Woar blif de tied: Is er nog herkenning? (1)

001. De Achterste Molen AangepastWasserij De Achterste Molen

Een nieuw jaar een nieuwe rubriek in Woar blif de tied. Hier wil ik graag onbekende foto’s met u delen in de hoop dat er nog enige herkenning is in wat wij zien. En heeft u zelf foto’s waar u wat over wilt weten, kunt u die sturen naar de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Heeft u informatie, dan kunt u die naar datzelfde adres maillen, of bellen met 06-21372858.

001. De Achterste Molen Aangepast

Bovenstaande foto is genomen in Wasserij De Achterste Molen ca ……

De vragen zijn:

⦁ Wie staat er vooraan in de wasserij te werken?

⦁ En wie staat erachter in de wasserij te werken?

⦁ Aan wat van soort machine wordt er gewerkt?

⦁ Wat is de naam van het uit te voeren werk?

⦁ In welk jaar zou deze foto genomen kunnen zijn?

⦁ Zijn er nog andere wetenswaardigheden?

Historie (Beknopt):

Wasserij De Achterste Molen in Wissel werd in 1888 opgericht door G.W. (Gerard Wijnand) Overbosch. De molen draait op waterkracht van de Tongerense Beek. Hij besluit naast waterkracht over te gaan op een stoomketel. Aan het eind van de 19e eeuw wordt het besluit genomen om een petroleummotor te kopen. Overbosch breidt in 1906 nog eens uit met een tweede stoommachine. Als energiebron wordt waterkracht steeds minder belangrijk. Wel is het schone sprengenwater nog steeds onmisbaar als waswater.

G.W. Overbosch besluit om zijn bedrijf in 1919 te verkopen aan C. van der Tak. Deze is maar twee jaar eigenaar, waarna hij de wasserij verkoopt aan Jan Eshuis uit Almelo. Deze heeft veel ervaring, en is al vijfentwintig jaar werkzaam in de Almelose Ververij en Chemische Wasscherij van de Gebr. (Willem, Arnold en Richard) Palthe. Op woensdag 16 maart 1921 wordt er inderdaad melding van gemaakt in het Nieuws en Advertentieblad dat dhr. J. Eshuis, voorheen chef bij de firma Gebr. Palthe te Almelo, de zaak voortzet. Palthe introduceerde in 1873 als eerste in Nederland het chemische reinigen van wasgoed. Jan Eshuis gaat dit naast het ‘gewone’ wassen ook het chemisch reinigen en verven toepassen.

Het is zoon Frits Eshuis die na de Tweede Wereldoorlog volledig overgaat op chemisch reinigen. In 1980 vindt er een bedrijfsovername plaats. Frits Eshuis verkoopt zijn bedrijf aan J.J. (Johannes Jacobus) Rakhorst (roepnaam Ko). Deze realiseert zich te laat dat hij ook een erfenis meekrijgt. Er is namelijk een grote bodemverontreiniging vastgesteld. Toch heeft Ko Rakhorst zijn bedrijf nog zestien jaar voortgezet. In 1996 neemt hij een drastisch besluit, en stopt ermee. De verontreiniging van de bodem heeft hem nog jarenlang achtervolgd. In de eerste 10 jaar van deze 21e eeuw heeft er sanering plaats gevonden en is de wasserij omgebouwd tot woning.

Bronnen:
⦁ Website ⦁ www.ampt-epe.nl/Ampt_Epe_mededelingenblad/epe176.pdf
⦁ Website ⦁ www.epernet.nl/index.php/historie/epe-van-toen/6646-epe-van-toen-wasserij-de-achterste-molen

Foto:
⦁ 1. – Privé-archief Johan Somsen.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 001-2020)

lohuizerbrinklogo

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Jan

  Welke (oud) epenaar kent de achterste molen niet.
  We zijn er allemaal mee op gegroeid.
  Was het niet met het bekende logo met de molen van de wasserij, dan wel met de andere hobby van dhr. Frits Eshuis dierenpark de achterste molen of te wel dierenpark wissel
  De kleinste dierentuin van Nederland.
  Helaas ook ter ziele.

 • Dries van Essen

  Ik ben Dries van Essen en heb van mijn 16e jaar gewerkt bij de Achterste Molen tot en met het faillissement van Ko Rakhorst.
  De voorste man staat lappen stof te persen op de klap pers. De achterste jongen is wellicht Frits Eshuis staat aan de detachtertafel ofwel vlekkenverwijderaar.
  De foto is denk ik in de jaren 60 gemaakt.
  Wij kunnen het een en ander vragen aan de weduwe van Henk de Jong, chef in jaren 70/80.
  Mijn vrouw heeft er ook ruim 10 jaar gewerkt op het kantoor.
  Wil je meer informatie wij weten misschien nog wel mensen die iets voor jullie weten.
  met vriendelijjke groet,
  Dries van Essen
  tel.0578627381

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.