Bij ons in Brazilië: 40. Papai Noel

Achter bij ons in de straat woont een Santa Claus of Kerstman. Hij is rijk noch arm. Hij is een professionele Kerstman.

kerstman 1Een pracht van een figuur met zijn lange witte haren, baard en snor. Hij is een goede vriend van ons. Wij ontmoeten hem vaak en praten dan veel over koetjes en kalfjes. ”Deze kersttijd meer over de os en de ezel.” (Toon Hermans)

Tot verleden jaar werkte hij als een goedbetaald Papai Noel bij vele grote supermarkten. In november en december was hij het ‘onschuldige’ middelpunt van het winkelend publiek. Daar moest hij precies doen zoals de mensen, verantwoordelijk voor de marketing, het wilden. Hij werkte dus als een soort consumptieklaas. Hij maakte noodgedwongen lange dagen om door zijn aanwezigheid op een centrale plaats in het winkelcentrum de mensen aan het kopen te krijgen.

Omdat in Brazilië geen sinterklaasfeest bestaat, beginnen de zakenlui al heel vroeg om de mensen in een koop-kerstsfeer te brengen. Half november begint dan zijn lange werktijd als Papai Noel. En dan is hij de hele dag bezig om met kinderen en vooral ouders te praten over de aankoop van bergen cadeaus.
Verleden jaar had hij er genoeg van om als een huichelachtige goedheilige man te functioneren in een maatschappij waarin  ter voorbereiding op die ene kerstdag (er is hier maar één kerstdag die vaak door lauwe plensbuien doorweekt wordt) alles om Papai Noel en cadeautjes draait. Het religieuze  was, volgens hem, volkomen verdwenen, al doen de nu bestaande godsdiensten er van alles aan om de ware reden voor het feest te accentueren en de Jezusfiguur weer naar voren te halen. Zij verliezen echter de strijd tegen de machtige consumptiewereld.

Nu werkt hij nog wel, goed betaald, voor particuliere instellingen op hun particuliere kerstfeestjes. Maar wat hij het liefste doet, is gratis als Papai Noel verschijnen, vooral  in arme kindertehuizen en instellingen voor heel oude mensen, zoals weer bleek op het Kerstfeest dat de meditatiegroep van mijn vrouw zondag 2 december organiseerde in een instituut waar 19 oudere en volledig afhankelijke vrouwen wonen en verzorging krijgen, ook al is die niet te vergelijken met de verzorging in de Nederlandse samenleving . Zij hebben een televisiezaal en een ruime, eenvoudige eetruimte met daar omheen wat kamers voor twee tot drie vrouwen, ieder met een eigen bed, een nachtkasje en een  kastruimte. Privacy is er weinig.
Daar werkt hij graag voor en daar is hij dan het middelpunt van een even opgewekte, bijna kinderlijke blijde, gemeenschap.

kerstman 2

Hij brengt met zijn warme woorden en zoete glimlach daar veel troost en blijdschap. Persoonlijk en met een omhelzing worden de kleine cadeautjes overhandigd.

kerstman 3

kerstman 4

Een zieke vrouw wordt opgezocht op haar gedeelde kamer. Ze wil met hem op de foto.

kerstman 5

Er wordt gedanst rond de tafel, hoewel de meeste oude dames zittend meekijken.

kerstman 6

Er worden nostalgische populaire wijsjes gezongen onder begeleiding van de hier als blinde verklede muzikant.

kerstman 7

En tenslotte is zijn er kaasbroodjes en koffie.

kerstman 8

Je kunt verschillende ideeën hebben over Kerst en zijn bestaanszin, maar blijdschap en broederschap zijn toch ergens de hoofdmotieven om de verjaardag van Jezus te vieren.

Die blijdschap en tolerante broederschap wens ik hierbij alle Epernetbezoekers toe.

Gelukkige kerstdagen en een crisisarm 2013!

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.