Het huis is klaar, nu de bosuilen nog

bosuilen (Custom)Wim Bosch en ik hebben hebben het afgelopen jaar wat bosuilenkasten gemaakt om ergens op te hangen waar bosuilen voorkomen. We willen graag deze dieren fotograferen, maar dan moeten wij ook iets doen; voor wat hoort wat. De kast hangt op terrein van het Geldersch Landschap in de Dellen en we hopen dat ze hier gaan broeden.

De broedperiode is van februari tot juni. Bosuilen beginnen soms al te baltsen (paringsgedrag) in december, met als gevolg dat men soms in februari al nesten gevuld met eieren kan vinden. Het vrouwtje legt tussen de drie en zes eieren die na ongeveer een maand broeden uitkomen. De jongen blijven ca. 31 dagen in het nest, maar gaan dan al vroeg op ontdekking uit op de takken rondom het nest. Daarna blijven ze meestal ongeveer drie maanden in het territorium van de ouders voordat ze hun eigen territorium gaan zoeken. Bosuilenpaartjes blijven elkaar het hele leven trouw en dan ook hun hele leven bij elkaar. Pas als er één van de twee doodgaat, gaan ze op zoek naar een ander. Ook blijven ze hun hele leven in hetzelfde territorium.

Deze drie jongen heb ik een aantal jaren kunnen fotograferen in het park van Lusthof. In de omgeving van de Hoge Weerd hoor je ze ook regelmatig.

bosuilen.jpg

bosuilen (2)

bosuilen (1)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento