Laatste reacties

Hallo Willem,
Elly zat volgens mij in de klas bij mijn oudste broer Doede Keuning. Onze ouder waren bevriend met de fam. Van Doornum. Ook mijn vader ...
Op zoek naar Jeanette Jurriens kwam ik deze foto tegen. Haar ouders hadden vroeger een delicatessenzaak in Epe. Ze is waarschijnlijk rond 1952 geboren...
Goedemorgen!
Hoewel dit een oud bericht is, toch even proberen! Hebben jullie toevallig een adres voor mij? Dit lijkt mij een prachtige plek om te f...
Beste heer Van den Esschert,
Verrassend om op deze pagina iets over mijn grootvader te lezen! Ik weet dat hij ruim 20 jaar schoolhoofd in Epe is gewe...
Jammer dat ik daar maar één keer heb doorkruist. Nostallgie!

Zoeken

Mijn verhaal: er wordt vóór en óver mij beslist (vervolg)

In het eerste deel wat hier staat ben ik hoofdzakelijk ingegaan op mijn loopbaan bij drukkerij Hooiberg. In dit vervolg ga ik verder met de periode van na het faillissement en de tegenwoordige situatie.

 

 

Gezien mijn leeftijd had ik recht op de maximale duur van 38 maanden WW. Als je in de WW terecht komt, heb je ook nu nog (in 2014 wordt het nog meer uitgekleed) recht op 70% van je laatst verdiende bruto loon. In grafische vak heb je ook te maken met het Algemene Sociaal Fonds, een garantiefonds dat de WW-uitkering van 70% van een grafisch werkloze met nog eens 15% extra verhoogt, dus zat ik op 85%, wat goed te doen was. 20 oktober 2012 was mijn laatste WW-dag. Normaal gesproken zou je dan in de bijstand vallen, maar gezien mijn leeftijd kwam ik in de IOAW-regeling (Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte werkloze Werknemers). Deze IOAW uitkering is echter wel op bijstandsniveau, wat weer gelijk staat aan het wettelijke minimum loon. Het is geen vetpot, maar u hoort ons niet klagen, we slepen ons er wel doorheen. De WW loopt via het rijk en de IOAW via de gemeente. Aangezien de gemeente Epe het sociale gebeuren heeft overgeheveld naar de gemeente Apeldoorn, krijg ik de post nu dus steeds van de gemeente Apeldoorn.

U kent inmiddels vast wel de nieuwe bezuinigingen van de huidige regering. Een regering die iedereen aan het werk wil hebben. Werk dat er niet is. Langer doorwerken, tot 67, maar als je 50 en werkloos bent, krijg je al geen werk meer. Ik heb de pech dat ik kort na 1950 ben geboren en echt overal naast grijp. Stoppen met 40 dienstjaren was al afgeschaft, ik heb vanaf het begin vut-premie betaald, maar kan er nooit gebruik van maken. ,,Met 65 jaar AOW’’, is me altijd voorgehouden, jammer dan, ook al van de baan, dat wordt voor mij 65 jaar en 5 maanden. Mijn vrouw is 3 1/2 jaar jonger en krijgt haar deel pas met 66 jaar. Zo kan ik nog wel langer doorgaan, maar u weet er denk ik al genoeg van. Let wel, als Hooiberg en dat zooitje uit Meppel niet failliet was gegaan, had ik nu nog steeds gewerkt en met plezier.

Op een gegeven moment kreeg ik een brief dat ik in Apeldoorn moest verschijnen bij het UWV, vanwege het naderende einde van mijn WW-periode. Een afspraak daarvoor kon ik pas maken als mijn vrouw zich ook eerst zou laten inschrijven als werkzoekende bij werk.nl van het UWV. Al die jaren dat ik bij Hooiberg werkte hoefde mijn vrouw niet te werken, was ook niet nodig, want we konden ons redden met hetgeen ik bij drukkerij Hooiberg verdiende. Komt nog bij, dat we een drieling kregen en we hadden al een zoon, dus was ze thuis druk genoeg. Nadat ze was ingeschreven als werkzoekende, togen we samen, na een afspraak gemaakt te hebben, naar het Activerium in Apeldoorn, waar het UWV zit. Je komt dan in een traject terecht van na de WW-periode. Eerst moesten we worden ingeschreven. Er werden een paar heel vervelende vragen gesteld, zoals: heeft u schulden; heeft u een crimineel verleden? Daar zakt mijn broek van af, daar zit je dan als brave burger. Ik weet wel, die mensen doen ook hun werk, maar toch voel je je op zo'n moment erg getergd.

Na die inschrijving volgde een gesprek met een medewerker van de gemeente Apeldoorn, die Epe dus vertegenwoordigt. Die vertelde dat ik in de IOAW terecht zou komen en er alsnog, na die vrijstelling in de WW, een sollicitatieplicht zou gelden. Let wel, voor ons beiden. Aan mijn vrouw werd nog gevraagd of ze werkervaring heeft. ,,Ja’’, zei ze, ,,steno". De man keek bedenkelijk en zei dat hij van zijn zus wel eens iets over had gehoord, wat dat is. Hij raadde ons aan om ons te laten inschrijven bij uitzendbureaus. Al zou je maar voor een paar uur in de week werk kunnen vinden, dan zou dat al een pluspunt zijn. Alleen word je verdiende loon dan wel overgemaakt naar de IOAW-uitkeringsinstantie; je werkt dan eigenlijk voor niets. Daarna zouden we een nieuwe oproep krijgen om in Apeldoorn de IOAW definitief te maken.

Wij zijn dus in Epe bij twee uitzendbureaus geweest, waar we te horen kregen: ,,Wat doen jullie hier? Jullie kosten ons alleen pen, papier en tijd, daar steken wij geen energie in, er is toch geen werk voor jullie”. Eerlijk waar! Met die gegevens gingen we dus met de volgende oproep naar Apeldoorn, waar de man volkomen begrip voor onze grieven had en de inschrijving bij de IOAW was daarna snel geregeld.

Mooi, dachten we, daar zijn we voorlopig van af. Maar niets is minder waar. We kregen onlangs ieder een brief (hoezo verspilling) dat we in een screeningstraject van de gemeente Epe zitten. In de Eper Gemeentewoning moesten we naar een voorlichtingsmiddag voor dit screeningstraject. In de brieven stond dat als we verstek zouden laten gaan, dit gevolgen zou hebben voor de IOAW-uitkering. Het lijkt inderdaad wel of we crimineel zijn.

Die middag waren er 89 mensen, hoofdzakelijk jongeren. En het leek wel of we buitenlanders in ons eigen land waren. Let wel, we hebben niets tegen buitenlanders in het algemeen. Hier waren voor die voorlichting aanwezig: een vertegenwoordiger van de gemeente Epe, de directeur van de werkvoorziening Felua en iemand van volgens mij het UWV. Hier kregen we, na lang gezemel over kinderopvang, te horen dat we op een later tijdstip een één op één gesprek zouden krijgen met iemand van de gemeente Epe, ergens in Epe. We hielden een fikse kater over aan deze bijeenkomst. Die één op één screening in Epe moet nog plaatsvinden.

De koek is nog niet op, want onlangs kregen we weer ieder – jawel - een brief met een oproep om te verschijnen in het Felua-gebouw in Apeldoorn-Zuid, voor een één op één gesprek met iemand van een extern bureau dat door de gemeente Epe was ingehuurd. Er waren hiervoor veertien mensen uitgenodigd. Er kwamen er maar vijf opdagen, van wie vier Nederlanders – wij beiden en nog twee – en een buitenlander, die al voor 20 uur in de week werk had.

In tussentijd kregen we allebei weer een brief. Ik citeer:
,,De Gemeente Apeldoorn is een project gestart - Iedereen gelijke kansen. Door het Europees Sociaal Fonds is een bijdrage geleverd ten behoeve van optimalisering van de dienstverlening voor 55 + ers. Hierdoor is het mogelijk gemaakt om dit project te starten, waarbij deelnemers intensief worden begeleid en ondersteund bij het vinden van werk en/of participatie.
U bent deelnemer geworden van dit project op grond van uw leeftijd. Dit betekent voor u dat u in de komende periode uitgenodigd wordt voor een gesprek. In dit gesprek zal samen met u onderzocht worden welke mogelijkheden er voor u zijn."
Dit alles in de wetenschap dat er geen werk is en één op de vier jongeren werkloos is. De jeugd is de toekomst; zorg dat deze jongeren aan het werk komen. Bovendien is nu zo langzamerhand ook wel eens tijd dat diegenen met werkachterstand of nog nooit gewerkt hebben, die wel kunnen werken, maar het niet willen, eens aan de slag gaan! Tevens hoorde ik van mijn jongste zoon die in de bouw werkzaam is en ook al de nodige tijd werkloos heeft doorgebracht omdat er tijdelijk geen werk voor hem was, dat bij het UWV de vacatures in de bouw zelfs ook in het Pools worden aangeprezen. Het moet toch niet gekker worden.

Wat denken ze pvd wel niet! Ik ben inmiddels 62 jaar, heb de volle 40 jaar gewerkt, heb nu nog veel plezier in mijn leven en ben dagelijks bezig voor www.epernet.nl, die ik met een aantal andere enthousiastelingen heb opgezet na de Epenaren-periode. Bovendien zit ik nu ook bij Stichting de Ring www.deringepe.nl, wat ook vrijwilligerswerk is. Waarom laten ze iemand die dus zijn hele leven gewerkt heeft, die part noch deel heeft aan het veroorzaken van de huidige crisis, niet met rust en waarom worden de vele veroorzakers van deze crisis niet hard aangepakt? U begrijpt, daar ben ik zeer boos over en denk ook nog regelmatig terug aan die ene keer in die Eper kroeg, wat die Epenaar mij toen vertelde!

Met dit verhaal wil ik maar zeggen: er wordt vóór en óver mij en zoveel anderen beslist en voor de veroorzakers van de crisis (de schaamteloze graaiers) wordt er gezorgd!


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.