Hoe het ging met de kiosk? Een analyse

De droge, objectieve opsomming van feiten, die Jan in zijn drieluik weergeeft, geven een verbijsterend inkijkje in de keuken van degenen die geacht worden ons te ‘dienen’.

(door Hans Betlem)

Kost wat het kost wordt een eenmaal in het hoofd geprente weg doorgedrukt. Ook bij de ‘grote’ landelijke overheid zie je dit: overschrijdingen, miskleunen en geldsmijterij. Bekijk maar eens een aflevering van ‘over de balk’. Het is heerlijk te mogen spelen met onbeperkt geld van anderen. Zo ook in Epe: ondernemer weggetreiterd, mooi historisch plekje waar velen herinneringen aan hebben om zeep geholpen, Epe landelijk (weer) negatief in het nieuws. In het bedrijfsleven worden dergelijke incompetente managers afgeserveerd. Ik heb geprobeerd me een beetje te verdiepen in de gedachtenkronkels van politici. Het lukt me maar moeilijk. Een stukje duiding ontbreekt bij het degelijke en objectieve stuk van Jan. Ik probeer het toch maar eens en splits op in verleden, heden en toekomst.

 

Verleden

De grootste kaalslag in het historische Eper achterland heeft de afgelopen tientallen jaren al plaatsgevonden. Het slopen van de kiosk is daarbij vergeleken peanuts. Ik doel daarbij op de ongebreidelde boskap en woningbouw in het Epe Noord gebied. De gemeente verstrekte onbeperkt kapvergunningen en het bos werd een villapark. Mijn grootouders woonden aan de Norelbosweg. Ze woonden in het BOS. Er zaten soms wel vier eekhoorns in het vogelhuisje. Tot op hoge leeftijd sjouwde mijn opa met takken en dode bomen, plukte dagelijks een halve emmer (!) bosbessen en hield de buitenboel schoon. Mijn oma klaagde over de vogels. De merels aten bosbessen en scheten de terrassen blauw. Opa was laconiek. ‘We wonen in het bos’, zei hij dan, en ging aan de slag. Opa was mijn levensvoorbeeld. Overleed in 1992. Hij werd 98.

Veel ‘nieuwe’ bewoners in de Eper bossen willen in het bos wonen, kopen een huis en kappen het bos omdat ze licht willen. Er blijft nauwelijks bos over, want de buren doen hetzelfde. De huizen worden steeds groter, inclusief grote garages. Goudkust voor de gemeente: OZB! De tranen schieten in mijn ogen als ik opa’s huis terugzie. Het is twee maal zo groot geworden, het bos is voor 90% weg en de bosbessen zijn nu een gazon waarover de maairobot rijdt. Er staat een groot plastic kinderspeelparadijs. ONS speelparadijs was het bos…

Bij de tijdelijke pomp. Nog geen water

De foto toont mijn grootvader, 1960. Er lag nog geen waterleiding aan de Norelbosweg ... Toen woonde je nog in het bos.

 

Met deze ontwikkelingen is het gebied Epe Noord onherkenbaar geworden voor de natuurliefhebber.
Dellenhove werd Golden Tulip, dat werd Princess, dat werd Fletcher. Het hotel moet het vooral hebben van zijn locatie. Het zit permanent bomvol maar draagt niet of nauwelijks bij tot de authenticiteit van het gebied.
Iets dergelijks zie je bij Floor: Hertenkamp werd Affiloir, dat werd weer Hertenkamp en nu heet het Floor. Veel wisselingen van eigenaren duidt niet op een mogelijkheid tot stabiele en langdurige bedrijfsvoering.
De kiosk was wat dat betreft wèl een stabiele factor in het gebied, maar was veel te weinig open. Ik kan me dat gegeven de omstandigheden ter plekke wel voorstellen. De weinige keren dat ik hem open trof stond er een schatje van een jaar of 16 dat nauwelijks een bolletje ijs kon scheppen.
Toch was de kiosk de meest stabiele factor in het gebied. Dat kan ik uitleggen. Zie ‘Heden’.

Dat het zover is kunnen komen heeft te maken met politiek vuil spel, dat deels gespeeld kon worden vanwege de Eper bevolkingsopbouw (zie Toekomst). Het was véél tegen één, kapitaal tegen kleine ondernemer, gemeenschapsgeld tegen eigen zakken, ego tegen gemeenschapsbelang. Dan verlies je. Als Van Barneveld vanaf het allereerste begin dezelfde goede advocaten had gehad als de gemeente, had hij de cruciale fouten niet gemaakt en was het anders gelopen. Ik heb al eerder betoogd: overheid is erger dan maffia, en werkt met in beton gegoten coalitieakkoorden, wederzijdse vriendendiensten en politieke rugdekking. Geen fijne zaken voor een buitenstaander.

Heden

kiosk foto hans betlemJan legt haarfijn uit hoe de inkomsten en uitgavenstromen van de kiosk waren. Zonder handel in ijs was Barneveld er al lang mee gestopt want hier verdien je geen droog brood. Het was duidelijk zijn hobby. Zijn hoofdinkomsten liggen in de ijsverkoop.
De gemeente stelt, dat hij heeft kunnen draaien onder de paraplu van het hertenkamp en dus moet meebetalen. Dat slaat, zoals Jan al betoogde, natuurlijk nergens op. Al wás het waar, maar het is niet zo. Als het hertenkamp gewoon een heideveldje was geweest, was zijn omzet dezelfde minimale geweest. Het verband met de aanwezigheid van herten en pauwen is er niet en kan ook nooit worden aangetoond.

Wat was dan wel het sterke punt van de kiosk? Zijn ligging. Hij stond op een sterke viersprong, een fietsknooppunt, start van het Natuurpad en vele excursies, maar vooral, onderschat dat niet, het is eigenlijk een vijfsprong waarbij een niet onaanzienlijk deel van de verkeersstroom de vijfde tak in gaat: Fletcher. Niet dat de Fletcher-klanten nu massaal ijs zijn gaan halen, maar het was puur een stukje aanloop en veiligheid. Grote broer bood een zekere mate van bescherming. Het is daar altijd relatief druk en de inrit is verlicht. Er is sociale controle. Van Barneveld zou eerder Fletcher beschermgeld hebben moeten betalen dan de gemeente!

Die bescherming zal een plek bij de vijver nooit kunnen bieden. Een eventuele ondernemer daar zal te maken krijgen met veel mindere aanloop (exposure vanaf Dellenweg ontbreekt) en tenzij je het ’s nachts gaat verlichten (bezwaarschrift!) krijgen vandalen en brandstichters daar de vrije hand. Niemand zal daar winstgevend kunnen draaien! Je zult het terrein helemaal open moeten gooien en reconstrueren (bezwaarschrift!). Bovendien is het terrein het epicentrum (!) voor de wilde zwijnen die ook willen drinken. Een toekomstig exploitant zal dagelijks zijn terras omgewoeld vinden. Zoals Jan al opmerkte: wie het wil proberen, zal het wel merken. Dat gaat de gemeente (weer) meer kosten dan het opbrengt óf de boel verpaupert. Een goed voorbeeld van zo’n te ver afgelegen locatie was het restaurant Prins Bernhardtoren aan de Torenweg. Verpauperd en gesloopt. Uit de loop.

Open of niet open: de kiosk zag er altijd piekfijn uit! Jammer dat ‘bestuurders’ daar geen oog voor hebben.

Toekomst

Als je de huidige situatie wil proberen door te trekken naar de toekomst, moet je wat Jan noemt de labbekakkerigheid van de Eper bevolking meenemen. In Vaassen is die er niet zo.

Dat is heel verklaarbaar met de Eper demografie. Epe bestaat demografisch uit twee delen: het eerste deel is Epe dorp en het gebied naar de IJssel. Oorspronkelijke bevolking en hun nazaten. ‘Epenaren’ zoals ik ze maar zal noemen. Een belangrijk deel van het Eper electoraat echter woont in villapark Epe Noord. Dat is een meer welgesteld gebied. Traditioneel stemmend. De VVD was de grootste in het stembureau Eper Veste. Maar ook veel politiek correct Groen Links.

Weinig villabewoners in Noord zullen ‘dorpsbelang’ stemmen! Hierdoor krijgen landelijke partijen relatief veel macht. Verdeel en heers gaat dan makkelijker. Maar ook leidt dit tot labbekakkerigheid. Want interesseert het de Eper dorpsbewoner wat er in het villapark gebeurt? Er was bij de beide manifestaties wél opkomst vanuit ‘het villapark’ maar eigenlijk veel minder dan je zou mogen verwachten bij een tragedie die zich zó dichtbij afspeelt. Maakt de villaparkbewoner maakt zich wel druk om zoiets als een patattent? Dat is iets voor toeristen waarvoor velen zich afschermen achter metershoge hekken en intercom. En binnen deze tweedeling is het voor incompetente politici makkelijk laveren!

In Vaassen speelt dit minder. Het ‘Epe Noord’ electoraat ontbreekt daar. Vaassen is vooral omgeven door landbouwgrond en heeft veel meer oorspronkelijke bewoning.

Je zult Epe dus niet gemakkelijk in beweging krijgen, dus heeft de politiek vrij spel. En die dient de belangen van het geld. Het stereotiepe beeld is, dat vooral de VVD dat doet, maar in de praktijk blijken de grootste verspillers van gemeenschapsgeld in de linkse hoek te zitten. De VVD speelt hier een eerlijke en oprechte rol. Complimenten voor de opstelling van fractievoorzitter Jager maar het levert hem geen electoraat op. Lokale kwesties spelen geen rol bij stemmers op landelijke partijen.

De soap is niet ten einde. De gemeente zal alle stukjes die wij hier en op de site van Ons Mooi Epe plaatsen schouderophalend naast zich neerleggen. We kunnen blijven rommelen in de marge en dat zullen we ook zeker moeten doen.

De rol van Van Barneveld is uitgespeeld. Heeft hij deels aan zichzelf te wijten. Hij heeft het de gemeente ook wel gemakkelijk gemaakt om te schieten. En de publiciteit kwam jaren te laat.

Maar dat de rol van de kiosk uitgespeeld is, is wel ernstig. Van Barneveld is het boegbeeld van de strijd geworden, maar het gaat ons natuurlijk ook om de plek, het ding.

Jan’s suggestie hoe de gemeente het had kunnen/moeten aanpakken hoe het verder had moeten gaan (pensioen, uitkoop, overname, andere exploitant, betalen van toeristenbelasting) was voor ons allen bevredigender geweest. Jammer dat ook de politiek dat niet begrepen heeft.

Ik denk dat we vanuit een kritische gemeenschap moeten blijven sturen, signaleren en proberen politieke groeperingen aan onze kant te krijgen. En doldrieste plannen middels bezwarenprocedures afschieten. Als ik die rode stokjes ontdekt had? Ik zou ze verwijderen of degenen die er mee bezig zijn aanspreken: ‘Wat ben je hier aan het doen? Wie is je opdrachtgever?’ In veel andere delen van het land zou dat zo gebeuren. Eper bevolking, wordt eens wat weerbaarder want er is nog veel te verliezen!

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Marjolein Menke

    Een goed stuk, dat ik pas een kleine week na plaatsing las en waarvan het mij verbaasde dat er geen reacties op kwamen. Zou de oorzaak simpelweg zijn, dat het niet provoceert? Dat kan, maar de ruimte om te reageren zou hier ook goed kunnen dienen om weer een stukje bij te dragen aan het proces dat zich de laatste paar jaar in Epe voltrekt. De onvrede over de bewegingen van het gemeentebestuur van Epe is steeds groter geworden. Een journalist die hier geboren en getogen is hoorde ik onlangs zeggen: de Epenaar is een gelaten mens. Men loopt hier niet snel te hoop. Des te opmerkelijker is het, dat uit de onvrede in onze gemeente een constructieve kracht ontstaan is die steeds groter wordt en die moet gaan leiden tot verandering. Hoe meer mensen hun kennis en inzichten hierin delen, hoe beter. Ik vond de ruimte onder dit stuk wel een mooie plek om daar aandacht voor te vragen. 'De kiosk' liet opnieuw zien wat er leeft. Als die energie goed ingezet wordt, hoeft niemand gelaten te zijn en blijft onze mooie omgeving mooi, of wordt hij mooier.

  • Bert

    Beantwoordde: Marjolein Menke

    Hoi Marjolein, de kiosk is de zoveelste miskleun die komt uit ons gemeentehuis. Dat is al vele jaren zo. En we hebben net mogen stemmen, en dezelfde ellende zit weer op dezelfde stoelen. Dus de Epenaar is niet alleen gelaten. Ze is verdeeld, of mogelijk niet voldoende geinteresseerd. Ook hier op Epernet zie je een harde kern die reageert, maar al die duizenden anderen niet. Voor de bomen langs de weg kwam een stichting, het hekwerk zal vanzelf wel weer gaan en de kiosk is weg en komt nooit meer terug. Punt, want de enorme energie die je hier soms ziet is procentueel op de bevolking nog niet voldoende om een fietslampje te laten branden.

    Het enige geluk is dat we door Epernet altijd de foto's blijven houden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.