Franse gele hesjes

Afgelopen winter zijn we op vakantie in het warme zuiden van Frankrijk geweest. Het land van de gele hesjes, waar wij ook mee te maken kregen.

Nergens in Frankrijk is het verschil tussen arm en rijk zo groot als aan de Cote d’Azur. Villa’s van tientallen miljoenen met zwembad en eigen strand aan zee, jachten van tientallen miljoenen in de haven met een Humner als boodschappenwagentje op de kade en in havens als die van Antibes superjachten van meer dan 100 miljoen, waarop dertig man personeel dag in dag uit in de weer is met boenen, schrobben en onderhoudswerk, zodat de eigenaar er in de zomer weer mee kan pronken en feesten met beroemdheden kan geven. Maar er wonen daar ook veel zwervers, voor wie een warme deken het kostbaarste bezit is, die ’s avonds de luwte van een portiek zoeken om de nacht door te brengen.

Geen wonder dat de gele hesjes hier zéér actief zijn en niet van ophouden willen weten. ,,We gaan door tot we onze zin krijgen’’, laat een groep van 30-40 man weten die in onze buurt al twee maanden het verkeer dat gebruik wil maken van de op- en afritten van de snelweg hindert of zelfs blokkeert. Dat kan dan nog lang duren, want de eisen variëren van het opstappen van president Macron tot het op 57-jarige leeftijd met pensioen gaan van arbeiders die in een bepaalde fabriek werken. Ze hebben een kampement opgeslagen waarin ze ’s nachts vertoeven. Veel mensen betuigen adhesie. Een Algerijns echtpaar uit Parijs dat op doorreis is brengt een enorme hoeveelheid eten dat alleen maar opgewarmd hoeft te worden. Mensen die 80 km verder wonen en via secundaire wegen zijn gekomen, leveren vele dozen met gebak en ander lekkers af. In ongeveer de helft van de auto’s die in deze streek rijdt, ligt een geel hesje op het dashboard, hoewel dat aantal na verloop van tijd wel wat slinkt.

De gele hesjes blokkeren regelmatig een regionaal brandstofdepot van waaruit de tankstations in de wijde omgeving worden bevoorraad. Op verschillende dagen staan tankstations leeg en voor stations die nog wel een voorraad hebben, lange rijen auto’s. Omdat dit onderdeel van de actie de regionale economie te veel schaadt en lam kan leggen, grijpt de politie in. Met een grote groep maken agenten van de landelijke en lokale dienst hardhandig een eind aan de actie. De actievoerders vernielen met zwaar materieel en brandende autobanden tijdens hun aftocht een deel van de aan- en afvoerwegen, waardoor het effect na-ijlt.

Als het op een zaterdag in Parijs weer eens uit de hand loopt en er voor miljoenen vernielingen worden aangericht, winkels worden geplunderd en politiemensen worden aangevallen, vinden de Azurense gele hesjes dat ze iets moeten doen. De maandag erop melden ze zich met een grote groep bij de politiebureaus van de landelijke en lokale politie. Met enorme dozen met gebak. ,,We keuren geweld af, we willen vriendjes met jullie blijven’’, is de boodschap aan hun plaatsgenoten.

De volgende dag blokkeren ze de toegang tot het regionale brandstofdepot weer. De actie duurt maar heel even. Een handvol politiemensen meldt zich, schudt een aantal actievoerders de hand en zegt: ,,We keuren geweld af, we willen vriendjes met jullie blijven, dus wegwezen.’’ En weg zijn de gele hesjes.

De actievoerders richten hun onvrede ook op de flitspalen, waarvan het land vooral langs de snelwegen vergeven is. Zestig procent ervan wordt onklaar gemaakt en/of vernield. Schade, inclusief derving aan inkomsten van bekeuringen: een half miljard.

Hadden ze dat maar eerder gedaan. Thuis ligt een envelop van het Ministère de l’economie et des finances. Er zit een bekeuring in voor een snelheidsovertreding, op de heenweg begaan op het ellendige stuk snelweg tussen Metz en Nancy, waar de maximum toegestane snelheid voortdurend varieert van 90-110 km/uur. Ik heb met aftrek van de gebruikelijke correctie van 5 km/uur precies 1 km/uur te hard gereden. Kosten: 45 euro.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.