Ergernis

Even wat ergernis van me afschrijven naar aanleiding van dit verhaal van Bert Hanekamp.

Ik erger me er namelijk ook rot aan dat je tot je 67ste moet blijven werken. Hoe kun je zo’n regeling invoeren in een tijd van economische recessie, waarin 570.000 mensen, waarvan 210.000 van 45 jaar of ouder, geen werk hebben? Die groep 45-plussers kan het verder wel vergeten op de arbeidsmarkt.

Een vriend van mij die de 55 net was gepasseerd, een goede baan en dito opleidingen had en werkloos werd, stuurde in drie maanden tijd ongeveer honderd sollicitaties. Hij kreeg nog geen handvol reacties terug. ‘U bent te oud meneer’, klonk er in door. De rest nam niet eens de moeite om te reageren.

Ze stuurden Bert naar uitzendbureaus, maar daar werd hij vierkant uitgelachen. Aan mensen van zijn leeftijd gaan ze geen tijd, werk en materiaal besteden. Er is toch geen werk voor hen. En niet alleen voor 55-plussers niet. Ik ken een vrouw van net in de 40 die dezelfde frustrerende ervaring bij uitzendbureaus heeft. De enigen die er wel bij varen dat 40-plussers werkloos zijn, zijn projectmanagers die al dan niet met Europese subsidie allerlei trajecten uitzetten die de ‘senioren’ naar betaald werk moeten leiden, een bij voorbaat kansloze missie. Maar zij hebben tenminste een betaalde baan.

En dan kom je als werkloze bouwvakker bij een uitzendbureau en zie je dat de vacatures in onder meer de bouw ook in het Pools zijn gesteld. Vorige week had een uitzendbureau in Zwolle dat iemand zocht voor de distributieafdeling van Albert Heijn, de vacature nota bene zelfs alleen in het Pools geschreven. Dat lijkt me een vreselijke constatering voor Zwolse werklozen die zo’n baan zoeken.

Overigens, nu ik het toch over Polen heb: een vriend van me die in een andere plaats woont, had besloten met een plaatselijk bouwbedrijf in zee te gaan en niet voor goedkope Polen te kiezen, omdat hij het werk liever aan zijn plaatsgenoten gunde. Dan maar flink meer betalen. Wat denk je? Blijkt het bouwbedrijf Polen in dienst te hebben die de klus kwamen klaren! Maar dat terzijde.

En dan presteren ze het in Den Haag ook nog om de ontslagregeling te versoepelen. Zodat ouderen makkelijker van baan kunnen switchen, beweren ze ijskoud. Daarmee geven ze bedrijven een handvat om makkelijker oudere, goedbetaalde werknemers te lozen en te vervangen door jonge, goedkope krachten. Het bedrag dat ze kwijt zijn aan een ontslagregeling voor pakweg een 55-plusser, verdienen ze in 12 jaar makkelijk terug als ze daar een goedkopere kracht voor aannemen.

Dan sta je toch wel heel ver van de werkelijkheid als minister (144.000 euro per jaar exclusief tegemoetkomingen en voorzieningen), staatssecretaris (135.000 euro exclusief) en Kamerlid (94.000 euro exclusief), als je een dergelijk beleid voert. Als je zo’n baantje en salaris hebt, kun je makkelijk zeggen dat iedereen moet inleveren en tot zijn 67ste moet blijven werken. Voor hen is er na hun politieke leven altijd wel ergens een baantje te vinden. Daar zorgen hun partijgenoten wel voor. En anders liggen er wel wat dik betaalde commissariaten klaar bij bedrijven die met oud-politici ‘kennis’ inhuren. Kunnen ze verder graaien.

Wat ik ook zo ergerlijk vind, is dat de kabinetsleden maatregelen die pijn doen, aankondigen alsof ze goed nieuws te melden hebben. Vooral Mark Rutte werkt me wat dat betreft keer op keer op de zenuwen. Als die man arts zou zijn, zou hij je met een lachend gezicht vertellen dat je kanker hebt. Het goede nieuws is immers dat je nog twee weken te leven hebt.

Zo, dat ben ik kwijt.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.