Toen en nu (4)

Ik denk dat iedere Epenaar de twee stalen kubussen wel kent die in het centrum van Epe staan, eentje bij het Oude Gemeentehuis en eentje naast Vögel.

Het idee van deze kubussen stamt ergens uit de tweede helft van de jaren 80. Het hoe en waarom kunt u hier lezen, goed verwoordt door een van de initiatiefnemers, Henk Veenbergen. Het idee er achter was prachtig, maar toch wel moeilijk uitvoerbaar, zou later blijken.

Constructiebedrijf Herman Horst vervaardigde het ontwerp van KEK lid Martha Wayop. Aangezien men een beeld wilde hebben van de eerste kubus, hoe het ondermeer te plaatsen, werd ik er bijgehaald, zat dus toen dicht bij het vuur als mede KEK lid. Herman Horst plaatste de kubus achter zijn bedrijf, waar ik een aantal zwart-wit foto's maakte. Achter zijn bedrijf lagen toen alleen nog maar weilanden, zoals te zien is op de foto's. Een mooi contrast met hetgeen er nu allemaal is gerealiseerd.

Hier boven en hier onder kijk je tegen de achterkant van Constructiebedrijf Horst aan. Goed te zien, dat er het een en ander is veranderd.

Hier boven en hier onder met zicht op de Oenerweg en het verschil is hier ook groot.

Het plan van, als ik het mij nog herinner, het plaatsen van acht kubussen is helaas nooit van de grond gekomen. Er waren toen zelfs plannen om er eentje te plaatsen op een plateau midden in de vijver in het Beekpark, wat een eenheid moest vormen met het Kunsthuis KEK. Uiteraard allemaal een financiele kwestie en wat ook meespeelt, de Epenaar is niet echt kunstmindend, dus zal zoiets nooit worden gerealiseerd. Trouwens, ik vind zelf dat de kubus bij het Oude Gemeentehuis op een beroerde plek staat.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.