Milieu, schoolboeken en geld over de balk

jasIk kom op zolder een doos schoolboeken tegen van zoon, die zijn opleiding met een diploma heeft afgerond, vorig jaar februari. De boeken zijn in september2017 gekocht, hij is vervroegd afgestudeerd. Er staat voor een paar honderd euro aan boeken, die niet meer te verkopen zijn. Nieuw aangeschaft, want dat moet tegenwoordig, omdat er een licentie voor een website bij zit. Dit vind ik ronduit stuitend!

Ouders worden verplicht elk schooljaar voor honderden euro`s boeken te kopen die daarna de oud-papierdoos in kunnen. Want de boeken worden gekoppeld aan de licentie en deze is niet overdraagbaar. En dan kunnen er weer nieuwe boeken aangeschaft worden voor het komende schooljaar. Weer voor honderden euro`s, voor boeken die een jaar later ook weer in de oud- papierdoos kunnen.

Naast de kosten vind ik dit niet meer passen in deze tijd. Een tijd waarin continu over het milieu en allerlei akkoorden wordt gepraat. Waar burgers straks gedwongen worden om elektrisch te rijden en hun huis te verwarmen met warmtepompen. Ik zou zo zeggen: Begin klein en pak bovenstaande eens aan, regering!

 

Mijn advies: de leerling kan kiezen uit een boekenpakket of uit het werken via de licentie. Uiteraard wordt er dan voor de licentie betaald. Maar kiest een leerling voor het boekenpakket, dan kan deze hergebruikt worden. Dat scheelt een hoop bomen, want geloof me, er zitten enorm dikke pillen bij, en de ouders een hoop geld, want het kan doorverkocht worden. Ik snap niet waarom deze manier van werken nog steeds is toegestaan, nu de overheid zo zit te drammen over allerlei akkoorden, targets en andere milieuveranderingen.

Het kan ook anders. Onlangs won ik bij een actie van Margriet, die haar 80ste verjaardag vierde, een mooie prijs. Een jas, uit te kiezen bij Promiss.

De dichtstbijzijnde winkels was in Ede, dat was dan wel weer wat minder prijsbewust, maar de jas maakt het goed. Deze is namelijk gemaakt van PET-flessen. Maar liefst veertig zijn er in mijn gewonnen jas verwerkt. In de winkel is te zien hoe dit proces gaat. Zie foto, met toestemming gemaakt.

(Tekst gaat onder de foto verder)

jas

Dus, zo kan het ook. Afval verwerken in een jas. En hij zit lekker warm!
Ik wist helemaal niet dat het bestond! Het is onderdeel van een project, genaamd Waste2Wear. Kijk maar eens op de site.
Dat is nog eens op een makkelijke manier milieubewust bezig zijn!
Kost ook geld (normaliter), maar je hebt er veel langer wat aan!
En behalve een behaaglijk gevoel geeft het je ook voldoening omdat je goed bezig bent.
Dat vereffent voor mij een beetje het gevoel als ik naar de boekendoos op zolder kijk.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.