Daar is ze weer! 182: Leren van de jeugd

Onze jongste is naar de World Jamboree in Japan. Het is stil in huis. Ik bekijk op de site naar de belevenissen van de Nederlandse scouts. En verbaas me weer eens over het fenomeen ‘scouting’.

Eigenlijk zou elk kind de mogelijkheid moeten hebben om bij scouting te gaan. Gekscherend zeg ik wel eens: „Het zou de dienstplicht voor de jeugd moeten zijn!”
Ze leren er (eerst onder begeleiding, later steeds meer in samenwerking met anderen) zo veel. Over de natuur, over grenzen verleggen, samenwerken, koken, gereedschap gebruiken etc.
Af en toe verrassen onze koters ons. Als ik vraag: „Waar heb je dat geleerd?”, weet ik eigenlijk het antwoord al. „Scouting.”

35.000 scouts vanuit de hele wereld zijn nu in Japan. Het is ook rond deze tijd dat de bom op Hiroshima viel. Dit is ook een onderwerp op de World Jamboree. De deelnemers bezoeken het herdenkingsmuseum, zien tentoonstellingen er over, spreken met ouderen die het nog meegemaakt hebben. De foto`s van de kinderen laten serieuze koppies zien, ze zijn echt onder de indruk.

Sommigen hebben gesprekken met de ministers van Japan. Het gaat over wereldvrede.
De scouts geven zelf al zo`n goed voorbeeld. Zo veel nationaliteiten, zo veel gewoonten, culturen, op één terrein. Ze buurten bij elkaar, trekken met elkaar op, maken vrienden in allerlei landen. En hebben het vooral erg goed met elkaar. Het schijnt een belevenis voor het leven te zijn.
Ik geloof dat graag.
Stiekem had ik er bij willen zijn.
En ik hoop dat de positieve energie van al die jongeren bij elkaar die zich willen inzetten voor de wereldvrede, een inspiratiebron voor volwassen mag zijn.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.