Het verplanten van oude bomen ...

wilg (2) (Custom)Jan schreef al over de kaalslag langs de Hoge Weerd en het voormalige spoorlijntje. Aan de merktekens op de resterende bomen te zien is het uitdunnen nog niet afgelopen. Soms vraag je je af welke bomen verwijderd zullen worden: die met of zonder merkteken. Ik ben altijd weer onder de indruk van de prestaties van die bosbouwmachine. Zacht zoemend doet hij zijn werk op commando van een onverstoorbare machinist die zich in zijn cabine wel heel superieur moet voelen.

Niet ver van het berooide bos is men druk bezig en waar is men momenteel niet druk bezig in Epe, met de bouw van een nieuwe unilocatie, met de aanleg van riolering, parkeerplaatsen, wegen en het inplanten van groenstroken. Verder kreeg SV Epe een prachtige terrasvormige ingang en ook nog fietsenrekken.

Een prachtig project, maar eigenlijk vind ik stiekem de aanplant van de vijf stokoude linden voor de nieuwe school het allermooist. Tussen al die nieuwigheid vijf knoestige door de tijd getekende lindes! Ze staan er zomaar van de ene dag op de andere! Een ouwe schoolmeester als ik vindt dat er op een schoolplein oude lindebomen horen te staan.

Het mooiste is dat er een echt verhaal te vertellen is over deze bomen. Ze stonden bij een nu gesloopte boerderij naast de sportvelden aan de Wachtelenbergweg.  Hier woonde de familie Van Essen, die in de laatste oorlog veel gevaarlijk verzetswerk deed. Zo’n zestig mensen vonden bij hen in de oorlogsjaren een toevluchtsoord. In het boek van Willem Veldkamp ‘Verzet in Epe’ wordt het verhaal van deze dappere en bescheiden mensen uitgebreid verteld. Op bladzijde 55 staat een foto van de boerderij met daarvoor de nog jonge lindes.

Het zal wel toeval zijn, maar het is toch prachtig, dat deze bomen met hun verhaal voor een school zijn geplaatst. Ze hebben daar geen geschiedenisboeken meer nodig; de kinderen kunnen gewoon naar buiten kijken...


ouwebomenkwintet

ouwe bomen moet je niet verplaatsen
maar in epe geldt dat spreekwoord niet

wij stonden achteraf aan een zandweg
bij een boerderij de zon tegen te houden

stil ruisend naar de boer en boerin te kijken
die zo dapper waren in een gevaarlijke tijd

zorgend voor hen op wie gejaagd werd
door een niets ontziende duivelse macht

het voor velen veilige huis is verdwenen
maar wij zijn de herinnering aan toen

na een lang leven staan we nu eerste rang
met ‘n mooi uitzicht op scholen en sv epe

wij verheugen ons op het nieuwe seizoen
met knik’rende kind’ren aan onze knoestige voeten

vijf verplante oudjes in epe gaan nog jaren mee
praat met ons en je zult de boodschap horen

over dappere mensen en onbaatzuchtige liefde
voor de bedreigde en gediscrimineerde medemens

wilg (6)

wilg (1)

wilg (2)

wilg (3)

wilg (4)

wilg (5)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Adrie Pol

    Ik ben lid van de werkgroep zuilen van Stichting Broken Wings '40-'45 en wij willen graag een herinneringszuilplaatsen voor de verzetsdaden van de familie van Essen. Graag wil ik in contact komen met familieleden van de familie Herman van Essen die fantastische verzetswerk hebben verricht. Samen met schoolkinderen willen we de zuil onthullen.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.