Dagdromen en twitteren

dagdromen 3Het is al lang geleden dat ik bij mijn ouders op mooie zomeravonden in de tuin zat. Mijn hoogbejaarde moeder bakte altijd cake in een zogenaamde wonderpan, een tulbandvormige minioven, die een paar uur op het petroleumstel moest staan om een mooi baksel te krijgen. Op de een of andere manier smaakte elke cake weer anders, maar wel altijd heel lekker, net als de met de hand gezette filterkoffie met Buisman. Volgens mij bestaan die wonderpannen nog steeds, maar het zou me niks verwonderen als je er ook eentje in het streekmuseum Hagedoorns Plaatse zou vinden.

 

Onder de overstekken van het dak hadden huiszwaluwen hun nesten gebouwd, hun bedrijvige getwitter (dat bestond dus toen ook al) hoorde voor mij bij een mooie zomeravond met een ondergaande rode zon. Je moet tegenwoordig behoorlijk je best doen om nog een zwaluwnest te vinden. Ik zit geregeld met mijn vriend Peter Koopman in Tongeren tussen zijn dikbilkoeien de wereld te verbeteren, maar als we eens omhoog kijken zien we nauwelijks zwaluwen. Iedereen weet wel hoe dat komt: minder koeien in de wei, strakke steriele geïnjecteerde graslanden, dus een verstoorde bodemfauna, dus minder vogels en niet te vergeten de vergiftiging van onze bijen door landbouwgif.

Volgens een oud volksgeloof brengen zwaluwen geluk, ik denk dat dat geen bijgeloof meer is, want hoe zou onze wereld er uitzien zonder insecten en zonder vogels. Er is iets fundamenteel mis als we dat ouderwetse getwitter en het gezoem van onze insecten niet meer horen.

Ik kon 30 jaar geleden niet bedenken dat ik nog eens hierover zou gaan dagdromen….

 

 

dagdromen


onder de geurende leilindes
een donkerblauwe zomeravond
met bedrijvige huiszwaluwen
twitterend en voerend onder ‘t dak

terug bij moeder aan de tuintafel
tijdens de koffie met geschuimde melk
en die vochtige zelfgebakken cake
een zo vaak gevoerd gesprek:

en hoe is het met ‘t kleine jong’n
doet ie het goed op school?

..................

hij wordt deze week veertig

 

dagdromen 1

Foto: Daniël Verveer

dagdromen 3

dagdromen 1

dagdromen 2

dagdromen 4

dagdromen 5

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Wat is het toch altijd frappant dat bij alle partijen na de verkiezingen feest wordt gevierd. Bij de winnaars uiteraard, maar ook bij de verliezers, omdat het verlies kleiner was dan verwacht, omdat de partij 'weer klimt', omdat de partij de grootste is gebleven, omdat ze een 'factor van belang' is gebleven, omdat de uitslag weliswaar slechter is dan de vorige keer maar beter dan in de peilingen, enzovoorts. Dus eigenijk alleen maar winnaars en geen verliezers. Politiek ten voeten uit.VA02 2019 01 Aangepast

De nieuwe VA-krant is een heel bijzondere. Om naar uit te kijken! Hier vast een leuk voorproefje!100% wild: vanmorgen twee wilde zwijnen met 16 biggetjes gezien. Ze zijn er vroeg bij. Voorjaarsbode? Nee, zachte winter, want de draagtijd is bijna vier maanden.Vrolijk makend filmpje van de dag over Jenny, een paard dat dagelijks alleen aan de wandel gaat.Prachtadvertentie in De Schaapskooi .In De Telegraaf: Gezin uit Epe kreeg plots Syrische buren: ’Nu hulp nodig’Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.