Gerard van Velde adopteert het eerste lammetje

DSC 8231 AangepastGerard van Velde heeft vanmorgen het eerste lammetje van de schaapskudde Epe-Heerde geadopteerd. Hij gaf het rammetje, de helft van een tweeling die in het tweede weekend van februari is geboren, de naam Wolf; ,,Het enige dier met 75% ‘wol’ in z’n naam.’’

Herder Lammert Niesing en zijn secondanten hadden de oud-Olympisch schaatskampioen op de 1000 meter al enkele jaren op het oog om het eerste lammetje te adopteren, maar dat was altijd lastig omdat de lammertijd vrijwel altijd medio januari begint en de Heerder trainer/coach van Team Reggeborgh dan middenin het schaatsseizoen zit. Dit keer was het aflammeren een paar weken later gepland, zodat de nieuwkomers in het vroege voorjaar al lekker mee de hei op kunnen en zit er twee weken tussen de WK in Salt Lake City, waar Jutta Leerdam van Team Reggeborgh de wereldtitel op de 1000 meter won, en het WK sprint in Hamar, waardoor Van Velde in deze periode een aantal dagen thuis zou zijn.

Hij woont vlakbij de schaapskooi, traint en wandelt regelmatig op de Renderklippen en ziet de schaapskudde regelmatig als ze in een weiland naast zijn huis staan.

Met de jetlag nog in zijn nog steeds imposante lichaam meldde hij zich vanmorgen bij de schaapskooi, met in zijn kielzog zijn vrouw Margot en beide kinderen en leerlingen van de groepen 1 en 2 van basisschool de Spreng uit Heerde. De ‘kraamkamer’ waarin zijn rammetje, samen met z’n moeder en zusje, zat, was voorzien van twee paar Friese doorlopers van de herder; het type ijzers-met-een-plankje waarop de oud-topschaatser heeft leren schaatsen.

Met het nog geen twee weken oude beestje in de armen maakte hij de na rijp (familie)beraad gekozen naam bekend: Wolf. ,,De eerste Wolf bij de schaapskudde en we vonden het ook een mooie naam omdat er ‘wol’ in zit.’’ Herder Lammert Niesing had daar nooit aan gedacht: ,,Wel aan Tarzan.’’ Die bijnaam kreeg Gerard van Velde toen hij in 2002 tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City op de 1000 meter de toen absurd snelle wereldrecordtijd van 1.07.18 reed en met ontbloot bovenlijf de resterende ritten op die afstand afwachtte. Na twee vierde plaatsen op een paar honderdsten van een seconde van het brons leverde de supertijd hem de gouden medaille (en de Gerard Van Velde Passage in Heerde) op.

Wolf voelde zich duidelijk op z’n gemak bij zijn naamgever. Wel een kwartier lang bleef het diertje rustig in zijn armen en liet het zich knuffelen door de kinderen van De Spreng. Zoals gebruikelijk werden alle aanwezigen getrakteerd op beschuit met muisjes en iets te drinken, verzorgd door Koek en Ei uit Veessen. De schaatscoach nam bij zijn vertrek niet definitief afscheid van Wolf. Hij heeft vroeger schapen bij huis gehad en wil wel weer een paar ‘grasmaaiers’ bij huis. Met de herder overlegt hij over een tijdje over het idee om het hele gezin – Wolf, zijn zusje en moeder – over te nemen van de kudde. Een foto van Gerard van Velde en zijn lammetje komt in de Wol of fame in het informatiecentrum bij de schaapskooi, waar ook foto's hangen van weerman Piet Paulusma, deejays Coen & Sander, oud-tennisser Jacco Eltingh, oud-politica Sabine Uitslag, televisievrouw Eva Jinek en Bekende Heerdenaar Dick Snel met hun eerstgeboren lammetje.

Het leven ging inmiddels gewoon door bij de kudde. Zonder dat iemand van de vele aanwezigen het had gemerkt, had een drachtig schaap een tweeling in het weiland gebaard. Dat bracht de teller op 59 lammeren. Er worden er zo'n 140 verwacht.

Adoptie

De adoptie door Gerard van Velde van het eerste lammetje is tevens het startsein voor de jaarlijkse adoptieactie van de schaapskudde. Iedereen die de kudde een warm hart toedraagt, kan voor 20 euro een lammetje adopteren en het een naam geven. De adoptieouders kunnen hun 'petelam' ontmoeten en knuffelen tijdens vier kraamvisites, die op woensdag 26 en zaterdag 29 februari en woensdag 4 en zaterdag 7 maart exclusief voor adoptieouders worden gehouden in de schaapskooi. Enkele tientallen mensen hebben al een lammetje geadopteerd, een aantal zelfs nog voordat er ook maar één lammetje was geboren. Sommigen geven het geboortekaartje dat ze van de kudde ontvangen weg als cadeautje. De schaapskudde heeft de inkomstem van de adopties nodig om de kosten te kunnen betalen die buiten de vaste exploitatie vallen. Een lammetje adopteren kan online geregeld worden via de website van de kudde, https://www.schaapskudde-epe-heerde.nl/ ('tabblad Steun de kudde').

lammetje 

Op zoek naar het eerste lammetje. De kraamkamer is gemarkeerd met Friese doorlopers.

lammetje 1

lammetje 2

lammetje 3

lammetje 4

lammetje 5

lammetje 6

lammetje 7

lammetje 9

Terwijl alle aandacht zich richtte op Gerard en Wolf, werden 100 meter verder twee lammetjes geboren.

 

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.