Ik heb 'm!

sperweruilDe afgelopen dagen heerste grote opwinding onder vogelaars en fotografen omdat in Zwolle een sperwer-uil was gesignaleerd. Honderden liefhebbers gingen er meteen met een camera naar op jacht. Vandaag stond er in de krant dat het om een onsnapt exemplaar zou gaan. Dat maakt mij niet uit, ik heb de uil op de plaat!

,,Vogelaars zeggen dat wie oog in oog met hem heeft gestaan de blik nooit zal vergeten. Helgeel of oranjerood. Strak. Priemend. Hij fixeert zijn weergaloze ogen in die van jou. De Sperweruil (Surnia ulula) kent geen vrees voor mensen, maar toch laat hij zich zeldzaam zien. In Nederland werd hij de afgelopen honderd jaar maar drie keer eerder gespot. De eerste keer (in 1920) werd hij dood gevonden, de tweede keer (in 1995 in Limburg) en derde keer (in 2005 in Drenthe) werd hij wel gefotografeerd’’, schreef Lex Boon maandag op nrc.nl.

,,De sperweruil leeft in de uitgestrekte bossen van Noord-Amerika en het Noorden van Finland, Zweden en Noorwegen. Hij heeft een voorkeur voor bossen waar grote open plaatsen in voorkomen. Onderzoekers hebben geen idee hoeveel er nog zijn. Daarom is de sperweruil voor vogelaars een mystieke soort. Zelfs als er eentje in Scandinavië wordt gespot, springen sommige Nederlandse vogelspotters in hun auto om een glimp op te vangen de zwartbruine uil met witte dwarsvlekken.’’

Dat is mij te ver, maar Zwolle is goed te doen. En jawel, ik hem ‘m!

 

sperweruil2

sperweruil1

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento