Epe van toen: Schaapskooien

schaapskooi kleinIn de negentiende en de eerste decennia van de vorige eeuw bestond een groot deel van dit gebied op de Veluwe uit heide en dat was er de oorzaak van dat er talrijke schaapskuddes waren. Die overnachtten en overwinterden in kooien, waarvan we er twee op foto hebben.

De schapen zorgden voor mest die samen met heideplaggen als meststof op de akkers werd gebracht. Mede door de komst van betaalbare kunstmest in het begin van de vorige eeuw werden schapen min of meer overbodig als leveranciers van mest. Ze werden alleen nog voor de wol en het vlees gehouden. Maar het aantal kuddes verminderde zienderogen en medio vorige eeuw graasde er niet één meer in onze contreien. Tòt de toenmalige burgemeester Diepenhorst bij zijn afscheid in 1954 de wens uitsprak graag weer een schaapskudde op de hei tegen te komen en daar een bedrag voor beschikbaar stelde dat hij bij zijn vertrek had gekregen. Het leidde er toe dat op 4 augustus de deuren van een nieuwe schaapskooi op de Renderklippen werden geopend voor een kudde schapen die de heide moest ‘stofferen’. Daarvan in een volgende aflevering wat foto’s uit de oude doos.

De twee schaapskooien op de foto’s uit het begin van de vorige eeuw hieronder hebben elders gestaan. De kooi op de foto rechts stond in ieder geval in Norel. Het vermoeden bestaat dat die was te vinden aan de Beukenlaan, in de buurt van het voormalige spoorbaantracé. Het lijkt wel of hij met stro is gedekt in plaats van met riet. Hij ziet er in ieder geval krakkemikkig uit.

Waar de linker stond, is vooralsnog een mysterie. Hij zou wel in Epe gestaan moeten hebben, maar waar, is onduidelijk.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.