Milieu, schoolboeken en geld over de balk

jasIk kom op zolder een doos schoolboeken tegen van zoon, die zijn opleiding met een diploma heeft afgerond, vorig jaar februari. De boeken zijn in september2017 gekocht, hij is vervroegd afgestudeerd. Er staat voor een paar honderd euro aan boeken, die niet meer te verkopen zijn. Nieuw aangeschaft, want dat moet tegenwoordig, omdat er een licentie voor een website bij zit. Dit vind ik ronduit stuitend!

Ouders worden verplicht elk schooljaar voor honderden euro`s boeken te kopen die daarna de oud-papierdoos in kunnen. Want de boeken worden gekoppeld aan de licentie en deze is niet overdraagbaar. En dan kunnen er weer nieuwe boeken aangeschaft worden voor het komende schooljaar. Weer voor honderden euro`s, voor boeken die een jaar later ook weer in de oud- papierdoos kunnen.

Naast de kosten vind ik dit niet meer passen in deze tijd. Een tijd waarin continu over het milieu en allerlei akkoorden wordt gepraat. Waar burgers straks gedwongen worden om elektrisch te rijden en hun huis te verwarmen met warmtepompen. Ik zou zo zeggen: Begin klein en pak bovenstaande eens aan, regering!

 

Mijn advies: de leerling kan kiezen uit een boekenpakket of uit het werken via de licentie. Uiteraard wordt er dan voor de licentie betaald. Maar kiest een leerling voor het boekenpakket, dan kan deze hergebruikt worden. Dat scheelt een hoop bomen, want geloof me, er zitten enorm dikke pillen bij, en de ouders een hoop geld, want het kan doorverkocht worden. Ik snap niet waarom deze manier van werken nog steeds is toegestaan, nu de overheid zo zit te drammen over allerlei akkoorden, targets en andere milieuveranderingen.

Het kan ook anders. Onlangs won ik bij een actie van Margriet, die haar 80ste verjaardag vierde, een mooie prijs. Een jas, uit te kiezen bij Promiss.

De dichtstbijzijnde winkels was in Ede, dat was dan wel weer wat minder prijsbewust, maar de jas maakt het goed. Deze is namelijk gemaakt van PET-flessen. Maar liefst veertig zijn er in mijn gewonnen jas verwerkt. In de winkel is te zien hoe dit proces gaat. Zie foto, met toestemming gemaakt.

(Tekst gaat onder de foto verder)

jas

Dus, zo kan het ook. Afval verwerken in een jas. En hij zit lekker warm!
Ik wist helemaal niet dat het bestond! Het is onderdeel van een project, genaamd Waste2Wear. Kijk maar eens op de site.
Dat is nog eens op een makkelijke manier milieubewust bezig zijn!
Kost ook geld (normaliter), maar je hebt er veel langer wat aan!
En behalve een behaaglijk gevoel geeft het je ook voldoening omdat je goed bezig bent.
Dat vereffent voor mij een beetje het gevoel als ik naar de boekendoos op zolder kijk.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.