Sneeuw veroorzaakt ravage in bosgebied

Tekst en foto’s: Andries Elskamp

Hier en daar is de ravage in het Eper bosgebied compleet. Vooral grove dennen hebben te lijden gehad onder de sneeuwlaag. Hele bomen zijn gestript en jonge boompjes gewoon geknakt of hangen met de top op de grond. Sommige wegen en paden in het bosgebied zijn ook voor wandelaars nauwelijks nog toegankelijk, hoewel inmiddels hard wordt gewerkt om de ravage op te ruimen. De rode wandeling vanaf de hoek Officiersweg/Koekenbergweg bijvoorbeeld is niet m

Ook het hertenkamp aan de Dellenweg is er bepaald niet ongeschonden vanaf gekomen. Zware takken zijn van de bomen gevallen of hangen nog aan een zijden draadje en zelfs een oud exemplaar heeft de sneeuwlast niet langer kunnen torsen. Kennelijk uit voorzorg zijn ook bomen langs het hertenkamp gekapt.

Het zijn vooral grove dennen die getroffen zijn. Takken van grove dennen zijn niet goed bestand tegen een zware sneeuwlast, zo bleek ook vorig jaar al. Loofbomen hebben nauwelijks last van de sneeuw gehad, afgezien van (veelal jonge) berken. Sparren evenmin. Takken van sparren zijn flexibeler en veren wel weer terug. Hier en daar is wel schade aan douglasbomen ontstaan. Kortom, een flinke laag sneeuw kan meer schade aan het bosgebied veroorzaken dan tien middelzware stormen.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.