Epe van toen: Vrouwen in klederdracht

klederdracht CustomDe kleding die onze voorouders droegen, kun je nu alleen nog zien in museumboerderij Hagedoorns Plaatsse. En op deze schitterende foto die omstreeks 1948 is gemaakt.

Ze kijken niet erg blij, de dames op de foto, maar vergeet niet dat het maken van een foto iets bijzonders was. Nu maken allerlei zelfingenomen figuren aan de lopende band selfies en zijn er veel apparaten waarmee je iets op beeld kunt vastleggen, maar toen was een camera nog een wonderlijk apparaat dat veel mensen nog nooit hadden gezien. Klederdracht wel. Vooral oudere vrouwen kleedden zich nog wel eens netjes aan als zij het dorp in gingen.

Zo ook de dames Zwarthof van de Tongerenseweg (links) en Aaltje Potkamp, die op een woensdagmiddag op de stoep voor de bakkerij van Wolter Flip Scholten aan de Hoofdstraat werden gefotografeerd. In die tijd waren het ‘vrouw Zwarthof’ en ‘vrouw Potkamp’. Ze waren ‘gewone’ vrouwen. Vrouwen die maatschappelijk een treetje hoger stonden werden juffrouwen genoemd en wie hoog in aanzien stond, werd ‘dame’ genoemd.

Maakt niet uit, ze zien er fantastisch uit.

klederdracht1

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Harry Zwarthof

    Mooie foto van mijn overgroot moeder, mijn grootvader Hendrik Kornelis Zwarthof is aan de Tongerenseweg geboren. MIjn vader, zoon van Hendrik, Johannes Gerhardus heeft altijd in Heerde gewoond waar ik ben geboren. Mijn doopnaam is ook Hendrik Kornelis en mijn zoon heet weer Johannes Gerhardus.

  • Evert

    Wat een mooie foto van de tijd van toen. En inderdaad een foto die genomen werd was iets bijzonders. Ik denk dat Bram de Munnik van de Vlijtweg deze foto heeft gemaakt, hij fotografeerde allerlei opmerkelijke dingen.Ook mooi die witte klompen prachtig wit geschuurd!

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.