Drinkglazen uit de kunst

Kikkerkoning AangepastEen drinkglas is een hol glazen voorwerp om uit te drinken. Er zijn tal van typen drinkglazen te onderscheiden, bekend zijn: de roemer, het fluitglas en de berkemeyer. Reeds in het oude Rome werden drinkglazen gebruikt, maar enkel door de rijken. Het volk gebruikte bekers uit metaal of keramiek. Vooral in de renaissancetijd beschikten de rijkere standen over weelderig versierde drinkglazen, waar soms ook allerlei allegorische voorstellingen en teksten in waren gegraveerd. De meeste wijnglazen worden tegenwoordig machinaal vervaardigd. Galerie De Aventurijn heeft enkele gerenommeerde glaskunstenaars gevraagd zelf drinkglazen te ontwerpen en te vervaardigen. Het resultaat is fantastisch. Waanzinnige drinkglazen om uit te drinken, maar ook om als collectors item aan te schaffen.

Patrycja Dubiel (PL) heeft geblazen stevige wijnglazen en karaffen waar je zeker uit zou kunnen drinken. Een knipoog naar haar fameuze punk afbeeldingen.
Katka Kolmas graveert de glazen met vrouwelijke afbeeldingen, maar maakt van een wijnglas ook een dubbelglas met twee-zijdige drinkmogelijkheid.
Martine Knoppert heeft kleine, tere, maar ook grote glazen geblazen, gefused en ook past zij de kintsugi recycling toe; waanzinnige en spectaculaire glazen.
Candida van Nugteren heeft veel aan de brander gemaakt en versiert wijnglazen met ballonnetjes, glasfritsels, vissen, enz., tot sprookjesachtige glazen.
Annemiek Punt heeft zeer grote wijnglazen gefused en heeft nu een heel nieuwe diep-reliëf toepassing. Adembenemend en alleen maar om naar te kijken met een ander glas wijn in de hand. Nadjezda Schokker heeft bijzonder fraaie wandpanelen vervaardigd waar zij wijnglazen en flessen gesmolten heeft tot vlakke objecten.
Uit de drinkglazen van Monika Rubaniuk( (PL) kun je stevige wijnen drinken, staat deftig op een volle gedekte tafel in stijl.

De kunstenaars hebben ook andere kunstwerken meegenomen om te laten zien hoe groot hun oeuvre is.

Naast deze drinkglazen gemaakt door hedendaagse glaskunstenaars heeft Galerie De Aventurijn diverse glazen ingekocht uit Italië / Murano en uit diverse andere bronnen uit eerdere perioden. Een roemer met emaille-nautische-afbeeldingen, gegraveerde glazen uit de Art Deco periode, heel grote wijnglazen waar een elftal gezamenlijk uit kan drinken, messing goblets en vele andere glazen. Een feest op tafel.

De tentoonstelling ‘Drinkglazen uit de Kunst’ is te zien t/m 20 april bij Galerie De Aventurijn aan de Polweg 2 te Epe. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 13.00-1.00 uur (en op afspraak). Meer informatie is te zien op www.aventurijnglasgalerie.nl of u kunt bellen naar 0578-610535. De galerie is niet rolstoeltoegankelijk.

Kikkerkoning Aangepast

Drinkglas Carnaval Aangepast

Glazen 5x gekleurd Aangepast

Heildronk uit eigen Drinkglas Aangepast 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.