Geperst (34): Reiger

reiger cartoon Erwin van Versendaal

 Eigenlijk vertelt de cartoon van Erwin van Versendaal in drie tekeningen het hele verhaal dat ik in 597 woorden had opgeschreven. Maar omdat hij de tekeningen gemaakt heeft ter illustratie bij onderstaande column, plaats ik hem er toch bij en vul ik hem aan om de cartoonist even voor te stellen.  

 

Het was weer eens zo ver: we hadden een reiger in de tuin. Hij zat weer te azen op onze vissen in het vijvertje. Een soortgenoot van hem heeft er een aantal jaren geleden al eens een massamoord gepleegd en sindsdien heb ik er, mede met het oog op hondsbrutale katten, een net overheen liggen. Zonde van het zicht, maar wel zo veilig voor mijn vissen.

Dit forse exemplaar van gevederde vrienden nam gelukkig al weer gauw de vleugels. Het was kennelijk een verkenningsvlucht, want later op de dag is hij op een onbewaakt moment terug geweest. Als de hond van huis is, dansen de reigers op tafel. Ik merkte dat hij weer was geweest omdat de vissen diep weggedoken en schuw waren en een pomp midden in de vijver was omgevallen. Dat kan alleen als er iets zwaars op geland is. Maar zo te zien heeft iedereen in het water het overleefd, al weet ik niet of dat ook voor de kikkers geldt, want ik weet niet eens hoeveel er in en omheen zitten.

Dat vissen in de stress schieten als een reiger op ze geloerd heeft, vertelt een man die ik een dag later op de hei tegenkom ook. Hij heeft dezelfde ervaring. Na bezoek van zo’n vogel dacht hij dat al zijn vissen verdwenen waren, maar na verloop van tijd kwamen ze weer aan de oppervlakte. Hij voert een verbeten strijd tegen reigers. Reigers, omdat zijn vijvers door twee van die brutale beesten worden bezocht. Vermoedelijk een blauwe en een kleine zilverreiger. Ze hebben al een paar keer vrijwel al zijn vissen opgegeten. Vooral die grote is slim. Hij landt op zijn dak en bestudeert of de heer des huizes in de tuin is. Als de baas in de achtertuin aan het werk is duikt hij op de kleine vijver in de voortuin en als de man in de voortuin gesignaleerd wordt, kiest hij de grote vijver in de achtertuin als jachtgebied.

De man wil geen stroomdraad spannen, want zijn honden drinken ook uit de grote plas achter zijn huis en hij wil niet het risico lopen dat zij een opdonder krijgen. Bovendien is zijn vijver zo groot, dat hij een netwerk zou moeten spannen met een paar honderd meter stroomdraad. Ze met een jachtgeweer afschieten mag niet, want reigers behoren tot de beschermde diersoorten waar niet op gejaagd mag worden. Vroeger kon je nog wel eens een nepreiger bij je vijver zetten om echte reigers weg te houden, maar omdat er nu zo veel zijn en ze kennelijk niet meer met territoria werken, haalt dat ook niets uit, betoogt hij.

Daarom heeft hij iets anders bedacht. Hij heeft een frisbee voor zijn honden die hij met een boogje naar het op het dak staande beest gooit. De eerste de beste keer was het meteen al raak. De schotel schampte de kuif van de jager. Het beest schrok, maar omdat hij niet wist wat hem overkwam, bleef hij in eerste instantie zitten. ,,Dus als je een reiger met een opgeschoren kuif bij je vijver hebt zitten, weet dat dat dezelfde is als die bij mij zit te loeren.’’

Daarna heeft hij nog een paar keer een frisbee naar de vogel geslingerd, soms met succes, maar dikwijls ook zonder. De reiger is er nu aan gewend en wordt er niet koud of warm meer van. De werper: ,,Het wachten is nu op het moment waarop hij die frisbee uit de lucht plukt, naast de vijver landt, vlak voor me gaat staan en die frisbee apporteert. ‘Je mag hem hebben in ruil voor een vis’.’’

 

De man met de frisbee is Erwin van Versendaal. Inderdaad, hij is ook de maker van bijgaand mini-stripje. De Epenaar maakte vroeger regelmatig cartoons, maar omdat de oud-gezagvoerder van de KLM  van vele markten thuis is en heel veel hobby’s heeft, was het tekenen er op een gegeven moment bij in geschoten. Tot hij gevraagd werd om het medio november verschijnende boek ‘Dat doet-ie anders nooit!’ van dierenarts Peter de Lint te illustreren. Hij pakte de draad weer op, volgde in recordtijd een aantal cursussen van gerenommeerde cartoonisten en begon weer te tekenen. Voor het boek van De Lint maakte hij zo’n 35 prachtige cartoons. En voor dit verhaal deze.


 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.