epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Dagdromen en twitteren

dagdromen 3Het is al lang geleden dat ik bij mijn ouders op mooie zomeravonden in de tuin zat. Mijn hoogbejaarde moeder bakte altijd cake in een zogenaamde wonderpan, een tulbandvormige minioven, die een paar uur op het petroleumstel moest staan om een mooi baksel te krijgen. Op de een of andere manier smaakte elke cake weer anders, maar wel altijd heel lekker, net als de met de hand gezette filterkoffie met Buisman. Volgens mij bestaan die wonderpannen nog steeds, maar het zou me niks verwonderen als je er ook eentje in het streekmuseum Hagedoorns Plaatse zou vinden.

 

Onder de overstekken van het dak hadden huiszwaluwen hun nesten gebouwd, hun bedrijvige getwitter (dat bestond dus toen ook al) hoorde voor mij bij een mooie zomeravond met een ondergaande rode zon. Je moet tegenwoordig behoorlijk je best doen om nog een zwaluwnest te vinden. Ik zit geregeld met mijn vriend Peter Koopman in Tongeren tussen zijn dikbilkoeien de wereld te verbeteren, maar als we eens omhoog kijken zien we nauwelijks zwaluwen. Iedereen weet wel hoe dat komt: minder koeien in de wei, strakke steriele geïnjecteerde graslanden, dus een verstoorde bodemfauna, dus minder vogels en niet te vergeten de vergiftiging van onze bijen door landbouwgif.

Volgens een oud volksgeloof brengen zwaluwen geluk, ik denk dat dat geen bijgeloof meer is, want hoe zou onze wereld er uitzien zonder insecten en zonder vogels. Er is iets fundamenteel mis als we dat ouderwetse getwitter en het gezoem van onze insecten niet meer horen.

Ik kon 30 jaar geleden niet bedenken dat ik nog eens hierover zou gaan dagdromen….

 

 

dagdromen


onder de geurende leilindes
een donkerblauwe zomeravond
met bedrijvige huiszwaluwen
twitterend en voerend onder ‘t dak

terug bij moeder aan de tuintafel
tijdens de koffie met geschuimde melk
en die vochtige zelfgebakken cake
een zo vaak gevoerd gesprek:

en hoe is het met ‘t kleine jong’n
doet ie het goed op school?

..................

hij wordt deze week veertig

 

dagdromen 1

Foto: Daniël Verveer

dagdromen 3

dagdromen 1

dagdromen 2

dagdromen 4

dagdromen 5

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.