Op de grote stille heide

honds 1We zijn, bewoners van Heerde en Epe, trots op onze mooie omgeving met als kers op de taart de schaapskudde op de Renderklippen onder vakkundige leiding en beheer van Lammert Niessing en zijn blaffend en attent hulpteam. Ik denk altijd weer aan het romantische liedje ‘Op de grote stille heide’ van P. Louwerse en J. Worp. De herder in dit lied is zo ongeveer de gelukkigste mens op aarde als hij ‘tevreeën met zijn karig loon’ denkt en juicht: ‘Hoe rijk is mijn heide, hoe rijk is mijn heide’. De heide wel, maar hij niet.

 

Vroeger was alles mooier en beter, maar wie dat denkt heeft een slecht geheugen. De tekstschrijver maakt het wel heel erg bont vanuit zijn eigen riante positie. Hij heeft de herder alleen een keer gezien bij de roodondergaande zon, ja dan is alles mooi, maar ga maar eens in de regen in alle vroegte op pad met honderdtwintig mekkeraars, dan is de romantiek snel verdwenen. Onze herder Lammert is een blijmoedig mens, hij maakt een tevreden en vriendelijke indruk, maar heel soms wordt hij terecht heel boos.

Er zijn namelijk altijd nog hondenbezitters, geen hondenbazen, die benaming suggereert een zekere zeggenschap over het dier, die gewoon hun blaffer loslaten in de buurt van de kudde, waarin zich drachtige schapen bevinden. Als er wat van gezegd wordt kijken ze de andere kant op, zo van: ‘Mijn hond doet zoiets niet’. Het wordt helemaal gezellig als er een roedel honden losgaat van een uitlaatservice, dan is het echt huilen, een verschrikkelijk gezicht als hun oerinstincten bovenkomen.

Ik heb samen met Jan Stenvert een speelse en doeltreffende oplossing bedacht om deze wantoestanden op te lossen. Jan weet dit trouwens nog niet, maar daar komt ie nog wel achter. We verplichten alle honden en eigenaren die de Renderklippen bezoeken op cursus te gaan en geven ze een diploma na gebleken geschiktheid en voldoend verkregen kennis: probleem opgelost! En die begeleider van de uitlaatservice krijgt een werkstraf: 6 maanden met de herder op pad, op de grote stille, heel stille heide. ’s Morgens om 6.30 melden bij de kooi. Eerst mest kruien en dan de hei op.

 

het hondvaardigheidsbewijs

op de grote stille heide doolt ons aller Lammert
rond met zijn drachtige ooien en attente hond

de witgewolde kudde graast vredig veilig en ook
rustig en zwijgzaam tussen bloemkes fijn en teer

onderwijl denkt de herder ‘hoe ver is mijn heide’
en ‘hoe schoon is deez’ vlakte, zo wijd en uitgestrekt’

maar als straks de schaapkens rustig en kalm herkauwend
vredig zijn ingesluimerd in de warme verre veilige stal

denkt de herder terug aan de niet-aangelijnde honden
en vooral aan de onnozele onopgevoede uitlaatservice

die het blaffend en ongelikt viervoetersvolk loslaat
en lekker ‘n spelletje laat spelen met drachtige schapen

die de weidse en verre heide op vluchten elkaar vertrappend
en hulpeloos op hun rug liggen met alle kans op ’n miskraam

welk een schat, hoe rijk is mijn heide, zonder dit tuig
hoe vreedzaam zou het zijn ‘pralend in de zonnestralen’

als er toch een hondvaardigheidsbewijs zou bestaan:
al die honden en eigenaren samen in de schoolbanken

om onder leiding van onze grote kynoloog jan stenvert
eindelijk eens goede hondenmanieren te gaan leren

hard studeren, goed opletten, strafwerk en nablijven
met aan het einde van d’opleiding een diploma-uitreiking

iedere hond het unieke natteneuzendiploma
en elke baas het felbegeerde hondvaardigheidsbewijs

allebei een unieke nummerplaat op de kont
altijd handig bij overtredingen, dit alles zal ze leren

o ja, ook nog heidebelasting heffen en drollen opruimen
eindelijk zal herder Lammert kunnen juichen en jubelen

volkomen ‘tevreeën met zijn karig ambtenarenloon’:

hoe rijk en veilig is eindelijk mijn heide, mijn schone heide!

met een knipoog naar P. Louwerse: Op de grote stille heide

honds 1

honds 2

honds 3

honds 4

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.