Gemeente wil nog een groot horecabedrijf bij hertenkamp

De gemeente wil nòg een groot horecagebouw bij het hertenkamp aan de Dellenweg. Dat moet maar liefst 300 vierkante meter groot worden en gaat het nabijgelegen Brasserie Floor, het Fletcher Hotel en restaurant De Ossenstal concurrentie aan doen. De exploitant van de nieuwe horecazaak moet de exploitatie van het hertenkamp betalen. De VVD-fractie in de gemeenteraad, die de oppervlakte van het nieuwe horecabedrijf vergelijkt met de grootte van een tennisveld, is woedend.

Beetje bij beetje wordt duidelijk welke strategie de gemeente heeft uitgestippeld om koste wat kost af te komen van de exploitatielasten van het hertenkamp, zijnde 10.000 euro per jaar. De kosten moeten betaald worden door degene die horeca bij het parkje exploiteert. Omdat kiosk-eigenaar Van Barneveld daar aanvankelijk niet in trapte en ook de omwonenden en nabijgelegen horecabedrijven (een deel van) de exploitatie niet op zich wilden nemen, noch de Ondernemersvereniging Epe, noch de RSG NO Veluwe, noch ezelboerderij De Koperen Ezel, restte het college nog één mogelijkheid: de kiosk van Van Barneveld moet weg en er moet een groot horecabedrijf voor terug komen. Groot, omdat de exploitant ervan anders nooit genoeg omzet kan draaien om 10.000 euro per jaar in het hertenkamp te steken. Dat er al twee horecabedrijven min of meer aan het hertenkampje grenzen en ook De Ossenstal er concurrentie van zal ondervinden, doet volgens het college niet terzake; hadden ze zelf de exploitatie maar voor hun rekening moeten nemen.

Zo verkopen b en w hun plan natuurlijk niet. Naar buiten toe, zoals in de immer kritiekloze Stentor van vandaag, verkondigt de verantwoordelijke wethouder Jan Aalbers dat het college er ‘gewoon een leuke plek van wil maken’. Hij beweert ijskoud dat het helemaal niet meer om privatisering van het hertenkampje gaat, terwijl op de website van de gemeente Epe dat juist wel als kapstok wordt gebruikt. Eerder sleepte Aalbers de Nieuwe Vijver en het daar staande gebouwtje van Vitens er al bij. ,,Er wordt een integraal plan ontwikkeld voor het geheel.’’

Het ‘ontwikkelen van een plan’ behelst in de praktijk het bepalen waar het nieuwe horecagebouw moet komen te staan, wie het gaat bouwen en exploiteren en hoe het er uit komt te zien. De gemeente gaat naarstig op zoek naar een exploitant. Eerder gaf ze te kennen er al een te hebben, maar dat mag ernstig betwijfeld worden.

De VVD is woedend dat wethouder Aalbers ,,nu eindelijk de verborgen agenda ontspint, nu langzamerhand het doek lijkt te vallen voor de kiosk. Het college was nooit van plan een bezuiniging door te voeren.’
De fractie is ,,op z’n zachtst gezegd verbaasd. We waren als VVD niet overtuigd van een bezuiniging op het hertenkamp. Er zijn in ons dorp voorzieningen die een meerwaarde hebben, attracties die een sociale verbinding opleveren. In die vorm van leefbaarheid investeer je als gemeente. Het hertenkamp met de kiosk is daar een mooi voorbeeld van'', aldus fractievoorzitter Ruud Jager. ,,Nu houdt de VVD van ondernemen, maar niet ten koste van alles. Hoezo moet hier nu een mieters leuke plek komen? Is dat er nu dan niet? Wie heeft bepaald wat leuk is? Binnen loopafstand van de huidige kiosk heb je prachtige horecabedrijven zoals Floor, Hotel Fletcher en de Ossenstal. Sinds wanneer heeft de raad besloten dat het gebied bij het hertenkamp geschikt is als een horecaconcentratiegebied? En hoe gaat een wethouder van GroenLinks gesteund door de coalitie CDA, SGP ChristenUnie, Epe Liberaal, GemeenteBelangen, PvdA, NieuweLijn en zijn eigen partij een draai geven aan deze grootschalige ontwikkeling midden in het bos?
De VVD voorziet dat de natuurontwikkeling met een bouwblok ter grootte van een flink tennisveld op die locatie verloren gaat. Midden in een zwaar beschermd Natura2000 gebied, waar het kappen van een boom al tot een intensief ecologisch onderzoek leidt. Het was nooit de bedoeling geweest van het college om tot oplossingen te komen met de kioskhouder Van Barneveld. Dat is nu wel helder. Maar wij gaan niet mee met deze vorm van grootheidswaanzin van het college’’, aldus Ruud Jager, fractievoorzitter van de VVD. ,,We komen hierop terug in de raad.’’

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Theo Bergsma

  Arrogante houding van de gemeente Epe....

 • Haverkamp

  Jan Aalbers "wil er gewoon een leuke plek van maken" In een Natura 2000 gebied! Een "stilte gebied" in de weekenden! Nog meer vervuiling van nog meer auto's, nog meer zwerfafval, nog meer patat dampen, nog meer overlast in de weekeinden.
  Jan Aalbers draait er zijn linker hand niet voor om. Groen?Links? Nee joh, dat was voor Jan wethouder werd, toen was Jan nog tegen het zwijnenraster. Toen hij daar na de verkiezingen op aangesproken werd, reageerde Jan "dat het college onderling afgesproken had dat ze zich niet met elkaars portefeuille zouden bemoeien". Jan, de Pontius Pilatus van Epe, de verrader van GROEN en LINKS!
  Had het aan Jan gelegen was de provincie geen strobreed in de weg gelegd v.w.b. de voorgenomen massale bomenkap aan de Heerderweg. Jan vraagt zich ook af wat het verschil is tussen het vliegtuig lawaai van het toekomstige "Lelystad"en het huidige Teuge...!
  Jan is een meeloper en kijkt maandelijks tevreden op zijn bankrekening en wrijft zich in zijn handen bij het vooruitzicht van een aanvullend wethouders pensioentje.
  Jan is de muis die kwijlend met een Vaassense olifant op een houten brug loopt en zegt: "wat stampen we lekker he?"

 • Bennie

  Ze kunnen beter de kosten delen voor de ondernemers die een horeca onderneming in de buurt hebben incl Van Barneveld , dan zijn misschien de meesten blij denk ik

 • Willem

  Ben zeer benieuwd wat de Vereniging Behoud Kwaliteit Epe hiervan vind !
  Begint aardig op een transferium te lijken........

 • Willem van Putten

  Nee, laat het college maar schuiven. Zij hebben er verstand van. Waarschuwingen destijds dat er teveel winkelruimte in Epe zou worden bijgebouwd werden weggewimpeld. Dat kon best, het gaat zo goed in Epe. Leegstaande panden? Dan verlaag je de huur toch?
  En dan gelijk ook maar 300 vierkante meter. Dat is een beste lap. Er zal ook een fikse parkeerplaats moeten worden aangelegd.Blijft er nog wel een hertenkamp over? Weggestopt ergens achteraan?

 • Janine

  Nu snap ik er even niks meer van. € 10.000,- exploitatiekosten teveel? Wat is er meebetaald aan (overigens prachtige film) WILD? Een veelvoud hiervan schat ik in. Exploitatie in handen geven van mensen met afstand van de arbeidsmarkt misschien een idee?

 • Daniël Verveer

  Een ondernemer zal eerst kijken of het rendabel is om te investeren. Zou het zo zijn dan was men iets begonnen in Epe toen er van alles leegstond. Er is al veel horeca in Epe, ik denk niet dat er genoeg klanten zijn voor nog een bedrijf. Waait vanzelf over.

 • Dennis

  Misschien een idee om het nutteloze zwijnenhek af te breken en om de kiosk te zetten zodat het niet afgebroken kan worden...

 • henri

  ach je kunt beter tonnen uitgeven aan een gratis abonnement voor de jeugd, die de meeste mensen gewoon zelf kunnen betalen( en als dat niet kan bestaan er al mogelijkheden) dan 10.000 euro uitgeven aan iets waar zo ongeveer heel Epe inclusief toeristen van hebben genoten en nog steeds van genieten. Maar ja er is nu eenmaal iets besloten en dat moet er doorgedrukt worden. Hebben we de laatste tijd wel vaker mee gemaakt.

 • Peet

  Echt jammer van zulke dingen. Ze maken alles kapot. Triest

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.