Bij ons in Brazilië: 31. De irissen rond 't Hemeltje

Als Nederlander kun je het nooit over irissen hebben zonder bij onze beroemde landgenoot te beginnen. Van Gogh heeft deze prachtige bloemen voor ons vastgelegd in een persoonlijke interpretatie van schoonheid, die de moderne mens liever uitdrukt in miljoenen euro’s die zijn werken tegenwoordig waard zijn.

iris 1

Het is een van de eerste schilderijen uit zijn tijd in het ziekenhuis van Saint-Remy, als een “studie vol met lucht en leven”, zoals zijn broer Theo het uitdrukte. Het jaar erop, in 1890, overleed de kunstenaar. Je kunt dit kunstwerk bewonderen, niet in ‘ons’ Kröller Möller Museum, zoals je misschien zou verwachten, maar in het J.Paul Getty Museum in Los Angeles, USA.

Het is nu de tijd van de irissen op ons condominium. Overal staan zij verspreid tussen de huizen en langs de wegen.

De irissen rond ’t Hemeltje zijn geschilderd door de natuur. De schoonheid van die frisse bloem kan dan in ons opgenomen worden, vooral als je jezelf omgeven ziet door rijen vol van deze schitterende bloemenplanten, die bv. langs het Cooperpad van ons condominium staan. Het zijn lange groene stengels. Aan de top komen er dan drie tot vier paarsblauwe knoppen die overdag opengaan tot fraaie bloemen en zich ‘s avonds weer sluiten. Dat kan dan een paar dagen duren.
Achter ons Hemeltje hebben wij ook een rijtje scheuten laten aanplanten, die verleden jaar in oktober/november hun eerste nog wat nederige bloemen lieten zien.

De eerste irisbloem op het grasveldje achter ’t Hemeltje. Een riant voedingsvat voor een klein vlindertje.

iris 2

Nu enkele foto’s van irissen op onze wandelingen gespot.

iris 3

iris 4

iris 5

Wat is de wereld toch mooi. De mens moet wel zijn helpende hand tonen. De bewuste mens moet dus wel aanplanten, wat gelukkig wat de irissen betreft wel gebeurt op ons condominium.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.