Epernet werd van hobby steeds meer werk

Eerlijk gezegd loop ik al een tijd met het idee dat het wat mij betreft genoeg is geweest met www.epernet.nl. Hoewel ik enorm kan genieten van van alles wat er op te zien en lezen is, ben ik de inspanningen die ik er voor moet leveren gaandeweg meer als werk dan als hobby gaan zien.

We zijn dit platform acht jaar geleden begonnen omdat we schrijven en/of fotograferen leuk vinden en de resultaten wilden delen met anderen, in de hoop en ook wel verwachting dat er best mensen zouden zijn die dat konden waarderen. Dat lukte wat mij betreft aanvankelijk best goed, ik kon me lekker uitleven op mijn laptop en met mijn camera. Omdat ik me de technische kant van het maken en bijhouden van een website eigen had gemaakt en jarenlang eindredacteur bij een regionale krant ben geweest, nam ik ook het plaatsen van bijdragen van alle andere artikelen voor mijn rekening, behoudens die van mijn vriend, mede-initiatiefnemer en hofleverancier Bert, die zich ook thuis voelt in het systeem.

Maar gaandeweg hield ik door allerlei andere, veelal nieuwe, bezigheden, (morele) verplichtingen en omstandigheden steeds minder tijd over voor Epernet. Vooral de laatste anderhalf jaar kwam het er nauwelijks meer van om een verhaal of fotoreportage te maken, terwijl mijn vingers regelmatig jeukten en ik allerlei in mijn ogen leuke en verfrissende ideeën en plannen had om de site nòg leuker te maken.

Ik begon me steeds meer een doorgeefluik in plaats van schrijver/fotograaf te voelen. Mijn hobby vergroeide tot werk, waar ik weinig voldoening uit haalde. In mijn vakanties bleef ik alles plaatsen, ging het werk gewoon door. Er kwam door mijn tijdgebrek steeds meer op de schouders van Bert terecht. We waren samen begonnen met verhalen en foto’s, maar hij was onderhand de enige van ons tweeën die produceerde. Natuurlijk hebben we overwogen om te stoppen met alle persberichten en dergelijke en verhalen en foto’s op Epernet exclusief te maken voor vaste Epernetters, zodat ik de tijd die ik in de site stopte, kon gebruiken om er zelf wat voor te maken. Maar er zijn zo veel instellingen en verenigingen die er gebruik van maken, kennelijk omdat ze er veel respons op krijgen, dat dat een beslissing is geworden die we enkele malen bijna, maar uiteindelijk nooit hebben genomen.

Zeer recentelijk, voordat de coronacrisis uitbrak, kwam er iets bij waardoor ik komend (half?) jaar helemaal geen tijd heb/dacht te hebben voor deze site. We hebben besloten te gaan verhuizen en Epe te verlaten. De voorbereiding en uitvoering kosten veel tijd, al hebben we onze plannen voorlopig op de lange baan moeten schuiven in verband met het coronavirus. Als ik weer gesetteld ben, heb ik alle tijd van de wereld en ga ik weer schrijven en fotograferen. Over onze ervaringen en nieuwe woonomgeving, over alles wat me bezighoudt, dus ongetwijfeld ook over Epe. Maar ik betwijfel of bezoekers van Epernet daar op zitten te wachten. Ik kan dat beter doen op een nu lege website waarop ik eerder dagboeken heb bijgehouden, onder meer toen we bijna een half jaar in de Franse Provence vertoefden. En om dan de draad van Epernet weer op te gaan pakken en eindredactiewerk te gaan doen, dat gaat me te ver. Op den duur verwatert het toch.

Alles gaat voorbij, dus ook Epernet en het plezier dat ik daar aan heb beleefd, al was het alleen al door de tomeloze inzet en het enthousiasme waarmee Bert deze website als belangrijk onderdeel van zijn leven maakte. Het was een prachtige tijd waar ik met heel veel genoegen aan terugdenk. Natuurlijk zal ik net als onze trouwe bezoekers de site en de vele mooie teksten en beelden van vooral de vaste Epernetters, maar ook de soms spitsvondige of informatieve reacties missen, maar dat slijt wel, vaak sneller dan je op voorhand denkt. Het leven gaat (hopelijk) verder. Voor mij zelfs buiten Epe en dat had ik tot een paar jaar geleden nooit kunnen denken. Het ga u allen goed! En blijf gezond!

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Sjaan

  hallo jan .
  bedankt voor alle mooie verhalen en foto, , het was een mooie tijd . ik wens jou dan ook alle goeds toe ,
  hoi je taai en blijf gezond , veel liefs Sjaan .

 • Daniël

  Jan [ en Bert], bedankt voor het aanbieden van deze site. Het is zeer nuttig gebleken voor de gemeenschap en de gemeenschapszin.

  Ik weet niet of jullie nog een rondvraag hebben gedaan. Mogelijk waren er anderen die dit als hobby zouden willen voortzetten.
  Hopelijk kan je snel de volgende stap maken en daar gaan wonen waar je liever wilt wonen, in gezondheid en geluk.

  Daniël

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.