kikkervisjes eten.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.