De familie van onze hond

Als je bepaalde honden ziet, zou je niet zeggen ze afstammen van de wolf, de wolf waar iedereen bang voor is: de boeren, de toeristen en de jagers. Het valt niet te ontkennen dat wolven schapen hebben gedood, je zou schrikdraad kunnen gaan gebruiken en speciale honden inzetten, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, onze kudde heeft de beschikking over een stuk of tien weilanden. De schapen zouden elke nacht de kooi in moeten, maar dan krijgen ze onvoldoende natuurlijke voeding. De wolf zal eens zorgen voor problemen, maar voorlopig geven loslopende honden meer overlast.

Twee weken geleden schreef ik een artikel en een gedicht uitsluitend gewijd aan losbandige honden en hun eigenaars. Via Facebook werd er behoorlijk commentaar geleverd, ik heb dit wonder van communicatie niet en ik begin er vanaf nu helemaal niet meer aan, maar mijn vriend Jan Stenvert stuurt me af en toe stiekem wat door.

Wat is nou eigenlijk de strekking van dit nieuwe artikel? Het begon allemaal bij een artikel in Trouw van 30 januari: ‘Al dat gedoe om de wolf, je zou erom lachen als het niet om te huilen was’. In zijn natuurdagboek schrijft Koos Dijksterhuis elke dag een geweldige column over alles wat met planten en dieren te maken heeft. Even googelen op Trouw.nl.

Hij schrijft heel interessant, niet alleen over wolven, maar ook over honden: volgens de schrijver worden er elk jaar, de schattingen zijn heel ruim, maar wel zeer aansprekend, 4000 tot 13.000 schapen door honden gedood. Ze worden doodgebeten, of door de eigenaar uit hun lijden verlost en weer andere zijn zich letterlijk doodgeschrokken van een blaffende achtervolgende hond.

Waar ging het ook alweer over? O ja, wij kunnen er niets aan doen dat de schapen in de weg lopen, ik kan mijn honden rustig loslaten bij de kudde en een beetje kritiek, soms ziet iemand waarlijk ook nog een vleugje humor, is al gauw ongepast. Dat is altijd zo jammer: er moeten eerst ongelukken gebeuren, dan is de heide te klein en dan komt er misschien na veel geleuter en protest eindelijk eens een aanlijngebod voor hen die altijd van die mooie smoezen verzinnen.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Jan van de Beek

    Hallo Henk ,
    Ik ben het helemaal met jou verhaal eens dat de pleuris uitbreekt als aanlijngebod komt .Na alle verhalen in de krant moet men eindelijk wakker worden maar helaas .
    De mensen die jaren terug er alles aan gedaan hebben om het gebied open te houden zijn het volkomen met je eens men wil niet luisteren .Wat is nou het probleem , schenk wat meer aandacht aan de omgeving dan aan de telefoon .Alle mensen die met hun hond in de auto komen kunnen vanaf de parkeer plaats alles overzien en weten dan ter plaatse of de hond aangelijnd moet worden of niet .Nee we zij druk met de telefoon en andere dingen maar letten niet op de honden .Alle mensen die s morgens om 8.00 uur lopen daar is nog nooit een hond tussen de schapen beland ,wij waarschuwen elkaar als Lammert soms op de heuvels loopt .Bij de kooi lijnen wij onze honden aan omdat je soms niet kunt zien of ze naar buiten komen . Mensen neem je verantwoordelijkheid en let op je honden zodat wij nog jaren van deze prachtige plek kunnen genieten .
    Jan van de Beek .

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.