De familie van onze hond

Als je bepaalde honden ziet, zou je niet zeggen ze afstammen van de wolf, de wolf waar iedereen bang voor is: de boeren, de toeristen en de jagers. Het valt niet te ontkennen dat wolven schapen hebben gedood, je zou schrikdraad kunnen gaan gebruiken en speciale honden inzetten, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, onze kudde heeft de beschikking over een stuk of tien weilanden. De schapen zouden elke nacht de kooi in moeten, maar dan krijgen ze onvoldoende natuurlijke voeding. De wolf zal eens zorgen voor problemen, maar voorlopig geven loslopende honden meer overlast.

Twee weken geleden schreef ik een artikel en een gedicht uitsluitend gewijd aan losbandige honden en hun eigenaars. Via Facebook werd er behoorlijk commentaar geleverd, ik heb dit wonder van communicatie niet en ik begin er vanaf nu helemaal niet meer aan, maar mijn vriend Jan Stenvert stuurt me af en toe stiekem wat door.

Wat is nou eigenlijk de strekking van dit nieuwe artikel? Het begon allemaal bij een artikel in Trouw van 30 januari: ‘Al dat gedoe om de wolf, je zou erom lachen als het niet om te huilen was’. In zijn natuurdagboek schrijft Koos Dijksterhuis elke dag een geweldige column over alles wat met planten en dieren te maken heeft. Even googelen op Trouw.nl.

Hij schrijft heel interessant, niet alleen over wolven, maar ook over honden: volgens de schrijver worden er elk jaar, de schattingen zijn heel ruim, maar wel zeer aansprekend, 4000 tot 13.000 schapen door honden gedood. Ze worden doodgebeten, of door de eigenaar uit hun lijden verlost en weer andere zijn zich letterlijk doodgeschrokken van een blaffende achtervolgende hond.

Waar ging het ook alweer over? O ja, wij kunnen er niets aan doen dat de schapen in de weg lopen, ik kan mijn honden rustig loslaten bij de kudde en een beetje kritiek, soms ziet iemand waarlijk ook nog een vleugje humor, is al gauw ongepast. Dat is altijd zo jammer: er moeten eerst ongelukken gebeuren, dan is de heide te klein en dan komt er misschien na veel geleuter en protest eindelijk eens een aanlijngebod voor hen die altijd van die mooie smoezen verzinnen.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Jan van de Beek

    Hallo Henk ,
    Ik ben het helemaal met jou verhaal eens dat de pleuris uitbreekt als aanlijngebod komt .Na alle verhalen in de krant moet men eindelijk wakker worden maar helaas .
    De mensen die jaren terug er alles aan gedaan hebben om het gebied open te houden zijn het volkomen met je eens men wil niet luisteren .Wat is nou het probleem , schenk wat meer aandacht aan de omgeving dan aan de telefoon .Alle mensen die met hun hond in de auto komen kunnen vanaf de parkeer plaats alles overzien en weten dan ter plaatse of de hond aangelijnd moet worden of niet .Nee we zij druk met de telefoon en andere dingen maar letten niet op de honden .Alle mensen die s morgens om 8.00 uur lopen daar is nog nooit een hond tussen de schapen beland ,wij waarschuwen elkaar als Lammert soms op de heuvels loopt .Bij de kooi lijnen wij onze honden aan omdat je soms niet kunt zien of ze naar buiten komen . Mensen neem je verantwoordelijkheid en let op je honden zodat wij nog jaren van deze prachtige plek kunnen genieten .
    Jan van de Beek .

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.