Haackpad

 DSC6370

In aflevering 74 van 'Vierkant rond' liet ik vier foto's zien van waar het Haackpad op de Gelriaweg uitkomt. Sommigen denken dat de naam Haackpad komt van de kruidenier die ooit aan het begin van het Koepad woonde, maar dat berust op een onwaarheid. Waar de naam wel vandaan komt staat hier ergens verderop beschreven. Ook denk ik dat niet iedereen weet waar het Haackpad zich precies bevindt. Het Haackpad vormde een verbinding tussen de Kopermolen en de molen nabij de VMI, en loopt nu vanaf het fietspad over de voormalige spoorlijn naar de Gelriaweg, of andersom natuurlijk. Toen het fietspad er nog niet lag, begon of eindigde het Haackpad bij de Korte Kopermolenweg. Dat is nog niet zo lang geleden. Afgelopen week ben ik het hele pad eens af gelopen en heb een foto reportage gemaakt van deze prachtige omgeving.

 DSC6367

Nog niet zo lang geleden begon of eindigde hier het Haackpad waar nu het fietspad over de voormalige spoorlijn de Korte Kopermolenweg doorkruist.

 DSC6369

Het huidige begin/einde van het Haackpad.

 DSC6371

 DSC6372

Frans Jan Haack was ooit eigenaar van wat nu de Kopermolen is. Hij begon er een koperverwerkingsbedrijf, waarmee hij een nieuwe episode inluidde binnen de geschiedenis van deze molen. Papier en koren werden al eens gemaakt of verwerkt door deze molen. Frans Jan Haack wilde er echter koper verwerken. Halverwege 1700 gaat de excentrieke molen eigenaar in de molen geld maken - toen noemde men het duiten - voor de Verenigde Oost- Indische Compagnie (VOC). Deze munten waren bestemd voor De Munt in Amsterdam, waar ze van het VOC-logo werden voorzien. Het was dus een wettelijk betaalmiddel.

Andere moleneigenaren en boeren bleken niet zo blij te zijn met Haack en zijn personeel. De Kopermolen stuwde onder hun bewind het water zo hoog op dat een andere molen die verderop lag, nog maar moeilijk kon functioneren en het water van De Klaarbeek waar beide molens gebruik van maakten, stroomde zelfs op sommige plekken over de dijken heen. Men was nogal boos op Haack. Boeren en buitenlui die schade ondervonden compenseerde Haack, want hij bleek de beroerdste niet te zijn. Alleen de vete met Wichmans Brants, die zelf ook een korenmolen had aan de Klaarbeek, bleef bestaan. Hij kon Haack en zijn handelwijze met de molen niet uitstaan. Frans Jan Haack besloot toen om deze molen ook maar te kopen en zo raakte hij ook van dat gezeur af, nadat hij daarbij ook rechtszaken aan zijn broek had vanwege de manier waarop hij zijn Kopermolen runde.

 DSC6373

 DSC6374

 DSC6375

 DSC6376

 DSC6377

 DSC6378

 DSC6379

 DSC6380

Langs de Gelriaweg begint of eindigd het Haackpad.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Theo Plakmeijer

    Prima foto,s Bert, ja zuuk is mooi !. Het Haackpad is een leuk pad om over heen te fietsen maar in de zomer moet je uitkijken voor de prikkelstruiken want je hebt als je niet uitkijkt zo een lekke band, dat overkwam een paar jaar geleden mijn oudste kleinzoon, en opa kreeg de schuld!.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.