Plan buurtbewoner voor hertenkamp/Nieuwe Vijver en omgeving

DSC 4037We moeten niet meer naar het verleden, maar vooruit kijken, stelt een buurtbewoner van het hertenkamp aan de Dellenweg. Daarom heeft hij zich eens goed gebogen over de wens van de gemeente om het gebiedje hertenkamp-Nieuwe Vijver her in te richten en een gedetailleerd concept plan bedacht, waarin hij ook iets aandraagt om de overlast van wilde zwijnen ter plekke te verminderen. Een mooie aftrap voor een brede gedachtewisseling, zoals de gemeente graag zou willen.

 

 

 

De Epenaar schrijft:

De visie / plan moet omvatten:

 • Wildsluis. Geen wildrooster plaatsen, want de impact daarvan wordt beeldbepalend en geluidsoverlast doet elke ontwikkeling (commerciële activiteiten) van het gebied teniet. Bovendien levert een rooster geluidshinder tot 400 meter in de omtrek op. De wilsluis moet verlengd en versmald worden. Bij donker gaan sensoren werken die lichtflitsen geven als er varkens bij de sluis komen/zijn. Rond het hertenkamp moet de omgeving voedselarm en minder aantrekkelijk voor varkens gemaakt worden, bijvoorbeeld door een extra stuk raster en taxussen tussen de weg en het kamp. De kans dat de varkens de sluis ‘s nachts passeren wordt heel klein.
 • Hertenkamp. Omvat hertenverblijf en ren. Handhaven. Kosten minimaal. Verzorging herten door de gemeente/Axent. Kennis en ervaring is daar aanwezig. Kosten zijn dan minimaal.
 • Kippen/konijnenhok. Vraag of het moet blijven i.v.m. kosten.
 • Kiosk. Op de oude plaats terugzetten. Volgens mij zijn elektra, water en afvoer aanwezig. Beheer kiosk laten uitvoeren door Fletcher en Floor. Andere functies toevoegen. Bijvoorbeeld natuurwandelingen, mogelijkheid aangeven om bij Fletcher fietsen te verhuren. Ook openbare toilet plaatsen.
 • Retentievijver. Gedachten zijn om hem vol te laten lopen. Dit gaat niet, omdat er dan toezicht bij moet zijn. Je kunt het peil met circa 1 meter verhogen. Er kunnen dan lelies, riet e.d. in groeien. Een hoek creëren waar kinderen in het water spelen is prima.
 • Oud pompgemaal. Dit gebouw is geplaatst onder art 14.; een tijdelijke bestemming. Kan in de tussentijd aangepast zijn bij een bestemmingsplanwijziging. De vraag is: wil Floor er iets mee doen? Anders afbreken. Kosten om aan te passen zijn hoog. Geen water, afvoer, gaten voor pompaandrijving, slechte ventilatie etc..
 • Zandheuvel. Eventueel een klein beetje aanpassen om aantrekkelijker te maken om kinderen te laten spelen. Rond de heuvel beter inplanten en het terras van Fletcher er beter bij betrekken.
 • Schommels en wc’s. Wc afbreken en plaatsen bij de nieuwe kiosk.
 • Vanuit de kiosk een doorkijk kappen naar de vijver. De randen beplanten met bijvoorbeeld rododendrons.
 • Terras van Floor beter betrekken bij de vijver door de beplanting aan te passen.

Wat ons betreft bevat het plan sterke elementen. Wat vindt u er van? Andere ideeën/suggesties?

DSC 4037 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Marjolein Menke

  Uit alle reacties op de hele kwestie-kiosk spreekt hetzelfde: men houdt van de eenvoud van de omgeving.
  De gemeente maakt er geen geheim van dat het met de financiën goed gaat.
  Iedere verdere aantasting van alles wat natuur is taboe, dus zeker waar het hoogwaardig natuurgebied betreft moet de richtlijn zijn: optimale soberheid. Minder is meer.

  Hoewel het hierboven omschreven idee vrij bescheiden is, lijkt het mij, dat zelfs voorkomen moet worden dat het hele gebied parkachtig zou worden. Juist de tegenstelling is aantrekkelijk tussen het parkachtige karakter van de terreinen van Floor en Fletcher en het natuurlijke geheel van Nieuwe Vijver-zandberg-Hertenkamp.

  De kosten voor het hertenkamp zouden geen probleem moeten zijn voor een gemeente waar zoveel verdiend wordt aan toeristen, zeker als bovendien de eigen bevolking gehecht is aan de bestaande situatie. Dat mag toch wel iets kosten?

  De gemeente verklaart nu steeds, dat zij luister naar wat leeft onder haar inwoners.
  Al met al is er voor de gemeente een gouden gelegenheid ontstaan, vertrouwen te herstellen en een voorbeeldige beslissing te nemen in de zin van echte duurzaamheid. Omgeving-hertenkamp beschermen tegen iedere verdere aantasting, het blauwe detonerende bouwsel verwijderen en als definitief gebaar van verzoening en begrip de kiosk herbouwen. Erfgoed, natuur en welzijn in een keer gediend!

 • Hans Betlem

  Probeer met dit plan maar eens in gesprek met de wethouder te komen....
  Het leunt zwaar op exploitatie van de kiosk (welke? die zal dan eerst weer opgebouwd moeten worden... op wiens kosten) door Fletcher of Floor. Als die daar wat in hadden gezien, hadden ze dat al opgepakt. Zoals ik eerder betoogde: het levert geen boterham op, maar is liefdewerk/oude papier. Floor draait prima. Fletcher innoveert het eigen gebouw niet eens: zit toch wel vol.
  Daarbij: welke ondernemer gaat na dit drama nog op erfpachtgrond van de gemeente Epe zitten? Die kijken wel uit en het doel: geld verdienen, staat bij de gemeente voorop. Dat kan alleen met meer aanbod, meer auto's, meer toeristen... willen we dat?
  Het beste evenwicht tegen de laagste kosten is de oude situatie. Niet terugblikken, maar... de gemeente moest daar zo nodig de beuk in gooien om een persoonlijk akkefietje te verrekenen. Jammer, jammer, jammer...

 • Daniël Verveer

  Al deze wijzigingen waren ook mogelijk in samenhang met de oude kiosk. De aanpassingen zijn logisch
  en lijken ook de kosten te minimaliseren. Maar het college wil er aan VERDIENEN, dus moet er forse
  nieuwbouw komen met flinke afdracht van leges, liefst KOOP van een flink stuk grond....

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.