Epe op z’n allermooist in nieuw boek van Bert Hanekamp

05 Custom

Bijna 200 pagina’s met juweeltjes van foto’s laten
zien hoe schitterend ons dorp en z'n omgeving zijn

Bert Hanekamp brengt weer een boek uit! Een fotoboek dit keer. Met zijn mooiste foto’s van Epe en omgeving brengt hij een beeldige ode aan zijn woonomgeving. Bladeren door het ongeveer 180 pagina’s tellende fotografische tijdsdocument is een feest voor iedereen die iets met Epe heeft.

samen

01 Custom

Niemand heeft zo’n immens foto-archief van Epe en omgeving als Bert Hanekamp of kan daar zelfs bij in de schaduw staan. Ik waag het zelfs te betwijfelen of er überhaupt fotografen zijn die zo’n omvangrijke collectie beelden van een dorp hebben als de Epenaar. Hij weet zelfs niet eens hoeveel platen hij heeft.

,,Ik heb geen flauw idee. Het zijn er zó veel. Ik fotografeer mijn hele leven al. Vroeger natuurlijk analoog, toen ik de fotorolletjes zelf in mijn eigen doka ontwikkelde en het kostenaspect voor mij minder een rol speelde dan voor mensen die hun rolletje moesten laten ontwikkelen, en later digitaal, waardoor je in feite zonder dat het ook maar één cent kost een eindeloos aantal foto’s kunt maken. Sinds drukkerij Hooiberg, waar ik mijn hele leven heb gewerkt, failliet ging en ik plotseling zonder werk zat, fotografeer ik veel voor eerst epenaren.nl en nu ruim vijfeneenhalf jaar voor epernet.nl. Ik maak nòg meer foto’s dan voor die tijd, aan de ene kant omdat ik nu alle tijd heb en aan de andere kant omdat ik er gezien de vele positieve reacties op internet veel mensen plezier mee doe. Ik leg eigenlijk àlles vast en als ik er niet meer ben, kan mijn hele verzameling foto’s naar het archief, zodat de mensen over 100 of 200 jaar kunnen zien hoe Epe er in de tweede helft van de 20st en eerste helft van de 21ste eeuw uit zag. Hoe mooi het toen was, zoals wij nu genieten van foto’s uit het begin van de vorige eeuw. Het is een stukje geschiedschrijving.’’

Vrijwel elke dag trekt hij er wandelend of fietsend op uit om foto’s te maken. Onvergetelijk is een twee uur durende fietstocht waarbij hij zoals gebruikelijk een keer of tachtig stopte om iets digitaal vast te leggen. Maar thuis ging iets mis en verdwenen alle foto’s die hij had gemaakt. Hij bedacht zich geen moment, stapte op de fiets en reed dezelfde rit al fotograferend nog een keer. ,,Het zijn momentopnames, als je er een dag of week later weer komt, kan de situatie totaal anders zijn.’’

Er gaat vrijwel geen evenement in Epe voorbij zonder dat Bert er bij is om er fotografisch verslag van te doen op deze site. Er wordt bijna geen nieuwbouw gerealiseerd zonder dat hij de vorderingen en verschillen heeft vastgelegd.

Je ziet hem nooit zonder camera. Hij zou zonder fototoestel bij wijze van spreken door sommige mensen niet herkend worden; er ontbreekt iets dat onlosmakelijk aan hem is verbonden.

,,Als je constant door een camera kijkt zie je veel
meer dan wanneer je gewoon wandelt of fietst''

Bert heeft oog voor details, houdt van beelden waarin een lijnenspel is te ontdekken en ziet in àlles een mooie plaat. ,,Als je constant door een camera kijkt zie je veel meer dan wanneer je gewoon wandelt of fietst. Dan ga je aan dingen, aan taferelen, voorbij die je wel zit als je foto’s maakt. Met een camera in de aanslag zie je veel meer, kijk je anders. Dan zie dat in de omgeving waar wij wonen zó veel moois is.’’

samen 2Zijn prachtige platen zijn ook Michael Kroegman van Uitgeverij ‘Het mooiste boek’ niet ontgaan. Hij benaderde hem begin vorig jaar met de vraag of hij een aantal van zijn mooiste foto’s in boekvorm wilde uitgeven. Hij had een fotoboek over Epe en omgeving in gedachten. Sinds die tijd is Bert zijn archief van afgelopen periode gaan doorspitten om juweeltjes te selecteren die een schitterend beeld geven van Epe en omgeving. ,,Dat was een enorme klus omdat ik zo giga veel foto’s heb en moeilijk kan kiezen welke in het boek zouden moeten komen. Ik heb er nu heel veel uitgezocht en ga daaruit een definitieve selectie maken. Sommige platen komen over de volle breedte van twee pagina’s omdat ze daardoor nòg beter uit de verf komen, terwijl op ander pagina’s drie foto’s komen om het opmaaktechnisch afwisselender te maken en om genoeg foto’s te kunnen gebruiken die een mooi beeld schetsen van hoe schitterend het hier is.’’

Bert laat in het boek niet alleen de natuur en landschappen zien, maar ook het dorp, evenementen, sport, cultuur enzovoorts. De proefdrukjes bij de foto’s hieronder geven een indruk hoe het er uit gaat zien en zijn zeer veelbelovend. De titel moet nog vastgesteld worden en wordt natuurlijk iets met de plaatsnaam erin.

Er is nog één voorwaarde waar Bert aan moet voldoen om het boek te kunnen uitgeven; er moeten er bij intekening 300 verkocht zijn voordat het boek naar de drukker gaat. Maar dat mag geen probleem zijn, want welke Epenaar wil nou niet een prachtig fotoboek waarin Epe op z’n allermooist te zien is? Zo’n boek hoort gewoon in elke boekenkast in Epe te staan. Het kost slechts 19,95 euro, geen geld voor zo’n monumentaal boek dat je een eindeloos aantal keren kunt openslaan om van Epe te genieten.

Inschrijven kan via Music & Gifts, The Read Shop, Bruna en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Warm aanbevolen!

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.