Feestgangers

IMG 5939 copyAls je tegen zonsopgang op pad bent kun je in diverse categorieën worden ingedeeld: een fuifnummer dat heel of halfzat en al dan niet in staat tot het uiten van betekenisloze klanken over de rijweg en door de voortuintjes van de brave Eper burgers zigzagt. Een krantenbezorger kan ook, zo eentje die door weer en wind gaat en bij nacht en ontij het laatste gedrukte nieuws in de brievenbussen wurmt, meestal begroet door een valse en luid blaffende hond, die aan de andere kant van de deur al onder de brievenbus ligt te wachten om de inmiddels door hem of haar afgekloven krant naar de eerste de beste ontwaker te bezorgen. En dan, en dat is niet de minste categorie, heb je nog de echte wakkere jongens of meiden.

Ik hoor al jaren niet meer bij de eerste categorie, ik ben bevorderd tot wakkere jongen. Als het mooi weer is stap ik graag op de fiets om, aangekomen op de verre heide, de opgang van de zon te begroeten. Toegegeven, ik doe het niet vaak, maar de enkele keren dat ik het zachte waterbed ruilde met een keihard fietszadel hebben me prachtige en ingetogen momenten bezorgd, waar ik een heel jaar op kan teren.

Heerlijk die stilte, het feest van de opkomende zon boven de grondmist en dan die koeien en schapen, ze begroeten je zwijgend met zoiets van, “we hadden je allang eerder verwacht, waarom kom je niet vaker?” Daar kun je het dan mee doen, maar misschien moet ik niet zo vaak zo vroeg op pad gaan, het moet geen sleur worden, het moet unieke belevingsmomenten blijven, die je energie voor de hele dag geven, en ander geleuter. Die jongensflinkheid valt dus wel iets mee…..

Het gedichtje is een tanka, een in Japan uitgedachte dichtvorm met altijd regels van 5,7,5,7,7 lettergrepen.

feest
‘t licht speelt op de harp
in de prille ochtendzon
van de vroege herfst
koeien grazen in de mist
bedaard onder ‘t morgenrood

IMG 5869

IMG 5877

IMG 5896

IMG 5902

IMG 5909

IMG 5921

IMG 5939

IMG 8398

IMG 8443

IMG 8497

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.