Geperst (33): Bajes

Marktwand (1) (Custom)Heb je dat nou ook, dat als je over de Verbindingsweg rijdt of loopt, je denkt: ‘Het lijkt wel een bajes!’. Prachtig, die voorkant van de Marktwand, maar wat een contrast met de achterkant. Het doet me denken aan wat mannen wel eens van sommige vrouwen zeggen: van achteren een lyceum, van voren een museum. Maar dan andersom. Maar aan die foeilelijke blinde muur aan de Verbindingsweg is toch simpel wat te doen?

Als je iemand uit een andere streek onderstaande foto’s die op de Verbindingsweg genomen zijn laat zien en vraagt in welk deel van een stad of dorp die gemaakt zijn, zullen negen van de tien kijkers meteen aan een industrieterrein denken en nauwelijks kunnen geloven dat ze in het hart van het dorp genomen zijn. Vraag ze wat ze denken dat de functie van het gebouw is, dan zullen een pakhuis en gevangenis de hoogste ogen scoren.

Marktwand (5)

Marktwand (4)

Marktwand (2)

Marktwand (3)

marktwandmarktwandmarktwand

En dan daarnaast deze lelijke muur.

Marktwand (6)

In de Franse Provence liggen wat dorpen waar mensen ook een hekel hebben aan lange blinde muren. Daar hebben ze wat op gevonden. Ze hebben er levensgrote en levensechte schilderingen op gemaakt. Zo mooi, dat je bij sommige van afstand in eerste instantie niet eens in de gaten hebt dat het een schildering is.

Dat lijkt me een goed idee voor de achterkant van de Marktwand. Er is vast wel een bedrijf dat daar in ruil voor een klein logo wat geld in wil steken. Of een kunstenaar die daarmee zijn visitekaartje wil afgeven. De gemeente heeft er vast wel een potje voor. En misschien wil de projectontwikkelaar op die manier zijn schandvlek wel wegpoetsen.

Een deel van de foto’s hieronder is gemaakt in Carces, een Provencaals dorp van nog geen 2800 inwoners. Als het daar kan, moet dat hier toch ook kunnen?
De streekeigen onderwerpen liggen voor het oprapen. Wild bijvoorbeeld (de zwijnen terug in het dorp!). Bos. Hei. Agrarisch gebied. Sprengen en beken. Markante gebouwen die gesloopt zijn voor lelijke nieuwbouw. Een straatbeeld van Epe van vroeger, bijvoorbeeld de Heerderweg in de huidige staat, of de Hoofdstraat van honderd jaar geleden. Ambachtslieden van vroeger. En ga zo maar door.

schilderingen (1)

schilderingen (2)

schilderingen (3)

schilderingen (4)

schilderingen (5)

schilderingen (6)

schilderingen (9)

schilderingen (10)

schilderingen (11)

schilderingen (12)

schilderingen (13)

Geen schilderingen maar iets anders? Ik heb in een ver verleden eens een wandeling door een dorp gemaakt waar blinde muren versierd waren met enorme foto's uit de historie van het dorp. Een man die uit een steegje kwam lopen, een wagen die gelost werd, een boer met koeien. Ik ken wel wat mensen die daar schitterende foto’s voor hebben.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.