Wéér stukje Eper historie weg: nu kiosk bij hertenkamp

kiosk 2En wéér bewijst de gemeente Epe maling te hebben aan een geliefd stukje Eper historie. En wéér is het domweg een principekwestie. De kiosk bij het hertenkamp aan de Dellenweg moet vóór 1 oktober gesloopt worden. Op de plek waar op de kop af zestig jaar ijs, patat frites, snacks, snoep en dergelijke zijn verkocht, komt … voorlopig niets!

De gemeente wil al meer dan tien jaar af van de kosten van het populaire hertenkamp, dat in 1953 op de huidige plek kwam, nadat het sinds 1939 aan de andere kant, naast het toenmalige hotel Gudde had gelegen. Die kosten zijn 10.000 euro per jaar. Bruto, want de gemeente vangt jaarlijks bijna 4000 euro precariobelasting en leges van de eigenaar van de kiosk. ,,Ik heb de gemeente aangeboden 2000 euro per jaar extra te willen betalen, zodat ze van mij ongeveer 6000 euro per jaar krijgt voor de exploitatie van het hertenkamp. Daar is geen enkele reactie op gekomen, er is nooit iemand van de gemeente bij me geweest om daar nog eens over te praten’’, vertelt eigenaar John van Barneveld.

In plaats daarvan ging de gemeente op zoek naar andere mogelijkheden om het hertenkamp te exploiteren. Ze ging onder meer de buurt in; omwonenden, waaronder de voorloper van het huidige Fletcher hotel, Brasserie Floor en particulieren, werden gevraagd dat op zich te nemen, waarmee de populaire attractie geprivatiseerd zou worden. De benaderde partijen zagen daar echter, mede door de halsstarrige houding van de gemeente, geen brood in. De gemeente probeerde vervolgens andere partijen te interesseren. Trots meldde het college van burgemeester en wethouders in december 2013 dat de zaak rond was. Een werkgroep bestaande uit de Vereniging Behoud Kwaliteit Epe, Ondernemersvereniging Epe, de RSG NO Veluwe en de gemeente zelf trof de voorbereidingen om de zaak binnen enkele maanden over te dragen aan een nieuw op te richten stichting, beweerde het college. Maar daarmee liepen b en w ver voor de troepen uit, want ook dat ging niet door.

De Koperen Ezel bleek ruim een jaar later bereid het onderhoud en de verzorging als proef op zich te nemen. Die constructie heeft drie jaar, tot 1 januari dit jaar, gefunctioneerd. Op 1 december virig jaar liep het contract af en dat is niet verlengd. Momenteel worden het onderhoud en de verzorging uitgevoerd door Axent Groen, dat het totale groenonderhoud voor de gemeente Epe verzorgt. Fred Mekelenkamp, die vroeger voor de gemeente het werk deed en met alle groenambtenaren naar Axent is verhuisd, is er nu weer verantwoordelijk voor.

Inmiddels ondernam de gemeente verwoede pogingen om Van Barneveld uit de kiosk te krijgen. Dat lukte niet. Van Barneveld is namelijk sinds 1980 eigenaar van het gebouwtje, dat hij in 1980 kocht van Willem ter Velde, die er in 1958 mee was begonnen. In de zomer van 1999 werd het pand door brand verwoest. Hij investeerde 90.000 euro om een nieuwe kiosk neer te zetten.

Vanaf het moment dat de gemeente door had dat de kiosk niet haar eigendom maar van Van Barneveld was, was het beleid er op gericht de kiosk te verwijderen. Ze voerde verschillende rechtszaken, maar Van Barneveld won. Uiteindelijk veranderde ze het bestemmingsplan, waardoor ze bij een dit jaar gevoerde rechtszaak wèl succes had. Van Barneveld moet het gebouw vóór 1 oktober verwijderen. De gemeente weet zich daarbij gesteund door een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem. ,,Al die rechtszaken hebben me wel 100.000 euro gekost’’, weet Van Barneveld.

Hoewel de gemeente vanmorgen nog eens bevestigde dat het gebouw vóór 1 oktober weg moet zijn, is Van Barneveld niet van plan zijn levenswerk weg te halen. ,,We hebben nog tot 10 oktober de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de gerechtelijke uitspraak. Maar ik wil het helemaal niet weghalen. Ik hoop op voortschrijdend inzicht bij de gemeente. We hebben weer een voorstel gedaan en wachten op een reactie daarop. Het kan toch niet zo zijn dat deze kiosk hier na zestig jaar weg moet? Het is cultuurhistorisch erfgoed, zó veel mensen uit Epe en wijde omgeving en toeristen hebben hier weleens een ijsje of patatje gehaald, dit hoort gewoon bij Epe.’’

Dat laatste klopt. Het hertenkamp is samen met de schaapskudde één van de drukst bezochte attracties in Epe. Het ziet er dikwijls zwart van de mensen. Even wat oud brood of over de datum zijnd groenvoer aan de herten en geiten geven, een wandelingetje rond het gaas als er kalfjes dartelen, op een van de bankjes zitten genieten van de bewegingen achter het gaas, kleine kinderen vertrouwd maken met dieren in het algemeen en wild in het bijzonder, luisteren naar burlende herten; iedereen in Epe heeft het wel eens en de meesten verschillende keren gedaan of komt er zelfs wekelijks. Er zijn perioden waarin bankjes bij het hertenkamp en de Dellenweg fungeren als hangplek voor ouderen uit Epe, die elkaar daar ontmoeten. ’s Avonds genieten talrijke gasten van het er tegenover gelegen hotel van het bijzondere stukje natuur achter het gaas. Vooral op zonnige woensdagmiddagen, zaterdagen en zondagen en in vakantieperiodes ziet het zwart van de mensen en staat dikwijls een rij voor de kiosk van Van Barneveld. De prullenbakken zitten bij het sluiten van de kiosk tjokvol afval. De kiosk is een aanvullende attractie, die een langer verblijf bij het hertenkamp aantrekkelijker maakt. Het is bovendien een geliefd begin- en eindpunt voor mensen die een lange wandeling door het bos of over de hei maken. In de zomer even een ijsje halen om af te koelen, in de winter een patatje om op te warmen. Het hoort er gewoon bij, is onlosmakelijk met het hertenkamp verbonden. Het lijkt wel of de gemeente daar geen flauw benul van heeft. ,,Ik heb hier ook nog nooit een topambtenaar of lid van de gemeenteraad gezien in de zes jaar dat ik hierover aan het procederen ben met de gemeente’,, zegt John van Barneveld.

Per jaar 10.000 euro betalen voor zo’n populaire en historische attractie, dat vindt de gemeente veel te gek. Ze wil er het liefst helemaal niets meer mee te maken hebben. Een andere partij moet het koste wat kost exploiteren. Dat een Eper ondernemer daar wakker van ligt en dat duizenden Epenaren en toeristen de kiosk zullen missen, zal haar een rotzorg zijn. De 90.000 euro die Van Barneveld in de bouw van zijn kiosk heeft gestoken, zijn al lang afgeschreven, vindt ze. En dat hij een ton in juridische ondersteuning heeft moeten steken, dat is het risico van een ondernemer die niet wil luisteren. Het is een principekwestie: het hertenkamp mag de gemeente geen cent meer kosten en als Van Barneveld de kosten niet wil betalen, moet hij weg en zoeken we wel een ander. Maar daar zit ‘m nou net de kneep. De gemeente is daar al meer dan tien jaar naar op zoek en heeft ‘m nog steeds niet gevonden. Het is een utopie, maar het is te hopen dat de gemeente inderdaad voortschrijdend inzicht toont en nog eens met Van Barneveld (en Brasserie Floor en het Fletcher Hotel, die er ook belang bij hebben) rond de tafel gaat zitten om op consstructieve wijze een voor iedereen bevredigende oplossing te realiseren. Zodat de toekomst van het hertenkamp gewaarborgd is en bezoekers daar een ijsje of patatje kunnen blijven kopen. Ik durf te wedden dat de bevolking van Epe de schouders ophaalt over die 10.000 euro gemeenschapsgeld en er voor is om het hertenkamp gewoon uit de gemeentelijke portemonnee te betalen. Het allerbeste zou dus zijn die voorgenomen bezuiniging te schrappen. Maar dat stadium is de gemeente al lang gepasseerd, het is een pure principekwestie.

En hoe nu verder met de kiosk? Als Van Barneveld het gebouw niet verwijdert, kan de gemeente in principe een dwangsom opleggen en uiteindelijk het gebouw laten slopen en de rekening daarvan naar Van Barneveld sturen. ,,Als het echt zo ver moet komen, wat ik echt vreselijk zou vinden, wil ik er in ieder geval niet bij zijn. Ik kan het niet aanzien als een stuk van mijn leven door een bulldozer wordt weggehaald.’’

De perikelen rond de kiosk leveren de gemeente in ieder geval weer een flink stuk negatieve publiciteit op. Vanmiddag waren onder meer De Telegraaf (klik hier) en Omroep Gelderland er om er aandacht aan te besteden. Mensen die willen dat de kiosk blijft, vormden een symbolische ketting om het gebouw te beschermen.

 kiosk 2

kiosk 6

kiosk 4

kiosk 1

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Ton

  We zijn al weer een tijdje verder.
  Leeg is het hoekje waar ik met mijn kinderen en kleinkinderen een ijsje haalde.
  Maar ook de drukte is weg.
  Het is leeg en verlaten.
  De sfeer van fietsers en wandelaars en de auto's is verdwenen.
  Als ik kijk wat de gemeente Epe al in het verleden aan steken heeft laten vallen.
  Ben ik blij dat ik in een gemeente woon die wel mee denkt.
  Als je ziet dat er midden van het kleine en gezellige gemeente nu een onmogelijk gebouw wordt neer gezet.
  Kan ik niet snappen dat de kiosk moest verdwijnen

  Maar goed.
  De herten hebben het een stuk rustiger.
  En kan de auto makkelijk parkeren.
  Maar ik stop niet meer op deze plek.
  Er rijd door naar de schaapskooi
  Waar nog wel een familie sfeer hangt.
  Misschien valt een deel nog wel onder Epe.
  Maar Epe moet nadenken.
  Want zo maak je de omgeving waar de Veluwe bekend van is kapot.
  Alleen om de kiosk.
  Ja.
  Omdat pappa en mamma.
  Opa en oma.
  Niet meer even de hartjes kijken.
  En een betaal baar ijsje kunnen eten.
  En juist de vorm en de persoon die er in stond.
  Maakte juist de stop zo interessant.

 • Hans Betlem

  Gemeente Epe, noch burgemeester, reageren op mijn schrijven. Klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman.

 • Luuk

  100% wild garantie;De hertenkamp staat in het wildgebied. Dus laat die herten loslopen; Geen onderhoud meer nodig. Kan die eur 10.000 per jaar gebruikt worden voor een nog mooier gemeentehuis bij voorbeeld (verbouwing daarvan kost alleen aan rente al eur 230.000 per jaar). De gemeente garandeert nu immers al voor 100% dat we buiten het zwijnenkerend raster (en er binnen trouwens ook) wild kunnen zien. Dan kan de kiosk blijven. Is toch veel leuker in een beschermd natuurgebied dan bij voorbeeld een uitkijktoren met een Toucan erop en een groot restaurant er onder?

 • Hans Betlem

  Onderstaande mail heb ik n.a.v. de berichtgeving in de Telegraaf verzonden naar de gemeente Epe en in cc. naar de adcocaat van dhr. van Barneveld:

  Goede middag,
  Vanochtend met verbijstering via de Telegraaf kennis genomen van het politieke spelletje dat Uw gemeente speelt rond de boskiosk aan het Hertenkamp.
  Ik dacht dat dit soort praktijken alleen hier in het westen plaatsvonden, maar helaas ook in mijn geliefde Epe, waar ik in de jaren zestig al mijn Davino ijsjes likte bij de kiosk en waar ik met mijn vrouw nog steeds zeker twee maal per jaar op vakantie ga.
  Enfin, even concreet: de hertenkamp moet meer poen opbrengen. Altijd hetzelfde liedje. Het toverwoord ‘privatisering’ gaat er bij de politiek in als koek. Levert centen op. Want daar gaat het om.
  Dat de omgeving van het hertenkamp (nog) een rustpuntje is in de steeds drukker wordende bossen is kennelijk van geen belang. Dat vele duizenden toeristen fietsers, wandelaars, rustzoekers juist deze omgeving zoeken spreekt voor zich. Ik heb de afgelopen jaren de toeristenbelasting overigens al behoorlijk zien stijgen. Wat wil Uw gemeente daar? Pretpark? Parkeerruimte? Uitgebreide horeca?
  Ik sluit mij aan bij de protesten tegen het wederom verkwanselen van een stukje historisch Epe om de poen. Volgende generaties zullen degenen die dit soort beslissingen nemen daar niet dankbaar om zijn. Maar wellicht ligt U daar niet wakker van met weer een extra financiële opbrengst voor ‘leuke’ dingen.
  Ik vrees dat ook wij Epe de rug gaan toekeren. Ons idee om in Epe te komen wonen vanwege de bossen, rust en ruimte heeft al een knauw gekregen door de ongebreidelde bouw en boskap in de buitengebieden.
  Ach, goede herinneringen leveren geen geld op zullen we maar zeggen. Vanwege het geld moet de uitbreiding van Lelystad dan ook maar snel doorgaan. Jullie wat meer lawaai en wij rond Schiphol eindelijk misschien iets rustiger. En omwille van het geld natuurlijk.
  Samengevat: gemeente Epe, schaam U.
  Groet,
  Hans Betlem (64) Joke Baars (64) en mw. L.J.Betlem v.d. Engel (93)

 • Jan

  Het is te gek voor woorden.
  Bestaat er niet iets in de wet dat wanneer er iets al zo lang op andermans grond staat dat dan automatische de grond van de eigenaar van het gebouwde wordt?
  Dhr. John van Barneveld is zelfs bereid om jaarlijks €6000,00 te betalen aan de gemeente om er te kunnen blijven staan. Dat is meer dan de helft van de jaarlijkse kosten voor de hertenkamp.
  Ik ben bang dat, nadat de kiosk verdwenen is, alle herten zullen worden afgeschoten en de hertenkamp verdwijnt.
  Als dit in Vaassen had gestaan was het nooit zo ver gekomen. Dat krijg je met de nieuwe lijn.(Vaassen eerst)
  Alles wat Epe aantrekkelijk maakt gewoon afbreken.
  Gewoon om misselijk van te worden.?

 • Janine

  Begrijp ik het nu goed dat de Gemeente Epe een bestemmingsplan wijzigt wanneer ze hun zin niet krijgen? Zo jammer en kortzichtig als zo’n duidelijk gezicht van Epe moet verdwijnen! Zowel voor Epenaren als voor toeristen. Ik gun het iedereen om samen met (klein) kinderen even de herten te voeren en dan een ijsje te eten. Een fietstocht maken en als beloning een ijsje te halen. En ook vanuit de kiosk heb ik ervaren dat veel mensen hier met veel plezier een “pitstop” maken. Gemeente Epe; “ga praten en luister!”

 • Rik

  Wat staat de politiek toch vreselijk ver van de burgers af!!
  Als er verkiezingen in aantocht zijn dan willen ze nog wel eens een praatje maken met de gewone burger buiten het gemeente huis.
  Maar als ze er eenmaal zitten dan regelen ze alles zelf.
  Ze hebben inspraak nog wel in het vaandel staan maar doen er totaal niets mee.
  Een zielig stelletje dat nog verder van hun burgers af staat dan het spul in den Haag.

 • Monique

  Jammer dat de gemeente epe niet inziet hoe mooi historisch plekje en trekpleister het is voor toeristen en mensen uit epe ik mag graag met mijn dochtertje van vijf als het mooi weer is vanuit heerde naar de hertjes kijken en zomers lekker ijsje eten in de kiosk daar en als het wat frisser word een patatje veel sterkte gewenst meneer van barneveld en hoop dat de gemeente toch tot bezinning komt kiosk moet blijven

 • Harm Scholten

  Wanneer was die toko geopend dan,ik heb daar zo vaak gefietst en een ijsje willen kopen maar kwam iedere keer voor een dicht loket.

 • Hennie Hanekamp

  Beantwoordde: Harm Scholten

  Ik dacht dat ik de enige was, maar gelukkig is er nog iemand die opvalt dat het nooit geopend is als ik er langs kom in het weekend. Zelfs met de Avondvierdaagse is het gesloten.

Laad meer

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.