Boek ‘Ons dorp van toen’: monument en snoepwinkel voor Epe

Onsdorpvantoen (4)Het was een hele klus, maar hij is bijna geklaard: ons boek wordt opgemaakt, kan daarna naar de drukker en ligt vanaf eind april in de winkel. ‘Ons dorp van toen – zo was ’t en zo is ‘t’ hebben we het genoemd. Het bevat 250 persoonlijke herinneringen en anekdotes van ruim vijftig (oud-)Epenaren en 250 foto’s en telt meer dan 220 pagina’s.

‘Onze’ Eper Uitgeverij Gelderland zet het op de markt. Uitgever Ton Brands is laaiend enthousiast. Hij bestempelt de pil als een ware ‘snoepwinkel’ voor Epenaren en een ‘monument’ voor Epe. Daar zijn we niet alleen erg blij mee, maar daar kunnen we ons ook helemaal in vinden. Niet zozeer omdat we het zelf gemaakt hebben, maar vooral omdat zo veel (oud-)Epenaren ons hebben geïnspireerd en hebben meegeschreven. Vooral zij hebben er voor gezorgd dat er straks een uniek boek over hun dorp in de winkel ligt. Daarom hebben we het ook ‘Ons dorp…’ genoemd; er staan verhalen in van Epenaren die over hun eigen dorp hebben geschreven en verteld. Dat maakt het boek uniek.

Sponsor

En net zo mooi is dat het ook nog voor relatief weinig geld in de winkels te krijgen zal zijn: slechts 24,95 euro. Voor een zeer luxe uitgevoerd boek van meer dan 220 pagina’s! Dat hebben we te danken aan een sponsor. Daar kwam wat ons betreft maar één bedrijf voor in aanmerking: de Wibra. Omdat dat een puur Eper bedrijf is, omdat grondlegger Jo Wierdsma aan de Hoofdstraat is begonnen, omdat het eerste Wibra-pandje in onze serie ‘Heden & verleden’ heeft gestaan en omdat we een in onze ogen toch wel fors bedrag nodig hadden om de prijs aantrekkelijk te kunnen houden. Zo’n grote onderneming krijgt dagelijks talrijke verzoeken om sponsoring op de deurmat en in de mailbox, dus we waren best gespannen toen we een afspraak met directeur Ron Wierdsma hadden gemaakt om hem in het nieuwe onderkomen van zijn bedrijf aan de Hammerstraat te ontmoeten. We hadden ons goed voorbereid, maar achteraf bleek dat allemaal niet nodig te zijn geweest. Na een allerhartelijkste ontvangst en een kleine rondleiding raakten we al gauw in een zeer geanimeerd gesprek over de filosofie, strategie en historie van het bedrijf, de interesse van Ron en zijn vrouw in (oud) Epe en de sponsor- en reclame-activiteiten van de Wibra. Toen we begonnen ons ingestudeerde verhaal af te steken, onderbrak Ron ons al snel. Hij bleek zich ook goed voorbereid te hebben, de serie Heden & verleden op deze site te kennen, goed op de hoogte te zijn van onze plannen en noemde meteen het bedrag waarmee hij het boek wilde sponsoren. En laat dat nou precies het bedrag zijn waarop we hadden gehoopt! Hij lichtte het nog wel even toe met de opmerking dat hij als Epenaar en Eper bedrijf ,,en met dit boek graag wil bijdragen aan een prachtig stuk historisch erfgoed van het dorp waarin wij in 1956 zijn begonnen en nog steeds zijn gevestigd’’. Daarmee liet hij niet alleen zijn hart voor Epe spreken, maar schonk hij ons ook het vertrouwen dat we het geld op de juiste manier besteden. Pas daarna kwam het door ons gemaakte boekwerkje met oude en actuele foto’s op tafel dat we hadden gemaakt om hem wat te kunnen laten zien en te overreden. Het was nog heel lang heel gezellig, met allerlei prachtige verhalen over ons dorp van toen en nu.

Reacties

Enfin, trouwe bezoekers van onze site weten natuurlijk als geen ander dat de serie ‘Heden & verleden’ van Bert & Gert op deze website het uitgangspunt vormde voor het maken van het boek. En vooral de reacties daarop. Met z’n drieën zijn we aan het werk gegaan om op basis van persoonlijke herinneringen en anekdotes van onze bezoekers een boek te maken. We hebben vijftig afleveringen gekozen waar veel op gereageerd is. Een oproep aan Epenaren om mee te schrijven resulteerde in een stroom reacties, zowel via de website als via email. Dorpsgenoten stuurden niet alleen verhalen, maar ook uniek fotomateriaal uit privécollecties. Vervolgens hebben we direct betrokkenen en anderen benaderd en geïnterviewd om nog meer historische informatie en anekdotes boven water te krijgen, in archieven naar extra beeldmateriaal en gegevens gespeurd en zijn we op pad gegaan om alle objecten opnieuw en anders te fotograferen.

Bert toog aan het werk om op talrijke manieren oude en actuele situaties samen te laten vloeien in één nog nooit vertoond beeld en kwam tot prachtige, originele resultaten, Gert boetseerde na veel speurwerk nog tien extra historische, rijk geïllustreerde verhalen en Jan maakte van alle teksten lekker makkelijk leesbare verhalen.

We besloten ook verhalen te gaan maken over drie nog bestaande scholen waar we prachtig fotomateriaal uit de oude doos van hadden. Ook klassenfoto’s en dat bracht ons op het idee om alle huidige leerlingen en leerkrachten op de foto te zetten. Ze staan er mooi op hoor!

Gedicht

Een ander idee dat geheel volgens verwachting geweldig uitpakte, was ‘onze eigen’ dichter Henk Posthouwer, die elke woensdag op onze site trakteert op een schitterend gedicht, humoristische inleiding en mooie foto’s, te vragen een gedicht in de sfeer van ‘Ons dorp van toen’  te schrijven. Dat leverde een zeer sentimenteel stemmend juweeltje op. Als een componist er muziek bij zou maken, zou het wat ons betreft best mogen uitgroeien tot een volkslied voor Epe.

Een andere verrijking voor het boek kwamen we bij het speurwerk tegen: een prachtige, sfeervolle beschrijving van iemand die nog vóór 1900 door ons dorp wandelde en mooi kon verwoorden wat hij zag vanaf het moment dat hij uit de trein stapte, tot hij in de buurt van de Grote Kerk kwam.

Het resultaat van al die inspanningen van zo veel mensen is een uniek tijdsbeeld van hoe Epe zich in de afgelopen eeuw en vooral afgelopen vijftig jaar heeft ontwikkeld. Niet alleen op basis van veel nog nooit gepubliceerd beeldmateriaal, maar vooral dankzij de persoonlijke verhalen over winkels, woningen, straten en mensen en prachtige, vaak humoristische anekdotes van Epenaren die een nostalgisch beeld schetsen van het leven in het dorp in hun jeugd.

Wie daar allemaal aan hebben bijgedragen, maken we in een volgend verhaal en ook persoonlijk bekend. Degenen die hun naam terugvinden in het boek, krijgen naast korting op de aanschaf er van ook een uitnodiging voor de presentatie.

Historische boeken over Epe zijn er natuurlijk wel – denk bijvoorbeeld aan de prachtige boeken ‘Epe mien däärpien van Gert, die ook al weer met deel 3 bezig is - en foto’s van toen en nu van Epe zijn ook niet nieuw, maar de persoonlijke herinneringen en anekdotes van dorpsgenoten zijn uniek. Het gaat in dit zeventig hoofdstukken bevattende boek niet alleen om historische informatie, maar vooral om de beleving van het wonen en werken ver terug in de vorige eeuw in Epe. De generatie die daar wat over kan vertellen, sterft op een gegeven moment uit en daarmee zouden ook hun verhalen en informatie verloren gaan. Dat hebben we nu vastgelegd. Het boek staat vol makkelijk leesbare, informatieve, nostalgische en dikwijls vermakelijke verhalen die zijn verrijkt met nieuw, uniek beeldmateriaal.

Uitgever

Net als over de sponsoring hoefden we ook niet na te denken over een uitgever. Dat moest natuurlijk Uitgeverij Gelderland van Ton Brands worden. Hij heeft als rasechte Epenaar hart voor zijn dorp en is al gauw bereid om lokale boeken uit te geven, ook als daar veel meer werk dan winst in zit of verwacht mag worden dat er helemaal geen geld mee te verdienen zal zijn. In de goede zin van het woord dus een chauvinistische idealist. Hij schreef ons daar zelf een keer over: ,,Ik heb bij elk boek nog altijd het idee dat het een bestseller gaat worden. Misschien is naïef dus meer op zijn plaats. Maar laat mij maar lekker naïef blijven. Ik vind het geweldig om die lokale/regionale boeken uit te brengen. Het is zó inspirerend om dat te mogen doen.’’

We waren al lang en breed met hem in zee gegaan en met de afronding van het boek bezig toen we met een sponsor op de proppen kwamen. Een kers op de taart, want dat biedt de uitgeverij de mogelijkheid om het boek voor een scherpe prijs op de markt te zetten en de verhalen en foto's de ruimte te geven om uit te groeien tot een dikke pil. En natuurlijk verwacht Ton Brands ook dat ‘Ons dorp van toen’ een ‘bestseller’ wordt. Maar dat vindt hij in dit geval reëel. ,,Als je het leest en ziet, is het net alsof je aan de hand van een groep Epenaren door het dorp van toen en nu wandelt. De foto’s, de teksten, de hele sfeer en kwaliteit die het uitstraalt; het is allemaal zó inspirerend. Het is een monument voor het dorp, één en al nostalgie voor oudere Epenaren en een prachtig sfeerbeeld van het dorp van toen voor jonge en nieuwe Epenaren. Er is nu ook al heel veel vraag naar, het leeft echt in het dorp.’’

Duizend

We hebben in goed overleg besloten vooralsnog duizend exemplaren te laten drukken. Als er een run op ontstaat, kunnen we altijd nog overwegen of een tweede oplage de moeite en investering waard is.

En wij? We wachten rustig af. We zijn nog even bezig met de vormgeving en verheugen ons op de bijeenkomst waarop het boek gepresenteerd wordt en we een groot aantal van onze mede-auteurs en leveranciers van uniek fotomateriaal hopen te ontmoeten. We hebben ‘Ons dorp van toen’ in ieder geval met erg veel plezier gemaakt. Uit liefde voor ons dorp, zoals we in het voorwoord hebben geschreven.

Meer informatie is te vinden op www.uitgeverijgelderland.nl. Het boek kan hier gereserveerd worden.

Onsdorpvantoen (3)

De foto voor de voorkant van de omslag van Ons dorp van toen - zo was 't en zo is 't. Een prachtige fotomontage van Bert.

Onsdorpvantoen (2)

Eén van de vele manieren waarop Bert heden en verleden in één beeld heeft laten samenvloeien. De meeste oude foto's komen uit het steeds maar groeiende archief van Gert.

Onsdorpvantoen (1)

Nog een creatieve uitspatting van Bert om oud en nieuw in één beeld te vatten.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Jeffrey van slooten

  Beste redactie,
  Ik ben in 1955 geboren in een pension in Epe,mijn ouders waren een paar maanden daarvoor van uit Indonesië overgekomen.
  In die tijd waren er contract pensions die mensen uit Indonesië tijdelijk opvingen. Ik ben op zoek naar de naam van het pension en ben benieuwd of het gebouw nog bestaat. Ligt het in uw mogelijkheid om hier navraag in te doen.

  Vriendelijke groet,
  Jeffrey van Slooten
  Hemstea 23
  7152 BD Eibergen
  0545-473511
  06- 23254416
  jmm.vanslooten@chello.nl

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.