Leo Eland met ‘nepnieuws’ in het voetspoor van Donald Trump

,,Het lijkt wel de Russische trollenfabriek, die van nepnieuws bestaat.’’ Driemaal raden van wie deze uitspraak is. Tien tegen één dat u meteen aan Donald Trump denkt. Mis! Het is er een van Leo Eland, oud-burgemeester van de gemeente Epe, in zijn hoedanigheid als voorzitter van De Kruimelschaar. Het is zijn reactie op een nieuwsbericht in het weekblad Veluweland waarin geen letter verkeerd staat.

 

Als ik uitspraken van de Amerikaanse president lees, denk ik vaak dat er iets mis is met zijn verstandelijke vermogens. De man orakelt steevast ‘nepnieuws!’ als een medium iets schrijft wat hem niet goed uitkomt. Zo deed hij wetenschappelijke onderzoeken over de klimaatverandering lange tijd af als ‘fake news’. Vorige week kwam hij daar overigens op terug. Volgens hem is er nu wel sprake van een klimaatverandering, maar gaat die vanzelf weer over.

Leo Eland is kennelijk door de Trump geïnspireerd. Veluweland publiceerde op 6 september een bericht waarin verslaggever Dick van der Veen gewag maakte van het feit dat de plannen van De Kruimelschaar voor een hospice aan de Griseeweg van de baan zijn. Hij schreef verder onder meer: ‘De oplossing lijkt voor de hand te liggen: het pand naast Medisch Centrum Willem Tell hoek Quickbornlaan dat onlangs door dit centrum werd aangekocht. Partijen laten zich hier (nog) niet over uit.’

Een knap staaltje journalistiek werk. Hij had gehoord dat het centrum het pand had gekocht, wist dat medici bezwaar tegen een hospice aan de Griseeweg hadden omdat dat te ver weg lag (dat schreef hij in datzelfde verhaal) en trok daaruit de conclusie dat het pand naast het centrum weleens het nieuwe hospice zou kunnen worden. Eigenlijk heel simpel: 1 + 1 = 2, waarbij hij ook nog een slag om de arm hield - ‘het lijkt voor de hand te liggen’. Niks mis mee, geen woord van gelogen, pet af voor deze primeur.

Maar Leo Eland dacht daar anders over en sloeg meteen op tilt. De vrijwilligers van De Kruimelschaar moesten het nieuws nu uit het weekblad halen, in plaats van dat hij ze zelf tijdig had geïnformeerd. Hij greep meteen de ‘pen’ om ze te informeren. Niet met een bericht in de trant van: ‘We hadden u graag zelf willen informeren, maar Veluweland is ons dankzij een goed geïnformeerde journalist voor geweest. Het is zoals hij schrijft: ‘het lijkt erop dat …’; we zijn nog niet zo ver dat we het licht op groen hebben en méér kunnen melden dan in het bericht staat.’

Nee, in plaats daarvan besloot hij de verslaggever voor leugenaar uit te maken en zich te bezondigen aan smaad en laster. Want hij schreef onder meer: ‘Vandaag staat er een bericht in Veluweland dat u zeker verbaasd moet hebben. Verslaggever Dick van der Veen vertelt daar dat het nieuwe hospice aan de Willem Tellstraat komt. Toen ik van dit bericht hoorde was ik boos. Het bericht leidt nergens toe. Het heeft geen ander effect dan onrust stoken. Het lijkt wel een Russische trollenfabriek, die van nepnieuws bestaat. Het is gewoon geen goede beurt voor de krant en schrijver.’

Hij gaf verder aan dat het bestuur, zonder een locatie te noemen, nog in overleg was met allerlei partijen en er nog geen zekerheid, maar wel voortgang was. ‘We laten ons het hoofd maar niet op hol jagen door zo’n krantenbericht. We kunnen onze energie beter gebruiken.’

Leo Eland bewijst met de brief, die hij een dag na de publicatie in Veluweland bij de 180 vrijwilligers afleverde, niet alleen niet goed te kunnen lezen, maar ook niet te schromen om over de rug van een ander een verkeerde voorstelling van zaken te geven om zijn eigen straatje schoon te vegen. Er staat in het weekblad immers niet dat het hospice aan de Willem Tellstraat komt (het adres is overigens Quickbornlaan 13) komt, maar dat het daar op lijkt. Om vervolgens een weekblad dat een primeur heeft, te vergelijken met een ‘Russisch trollenleger’ dat louter ‘nepnieuws’ brengt. Maar de enige die in deze affaire ‘nepnieuws’ heeft gebracht, is Leo Eland zelf.

Het (voorlopig) sluitstuk van dit verhaal is immers het 'nieuws' dat hij zelf als voorzitter van De Kruimelschaar op 11 oktober bekend maakte: het hospice komt naast het Medisch Centrum. Precies zoals Veluweland ruim een maand eerder suggereerde.

Saillant detail is dat Leo Eland en Dick van der Veen afgelopen jaren samenwerkten in de organisatie van de gemeentelijke vrijwilligersprijs. Afgezien van de ongetwijfeld vertroebelde verhouding tussen beiden mag de vraag gesteld worden of iemand die zijn ‘eigen’ vrijwilligers over de rug van een ander met ‘nepnieuws’ voorlicht, zich nog wel met een vrijwilligersprijs kan bezighouden.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.