Bij ons in Brazilië: 41. Granaatappel en Driekoningenfeest

Driekoningen is een feest dat alle christenen op 6 januari  vieren. Vroeger was het een vrije dag, waarop één van de kinderen gekroond werd en het voor het zeggen had.

Jan Steen heeft er een beroemd schilderij over gemaakt.

Granaat 1 (Custom)

Ook hier in Brazilië, vooral in de binnenlanden, is het een populair feest, met veel folkloristische  gebruiken. Een verklede stoet met de drie koningen, Melchior, Baltazar en Gaspar als hoofdfiguren, trekt al dansend en zingend van boerderij naar boerderij. In ieder huis worden zij toegelaten en krijgen daar een offergave in de vorm van wat eten of drinken, als symboliek van de onderlinge saamhorigheid. Op 6 januari, de feestdag, houden veel mensen een oeroud bijgelovig gebruik in ere waaraan ze veel geloof hechten. Het is of hun hele toekomstige leven er van af hangt. Hier in huis is het mijn vrouw die de dag ervoor, 5 januari, een grote en mooie granaatappel koopt  of ergens in de buurt van een buurman op de kop tikt. Voordat ik het ritueel uitleg, even laten zien wat een granaatappel is. Ze verschijnen het hele jaar door aan een veel voorkomende  boom. Het zijn mooie vruchten van buiten en van binnen. Bloemen en vruchten kom je dan zo op dezelfde tijd tegen. Hier kun je meer lezen over deze vrucht. 

De volgende foto’s zijn van dezelfde boom op hetzelfde uur gemaakt.

Granaat 1a

Granaat 2

Granaat 3

Granaat 3a

Granaat 4 

De zoete vrucht is goed te eten en de pitten hebben een schoonmaakfunctie  in de darmen.

Granaat 5

(foto wikipédia)

Het ritueel. Als de vrucht te verkrijgen is, raad ik iedere Epenaar uit dit even te proberen.  Op 6 januari in de vroege morgen kies je 9 met vruchtvlees omringde pitten. Drie pitten pak je in een stukje papier en die stop je in je portemonnee. Drie pitten eet je tegelijk op. Drie pitten gooi je over je hoofd naar achteren de tuin in en je vraagt de drie koningen Melchior, Baltazar en Gaspar gezondheid en liefde, vrede en geluk. Als je dit gelovig doet, dan zit er in het nieuwe Jaar geld in je portemonnee en eten in je lichaam. En er kan niets misgaan wat je gezondheid en liefde, vrede en geluk betreft.

Een gezond en liefdevol, vredig en gelukkig nieuwjaar!

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.