Eindelijk de (familie) das op de foto

das
Weer een unieke ervaring rijker: eindelijk de das op de plaat. Ben al meerdere jaren op zoek geweest naar deze dieren. Deze keer is het wel gelukt, zij het onder moeilijke omstandigheden (weinig licht). Ze komen pas uit de burcht (nest ) als het schemerig begint te worden. De kwaliteit is niet super, maar ben hier al blij mee.

Met de schuiltent op ruime afstand van de burcht en maar wachten. Geen dassen, maar regen en onweer, dus de boel maar inpakken en wegwezen.
De volgende avond was het beter met het weer, dus een nieuwe poging en toen is het gelukt: er zaten vijf jongen met ouders in de burcht. Ze waren er rondom aan het spelen. Prachtig!!


In Wikipedia staat over de das:
De (Europese) das (Meles meles) is een landroofdier, behorend tot de familie der marterachtigen (Mustelidae). Het is een van de drie soorten uit het geslacht Meles. De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, een burcht genaamd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud worden. De das is een nachtdier en schuifelt met zijn neus aan de grond in zijn territorium rond, op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. De das is daarmee een opportunistische alleseter en geen typisch roofdier omdat hij niet actief op prooien jaagt.

1500_3152682-2.jpg 1500_3152683-2.jpg 1500_3152693-2.jpg

_3152671.jpg cid_E4A5645D-FF56-422A-BF06-5C6FF11FC865home.jpg

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Loewieke de Vos

  De strijd is nog niet gestreden, wij als pauw hebben de eerste aanzet gegeven. Spiegelend in het blauwe zonlicht gingen we de strijd aan met de mooie bolides. Geweldig die spiegels, maar voor ons als pauw een prachtige afleidings manoeuvre. en nu hebben de kraaien het overgenomen, want zeg nou zelf, wij als dierenwereld zullen wel bepalen dat als onze harige vrienden, de everzwijnen zich achter een raster laten opsluiten er natuurlijk drastische maatregelen moeten worden genomen.Wij hebben maling aan dat gigantische bedrag dat is uitgetrokken voor dit raster en alle menselijke politiek is ons vreemd. Er rest ons dan ook niets anders dan wraak met om te beginnen, alle auto,s uit het bos. Wraak tot dat onze vrienden, de zwijnen weer mogen zijn waar ze mogen lopen, n.l. ongekooid.
  Het s niet voor niks dar Gerard, die ons altijd zo fantastisch op het plaatje zet, tot de conclusie komt dat wij als das ons even moeten laten zien. Niet voor niks natuurlijk, want zo al hij al aangeeft , graven dat is onze natuur. En u raad het al, wij ondermijnen het raster met geweldige tunnels zodat u als burger van de gemeente Epe niet meer expres de hekken open hoeft te laten staan. Daar wordt uw burgemeester alleen maar boos van, vindt het allemaal flauw en ziet zijn prestige project in duigen vallen.
  De edelherten waar van de bast bijna is verdwenen en de geweien tot messen worden geslepen en de bunzing, die niet zal nalaten het gemeentehuis met een afgrijselijke stank te besproeien, met maar een doel, laat onze zwijnen vrij.
  Die paar auto,s waren nog maar het begin, wij als dierenwereld komen er aan en er zal ongetwijfeld een verordening komen dat we ons van zonsopgang tot zonsondergang niet meer mogen laten zien, maar een beschadigde auto telt voor twee !
  Je suis le sanglier.

 • El

  Dat is prachtig, om blij van te worden. Laten we zuinig zijn op onze natuur, en ons zo nodig wat aanpassen.

 • P Schriemer

  Beste Gerrit,

  Wederom een hele mooie foto serie. Geweldig dat jij met je geduld onze mooie omgeving zo op de plaat vast legt. Bedankt en aanzet tot nog meer buiten genieten.

Powered door Komento