Presentatie boek ‘Ons dorp van toen’ op nostalgische middag

marrinda (2) (Custom)Zondagmiddag presenteren we boek ‘Ons dorp van toen – zo was ’t en zo is ‘t’. We gaan daarvoor naar de Ds. Prinszaal van het kulturhus Eper Gemeentewoning. De openbare bijeenkomst begint om 14.00 uur. Na een formeel gedeelte, dat we kort willen houden, laat John Gerard dia’s zien uit de immense foto- en ansichtkaartencollectie die zijn vader Jan in de loop van tientallen jaren heeft verzameld.

Daarna is er alle gelegenheid om bij en over vroeger te praten. Een groot aantal mensen van wie verhalen in het boek zijn terug te vinden, zal de middag ook bijwonen.

Vaste bezoekers van Epernet weten dat de serie Heden & Verleden van Gert van den Esschert (historische informatie en foto’s) en Bert Hanekamp (actuele foto’s) op deze site de basis vormden voor ‘Ons dorp van toen’. De reacties waren zo leuk en voor de geschiedschrijving van ons dorp zo waardevol, dat we vonden dat we er meer mee moesten doen. Uit de eerste honderd afleveringen hebben we een selectie gemaakt die we voor het boek hebben gebruikt. Daarnaast hebben we een aantal mensen gevraagd om herinneringen op te halen aan meestal specifieke onderwerpen. Daar hebben we zelf nog een aantal verhalen aan toegevoegd. Bovendien hebben we Henk Posthouwer gevraagd een juweeltje van een gedicht over Epe te schrijven dat naadloos in de sfeer van het boek past. Natuurlijk is hij daar cum laude in geslaagd.

Uiteindelijk kwamen we zo tot een groep van vijftig mensen die hebben bijgedragen aan ‘Ons dorp van toen’. Het zijn: Rijk van Ark Jzn, Rijk van Ark Mzn, Wim Bagerman, Iris Bleijerveld, Doortje Brands, Ton Brands, Jaap Broer, Ruud Broer, René Broerse, B.J.Brummel, Bert Draayer, Monique Eickhoff, Martin Ellenbroek, Henk van Essen, Gert van den Esschert, Gerard Haar, Liesbeth Hamer, Bert Hanekamp, Coby Hanekamp, Hennie Hanekamp, Wilma Hanekamp-Jansen, G.Klein Hazenbroek, Jan Horst, Henk van Huffelen, Jan Piet Huijssoon, Rob de Joode, Bertha Kooiman, Sylvia Kuis, Peter de Lint, Arie Nijhof, Harry Nitert, Ardie Noorman, Wim Ooms, Bert Otterspeer, Theo Plakmeijer, Werna Post, Henk Posthouwer, Willem van Putten, Alie Roos, Gerard van de Schepop, Henk Scholten, Jo van der Sloot, Hein Stege, Jan Stenvert, Gerard Veenbergen, Herman Veldhuis, Ria Veldhuis, Margriet Wagenvoort en Martin Zimmerman. Sommigen vinden één (korte) bijdrage terug in het boek, anderen wel vijftien of meer. Samen geven ze een prachtig beeld van Epe van pakweg een half eeuw geleden.

We hebben ze allemaal een uitnodiging voor de boekpresentatie gestuurd en veel enthousiaste reacties gekregen, maar niet iedereen heeft gereageerd. Wie zijn naam hierboven ziet staan en onverhoopt niets heeft ontvangen, kan zich alsnog melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Al was het alleen maar omdat ze een mooie korting op het boek van Uitgeverij Gelderland krijgen.

Een flinke domper op de vreugde over het verschijnen van ‘Ons dorp van toen’ is dat Margriet Wagenvoort, één van degenen die de meeste herinneringen ophaalt in het boek en ons ook heeft geïnspireerd het samen te stellen en uit te geven, op 26 maart is overleden. We vinden het vreselijk jammer dat ze niet kan zien waar haar vraag ,,Gert en Bert, wat gaan jullie doen met al deze verhalen? Een boek??? Zou wel leuk zijn!’’ toe heeft geleid en hoe dikwijls ze in het boek wordt opgevoerd met feitelijke informatie en leuke anekdotes.

Het boek arriveert deze week bij de uitgeverij. We durven nu al te stellen dat het er geweldig mooi uit ziet, zowel qua inhoud als qua vormgeving. We hadden zo’n 260 foto’s en 80 lange en korte verhalen, met één tot wel tien foto’s bij elk onderwerp. Sommige foto’s wilden we graag zo groot mogelijk terugzien, andere mochten verhoudingsgewijs wel klein. Bij oude foto’s wilden we graag jaartallen, de aard van de verhalen verschilt en dat moest ook tot uitdrukking komen in de vormgeving, we wilden wat mooie uitspraken extra uitlichten en zo hadden we nog een heel stel wensen. Zie daar maar eens uit te komen. Maar het is gelukt, dankzij Marrinda Herms van Vorm van Reclame, die precies zoals ze op haar site stelt creatieve ideeën tot leven kan laten komen en alles prachtig vorm heeft gegeven. Een topper in haar vak.

marrinda (2)

Marrinda Herms aan het werk met het boek

marrinda (1)

Een hoofdstuk over de plek waar nu Etos Montizaan zit is in de maak.

 

We wilden de presentatiemiddag aanvankelijk in besloten kring houden, maar de belangstelling voor het boek is nu al zo groot, dat we besloten hebben de deuren gastvrij open te zetten voor iedereen die wil meegenieten van de beelden van Epe van vroeger die John Gerard laat zien en herinneringen wil ophalen met (oud-)dorpsgenoten die ook geïnteresseerd zijn in ons dorp van toen en nu.

Tijdens de presentatiemiddag is Uitgeverij Gelderland aanwezig met een kraam met regionale boeken waarin ‘Ons dorp van toen’ natuurlijk een prominente plek krijgt. Het Eper bedrijf heeft de prijs van het dikke, 224 pagina’s tellende, boek over Epe van vroeger en nu kunnen bepalen op slechts 24,95 euro. ,,Dat durf ik een koopje te noemen’’, reageerde een dorpsgenoot die er verstand van heeft. De prijs kan zo laag gehouden worden dankzij royale sponsoring door de Wibra. Dat was voor ons de enig mogelijke sponsor, omdat het bedrijf in de serie Heden & Verleden aan bod is geweest (zie aflevering 46) en we een prachtig verhaal over de geschiedenis en ontwikkeling van deze aan de Hoofdstraat begonnen Eper onderneming hebben, waarvoor directeur Ron Wierdsma bouwstenen heeft aangedragen om het nòg mooier te maken.

Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een leuke middag met een nostalgisch karakter. We hebben er zin in!

marrinda (3)

De voorkant van het boek

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.